Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 9.3. Подружжя на одній роботі

У Росії є популярним прислів'я: "Муж и жена - одна сатана". Дехто вважає, що прислів'я є невірним і не відповідає дійсності, оскільки чоловік і дружина це - "две сатаны", зведені воєдино.

Чи можна і слід чоловікові і дружині працювати на одному місці? Достеменну відповідь на це питання знає лише Бог. Люди здавна намагалися знайти відповідь на це питання, але марно. Автор книги сумісну роботу з дружиною вважав би карою небесною, до того ж невідомо за які гріхи.

Суспільство намагалося обмежити спільну роботу чоловіка і дружини. В деяких же випадках воно відверто її дозволяло, керуючись при цьому практичними міркуваннями. Якщо чоловік і дружина, наприклад, вчителі, то де у селі знайти дві школи, щоб в одній працевлаштувати дружину, а в іншій - її чоловіка? Те ж саме можна сказати і про лікарів сільського чи районного масштабу. Таке сумісництво дозволяв, навіть, Сталін, якому м'якість характеру, як відомо, притаманною не була.

У засобах масової інформації лунають поради, щоб подружжя на одному місці не працювало. Звучать і поради про те, як залишатися подружжям, а не бути просто колегами по роботі. Практично відсутні заклики до подружжя працювати разом. Сумісна робота сприймається як факт, що вже стався і мова може йти лише про ліквідацію негативних його наслідків.

Якось один громадянин запитував у керівника фірми: "Чи тут працює подружжя Рабіновичів?".

У відповідь почув: "Ні, вони тут мучаться".

Далі у цій рубриці зупинимося як на позитивних, так і негативних аспектах праці подружжя на одному місці.

Ситуація, коли чоловік і дружина працюють разом, зустрічається ще й нині. Причому не лише в Богом забутих селах і райцентрах, а й у великих містах. Для окремих пар така робота є справжньою ідилією. Мабуть, для більшості спільна праця є чимось на зразок земного пекла.

Спільна робота може зближувати сімейні пари. Якщо робота цікава, а сімейне життя є також цікавим, то домашнє життя природним чином продовжується на роботі. Це - саме той випадок, коли вдома хочеться йти на роботу, а на роботі - йти додому. Щоправда, один джентльмен зазначав, що у таких випадках і вдома, і на роботі слід тримати чарочку і огірочок. Залишається лише потурбуватися, щоб цих предметів не побачила дружина.

Якщо чоловік і дружина мають одну і ту ж спеціальність, то це дає їм можливість спілкуватися однією мовою. Таке подружжя вміє чітко вирізняти організм від оргазму, не дивлячись на певну схожість цих двох слів. Чоловік і дружина зі спільним фахом можуть разом працювати над одним проектом. Вони добре знають здібності і таланти кожного з подружжя. Не виключено, що вони можуть створити вдалий тандем, де кожний чесно і ефективно крутитиме свої педалі.

До переваг спільної роботи подружжя можна зарахувати і довіру. Всім відомо, що краще працювати з тією людиною, якій довіряєш ніж з тією, довіра до якої є сумнівною.

Спільна робота чоловіка і дружини є необхідною і бажаною на етапі започаткування, наприклад, сімейного бізнесу. У становленні підприємства у цьому випадку зацікавлені обоє, оскільки прибуток від бізнесу спрямовується на поліпшення сімейного добробуту.

Дружину праця під керівництвом чоловіка влаштовує ще й тим, що цю працю легше поєднувати з веденням домашнього господарства та вихованням дітей.

Начальник може з недовірою ставитися до прохань підпорядкованих йому співробітниць про тимчасове їх відлучення з роботи для відвідин дітьми поліклініки, участі у шкільних нарадах вчителів і батьків та в інших заходах. Коли ж це стосується своїх дітей, то чоловік-начальник без проблем відпускає свою дружину для виконання тих робіт, які співпали з робочим часом у фірмі чи організації.

Спільна робота має низку інших приємних дрібниць. Наприклад, на роботу можна їздити одним автомобілем, заходити один до одного на чай чи каву, разом обідати та обговорювати справи. Підтримка з боку чоловіка чи дружини значно полегшує буденність життя.

Зупинимося на негативних аспектах спільної трудової діяльності.

У сім'ї можуть виникати тертя і сварки. Одна дама якось справедливо зазначила: "Немає такого предмету у сімейному житті з-за якого не можна було б посваритися". Якщо чоловік і дружина працюють у різних роботодавців, то - посварились вранці і розбіглись по своїх роботах. Під вечір про сварку вони вже можуть і забути. Якщо ж працюють в одному місці, то сварка тягнеться за ними і стоїть перед очима впродовж робочого дня.

Сімейні пари між собою несхожі. Те, що створює конфлікт для певних сімейних пар, є консолідуючим фактором для інших.

Якщо вдома виникають проблеми (а вони можуть бути різноманітними за своїм характером), то ці проблеми автоматично можуть переноситися з домашнього довкілля на робоче місце. Колеги чоловіки і дружини часто стають свідками з'ясування відносин, які дали тріщину всередині подружжя. Робота перетворюється у "мильну оперу". Дехто з колег співчуває тій, чи іншій стороні. Дехто з іронією, сарказмом чи лукавістю посміхається. Подружжя знехтувало вказівкою Наполеона про те, що брудну білизну не можна на людях прати.

Дуже розумно вчиняє те подружжя, яке сімейні проблеми вирішує вдома, залишаючи робоче місце для розв'язання проблем, що виникли на роботі.

Додатковим подразником є можливість бачити один одного, взаємно контролювати поведінку впродовж робочого дня. Для успіху часто є необхідною дещо розв'язана поведінка з іншими членами колективу та партнерами фірми. Ними можуть бути і особи протилежної статі. Комусь з подружжя може виявитися не по душі така поведінка, виникає ревність. Вона може загострюватися і закінчитися дуже рішучими кроками. Фахівці радять ревність придушувати. Щоправда, далеко не завжди кажуть, як це робити.

Якщо чоловік і дружина працюють в одній фірмі (організації), то їх сімейні вечори можуть перетворитися у своєрідні виробничі наради. Психологи радять встановити чіткі часові межі для спілкування чоловіка і дружини про роботу. Найкраще коли про роботу мова ведеться на роботі. Цей прийом дає можливість сімейній парі залишатися подружжям і не перетворюватися у колег по роботі. У вільний від роботи час слід насолоджуватися життям відповідно до вподобань подружжя.

На роботі за наймом чоловік і дружина можуть бути працівниками з рівним статусом. Може бути й ситуація, за якої хтось з них є начальником, а хтось підлеглим. У начальника і підлеглого завжди були і будуть різні інтереси.

Наше суспільство - це суспільство із залишками патріархальщини. Автор книги патріархальний лад не сприймає осудливо. Це - природне явище. Слід поглянути на світ тварин. Там провідну роль відіграє самець. Свідченням нашої патріархальщини є те, що до наших імен додається по-батькові, а не по-матері. Законодавець, формулюючи закон про суб'єктів, пише у чоловічому роді (громадянин, підприємець тощо). До речі англосакси пишуть у своїх законах "він чи вона" (пе ог впе).

Якщо один з подружжя є чоловіком-начальником, то це сприймається у більшості випадків як щось природне і зрозуміле. Якщо ж дружина є начальницею, то шансів на конфлікт - більше і ситуація може виявитися не такою оптимістичною як у фільмі ще радянських часів "Служебный роман".

Зазвичай, платня у підлеглого є меншою, ніж у начальника. Якщо дружина-начальник, то і платня у неї більша, ніж у її чоловіка. Суспільство залишається орієнтованим на те, щоб зарплата чоловіка перевищувала зарплату дружини. Інакше - виникає чергове поле для сімейних конфліктів. Уникнути конфліктів вдається, якщо чоловік і дружина здатні абстрагуватися від своїх домашніх ролей на роботі та від службових ролей - вдома.

У кожному колективі існує певна конкуренція. В одних випадках - дуже гостра, в інших - менш гостра. Чоловік і дружина можуть стати конкурентами, особливо коли до цього їх підштовхне начальство чи колеги. Це може негативно позначитися на сімейних стосунках. Чоловік і дружина можуть допомагати один одному у виконанні службових обов'язків. Для того з подружжя, яке виконує не лише свою роботу, а й впрягається у віз чоловіка чи дружини, зазначене стає додатковим тягарем, наслідки якого можуть виявитися негативними.

Психологи радять ніколи не хвалитися на роботі про те, що дружина - найкраща за всіх. Жінки-співробітниці можуть образитися. Чоловіки ж захочуть у цьому переконатися особисто. Така вже чоловіча натура. Один джентльмен колись казав: "Я знаю, що моя дружина - найкраща за всіх, але інколи я в цьому мушу переконуватися".

Значно кращою вважається ситуація, коли чоловік і дружина працюють у різних структурах одного й того ж підприємця і їх діяльність є такою, яка має мало дотичних.

Спільна робота чоловіка і дружини у цілому ж є вибухонебезпечною. Сімейні проблеми накладаються на виробничі. Конфлікти на роботі можуть створювати сімейні проблеми і навпаки.

Існує чимало перепон для чоловіка і дружини, які працюють разом. Залишається сподіватися, що у разі здорового морального сімейного клімату подружжя здатне розв'язати проблеми, що виникають. Як не як - чоловік і дружина - це не випадкові люди, а союзники на довготривалу перспективу. Вони мають можливість спокійно і відверто домовитися про будь-які аспекти своєї спільної виробничої діяльності.

Чоловіку і дружині слід ретельно зважити всі плюси і мінуси перед тим, як піти влаштовуватися на роботу у одного і того ж роботодавця.

9.4. Службовий секс
Розділ 10. Трудоголіки
10.1. Пошук щастя у роботі і на роботі
10.1.1. Ознаки службового щастя
10.1.2. Щастя і робота
10.1.3. Трудоголізм - шкідливе явище
10.2. Самомотивація
10.2.1. Самомотиваційні тренинги
10.2.2. Брак часу
10.2.3. Загальна мета і проміжні цілі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru