Охорона праці - Москальова В.М - Що таке освітлювальні установки?

Освітлювальна установка - це сукупність освітлювальної арматури з лампою. Установки для освітлення близько розміщених предметів називають світильниками, для освітлення віддалених предметів - прожекторами.

Основне призначення світильників полягає в тому, щоб правильно розподілити світловий потік у полі зору і захистити очі від надмірної яскравості джерела світла. Арматура захищає джерело світла від механічного ушкодження, пилу, диму, кіптяви, вологи і забезпечує кріплення та підключення його до джерела живлення.

За світлорозподілом світильники поділяються на світильники прямого, розсіяного і відбитого світла.

Для захисту очей від блискучості лампи слугує захисний кут - кут, що утворюється горизонтально від поверхні лампи (край нитки розжарювання) і лінією, що проходить через край арматури. Найбільш часто він становить 30°.

За конструктивним виконанням, залежно від призначення, світильники поділяються: за ступенем захисту від пилу, вологи, хімічно-агресивних і вибухонебезпечних речовин та спеціального призначення.

За допомогою відповідного розміщення світильників в об’ємі приміщення створюється система освітлення, вона може бути рівномірною або локальною.

При виконанні однотипних робіт по всьому приміщенні та високій щільності робочих місць світильники розміщуються в прямокутному або шаховому порядку.

Як розраховують штучне освітлення?

Для розрахунків необхідно визначити такі параметри освітлювальної установки: норму освітленості, вид та систему освітлення, джерело світла, тип світильників, їх кількість та розміщення. Вказані питання вирішують на підставі характеристики зорової роботи і технології виробничих процесів, а добір певної системи освітлення і тип світильника визначає характер та умови виробничого середовища. Для розрахунку штучного освітлення використовують три методи:

метод світлового потоку;

метод питомої потужності;

точковий метод.

Метод світлового потоку

Призначений для розрахунку загального коефіцієнта використання рівномірного освітлення поверхонь. Цей метод дозволяє врахувати, як прямий світловий потік, так і відбитий від стін та стелі. Світловий потік лампи Ф визначають за формулою:

де Е - нормована освітленість, (лк);

5- площа освітлюваного приміщення, м2;

К - коефіцієнт запасу, що враховує зниження освітленості через забруднення та старіння ламп (К~1,3 - 1,8);

2— коефіцієнт нерівномірності освітлення 1,1—1,15);

АГ—кількість світильників;

т - кількість ламп у світильнику;

п - коефіцієнт використання світлового потоку.

Коефіцієнт п визначається за таблицями залежно від тиску світильника, коефіцієнта відбиття (р) від стін, стелі, підлоги та індексу приміщення і показник приміщення визначають за формулою:

де а і Ь - довжина і ширина приміщення, м;

Нр — висота світильника над робочою поверхнею, м.

Обчисливши світловий потік лампи Ф№ за таблицями, вибирають найближчу стандартну лампу і визначають електричну потужність усієї освітлювальної установки.

Метод питомої потужності

Вважається найбільш простим, однак і найменш точним, тому його застосовують лише при наближених розрахунках. Цей метод дозволяє визначити потужність кожної лампи Л^(Вт) для створення у приміщенні нормованої освітленості:

де р - питома потужність, Вт/м2;

5— площа приміщення, м2;

іу — кількість світильників в установці.

Точковий метод

Використовується для розрахунку локального та комбінованого освітлення, а також освітлення похилих площин. В основу цього методу покладено рівняння:

де Іа - сила світла в напрямку від джерела на задану точку робочої поверхні; а - кут падіння світлових променів, тобто кут між променем та перпендикуляром до освітлювальної поверхні; R — відтань від світильника до заданої точки.

Для практичного використання у формулу підставляють коефіцієнт запасу К. та значення R = Hplcos2а,тоді:

Значення сили світла Іа наведено у світлотехнічних довідниках.

Як розраховують прожекторне освітлення?

Для освітлення великих територій, фасадів будівель, відкритих кар’єрів використовують прожектори, як більш економічні, так і ті, що мають сприятливе співвідношення вертикального та горизонтального освітлення. Недоліком прожекторів є висока сліпуча дія і труднощі у боротьбі з тінями особливо, коли вони розміщуються групами з 10—15 і більше прожекторів.

Групове розміщення прожекторів застосовують для освітлення великих територій, площа яких перевищує 5000 м2, а також тоді, коли кількість опор потрібно звести до мінімуму.

Вибір типу і розміщення прожекторів залежить від характеристики об’єкта, що має освітлюватися.

Для освітлення відкритих територій використовують прожектори ПЗС-45, ПЗС-35, ПЗС-25 з лампами розжарювання відповідно 1000, 500,350,150 Вт.

Унаслідок того, що прожектори створюють велику яскравість, необхідно визначити висоту їх установки за формулою:

де І(і - осьова сила світла, кд.

Прожектори розміщують на щоглах, відстань між якими має не перевищувати 15-кратної їх висоти. Оптична вісь прожектора встановлюється лід певним кутом до лінії горизонту з таким розрахунком, щоб було сприятливим співвідношення вертикального і горизонтального освітлення площини.

Для всіх типів прожекторів випускають альбоми ізолюкс. Щоб спростити розрахунки, оптичну вісь прожекторів визначають шляхом компоновки ізолюкс. Ізолюкси мають бути побудовані у такому ж масштабі, що і план освітлювальної території.

Необхідну кількість прожекторів визначають за формулою:

де т -коефіцієнт, що враховує світлову віддачу джерела світла;

Ен - нормативне освітлення, лк:

К—коефіцієнт запасу;

5 — площа, що підлягає освітленню, м2;

Рв - потужність лампи прожектора.

При розрахунках прожекторного освітлення необхідно зважати на: норму освітлення і коефіцієнт запасу; тип і розміщення прожекторів; висоту розміщення прожекторів; оптимальний кут нахилу оптичної осі прожектора і умови розміщення прожекторних щогл на території, що освітлюється.

Як розраховують штучне освітлення?
Як розраховують прожекторне освітлення?
2.6. Виробничі вібрації
Що таке вібрація?
Як класифікуються вібрації?
Які бувають джерела вібрації?
Що належить до причин вібрації та чинників, що посилюють її негативну дію?
Якою є дія вібрації на організм людини?
Як здійснюється гігієнічне нормування вібрації?
Які існують засоби профілактики шкідливої дії вібрації?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru