Основи фізіології та гігієни харчування - Зубар Н.М. - 11.6. Фізіолого-гігієнічні основи лікувально-профілактичного харчування

Одним з важливих умов продовження творчого життя людей похилого віку є раціональне харчування, яке повинно враховувати зміни, що відбуваються в організмі. Для людей похилого віку характерно:

зниження можливостей систем організму:

У послаблення метаболічних процесів;

У перевага катаболізму над анаболізмом;

У наявність дегенеративних та атрофічних процесів;

послаблення функцій шлунково-кишкового тракту:

o ускладнення пережовування їжі;

o зниження кислотності та активності ферментів шлункового соку;

o зниження функціональних можливостей підшлункової залози;

o послаблення моторики шлунка та кишечнику;

o зміна мікрофлори кишечнику (неефективне перетравлення білків їжі підтримує гнильну, а вуглеводів, особливо лактози молока і сахаридів, бобових, - бродильну мікрофлору).

Принципи раціонального харчування людей похилого віку

Енергетична цінність раціону повинна відповідати енергетичними витратам, індивідуальним особливостям організму, звичкам та встановленому режиму. Згідно з Нормами харчування білки становлять 13 % від енергоцінності раціону, в тому числі 50 % за рахунок тваринних білків, жири - 27 %, вуглеводи - 60 %.

Білки - повноцінні, легко перетравлювані (кисломолочні продукти, нежирна яловичина, кури, кролі, риба та продукти моря).

Жири - носії біологічно активних речовин (1/3 рослинних жирів у натуральному вигляді є джерелом вітаміну Е, |3-ситостерину, фосфоліпідів, масло вершкове - джерелом лецетину).

Вуглеводи - обмежуються легкозасвоювані вуглеводи та збільшується споживання крохмалю та харчових волокон.

Вітаміни - збільшення на 40 % антиокислювачів (С, А, Е, β-каротин) та з антисклеротичною дією (С, В3, В6, Ві2, Б, фолацин, холін, інозит).

Мінеральні речовини: Са - для міцності кісток, Мg - судино-розширювач, антиспастик, стимулятор шлунково-кишкового тракту, К - нормалізатор серцево-судинної системи, Fе - складова білків крові та ферментів, які забезпечують тканинне дихання, J - стимулятор обміну речовин.

11.6. Фізіолого-гігієнічні основи лікувально-профілактичного харчування

На промислових підприємствах та в сільському господарстві на організм людини можуть впливати шкідливі хімічні речовини (сильні кислоти, органічні розчинники, похідні галогенів, бензолу, ядохімікати, солі свинцю, миш'яку, стронцію), іонізуюче випромінювання та інше. Найбільш чутливі до дії шкідливих чинників нервова система та печінка.

Мета лікувально-профілактичного харчування - підвищити стійкість організму до токсичних речовин, зменшити відкладення цих речовин у тканинах та підсилення їх виведення з тканин та крові. При цьому використовують захисні компоненти їжі (рис. 11.7).

Захисні компоненти їжі

Рис. 11.7. Захисні компоненти їжі

Для лікувально-профілактичного харчування розроблено п'ять раціонів, які повинні містити захисні компоненти (рис. 11.8).

Фізіолого-гігієнічні основи раціонів лікувально-профілактичного харчування

Рис. 11.8. Фізіолого-гігієнічні основи раціонів лікувально-профілактичного харчування

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування людей, зайнятих розумовою працею.

2. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування студентів.

3. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування робітників, зайнятих легкою працею.

4. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування робітників, зайнятих працею середньої важкості (на прикладі робітників гарячих цехів).

5. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування робітників гарячих цехів.

6. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування робітників, зайнятих важкою фізичною працею.

7. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування дітей та підлітків.

8. Фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування людей похилого віку.

9. Фізіолого-гігієнічні основи лікувально-профілактичного харчування.

РОЗДІЛ 12. Фізіолого-гігієнічні основи лікувального харчування
12.1. Фізіолого-гігієнічні основи побудови лікувальних дієт та режиму харчування
12.2. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні принципи харчування при захворюваннях органів травлення
Причини гастриту
Наслідки гастриту
Причини виразкової хвороби
Причини захворювань кишечнику
Наслідки хвороб кишечнику
Фізіолого-гігієнічні завдання при захворюваннях органів травлення
12.3. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні принципи харчування при хворобах печінки, жовчного міхура та підшлункової залози
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru