Ожиріння - це захворювання, яке характеризується надмірною масою тіла (20 % понад норму). Ожиріння починає розвиватися при наявності внутрішніх та зовнішніх причин (рис. 12.7).
Рис. 12.7. Причини виникнення ожиріння
Наслідки ожиріння
Порушення:
^ функціонування кровоносної системи - атеросклероз;
^ функціонування ендокринної системи - цукровий діабет;
^ обміну ліпідів, білків та інших азотовмісних речовин - жовчно-сечокам'яна хвороба.
Фізіолого-гігієнічні завдання при ожирінні
♦ Зменшення енергоцінності раціону за рахунок зменшення вмісту у ньому легкозасвоюваних вуглеводів, частково жирів (тугоплавких);
♦ збільшення споживання білкових продуктів і харчових волокон;
♦ зниження апетиту (наприклад, вживанням солодкого напою за 15 хв до основного приймання їжі);
♦ обмеження солі і збудників секреції шлункових соків (спецій, прянощів та екстрактивних речовин);
♦ використання накопичених жирів і тих, які надходять у катаболічних реакціях метаболізму (підтримування фізичної активності та життєвої енергії);
♦ забезпечення організму вітамінами та мінеральними речовинами. Лікувальне харчування при ожирінні призначається курсами по 1,5
місяця, які можна повторювати через декілька місяців. При ожирінні рекомендується дієта № 8.
Основна мета дієти - зменшення маси тіла та збудження харчового центру. Особливість дієти - зменшення калорійності раціону нижче добових норм з метою витрачання власних запасів організму. Оскільки цукровмісні та крохмалисті продукти підвищують секрецію інсуліну, який підвищує засвоєння вуглеводів (в організмі вони перетворюються на жир), цукор замінюють цукрозамінниками, а вуглеводи надходять до організму з овочами та фруктами.
При ожирінні зменшується кількість вживання рідини, а для збільшення сечовиділення рекомендується вживання продуктів, багатих на калій (овочі, ягоди, фрукти), що нормалізує кров'яний тиск. Ефективно використовувати розвантажувальні дні.
Цукровий діабет - захворювання ендокринної системи, пов'язане з порушенням обміну речовин, яке перешкоджає нормальному засвоєнню цукру (глюкози) клітинами організму.
За Кемпбелом вживання дорослою людиною 120 г сахарози на добу у 100 % випадків призводить до діабету.
При цукровому діабеті використовується дієта № 9. Основна мета дієти - створити умови для нормалізації вуглеводного обміну. Тому у цій дієті обмежуються вуглеводи і жири. Цукор замінюється на цукрозамінники.
Причини виникнення цукрового діабету наведені на рис. 12.8.
Рис. 12.8. Причини виникнення цукрового діабету
Харчування хворих на цукровий діабет має враховувати:
> ступінь тяжкості захворювання;
> наявність ускладнень та їх ступінь (ожиріння, атеросклероз);
> характер праці, відпочинку та харчування.
Фізіолого-гігієнічні завдання при цукровому діабеті
♦ Енергоцінність раціону відповідно до віку, маси тіла, статі, характеру праці;
♦ при легкій формі обмежуються цукровмісні харчові продукти, тугоплавкі жири, холестерин, екстрактивні речовини, кухонна сіль;
♦ при інсуліновій формі обмежуються легкозасвоювані вуглеводи, збільшується кількість білків з ліпотропною дією, харчових волокон (у межах 65 г/добу);
♦ збагачення раціону вітамінами А, С, В2, В6, В12 та біомікроеле-ментами Cr, Zn;
♦ підвищення рівня засвоєння глюкози.
Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при ожирінні і цукровому діабеті наведено на рис. 12.9.
Рис. 12.9. Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при ожирінні та цукровому діабеті
ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
1. Поняття про лікувальне та дієтичне харчування.
2. Фізіолого-гігієнічні основи побудови лікувальних дієт.
3. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях органів травлення.
4. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях печінки.
5. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях жовчного міхура.
6. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях підшлункової залози.
7. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях нирок.
8. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при захворюваннях серцево-судинної системи.
9. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при ожирінні.
10. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні завдання харчування при цукровому діабеті.
ЛІТЕРАТУРА
Основні принципи організації лікувально-профілактичної допомоги дітям
Загальні принципи обстеження і догляду за дитиною
Особливості догляду за хворою дитиною.
Особливості догляду за немовлям.
Особливості догляду за дитиною грудного віку.
Частина І. Пропедевтична педіатрія
Періоди дитячого віку. Роль вікового фактора в патології дитини
Анатомо-фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди