Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 11.2. Втомлені і депресовані

11.2.1. "Синдром згорання" та боротьба з ним

Підраховано, що кожний двадцятий робітник на планеті страждає синдромом хронічної втоми. Вперше цю хворобу виявили у США у штаті Невада. Трапилося це 1990 року. Тоді близько 200 людей скаржилися на м'язову слабкість і депресію. Лікарі точний діагноз встановити не могли. Хворобу назвали синдромом хронічної втоми. Цю хворобу ще називають "синдромом менеджера". У цій книжці про цю хворобу була згадка у рубриці 10.1.3.

Хронічну втому ще називають "синдромом згорання". За неї ледве вистачає сил добратися до роботи. Улюблена робота перестає приносити задоволення.

Постійні аврали на роботі, завищені вимоги начальства, постійні перевантаження є надійним збудником стресу. Стресу також допомагають постійні конфлікти з колегами, відсутність перспектив у житті та на роботі, непрості стосунки з клієнтами. Зазначене накопичує чимало негативу.

Згоріти на робочому місці може практично кожний працівник. Щоб це не трапилося, хворобу слід розпізнати якомога раніше. У такому випадку боротися з синдромом буде простіше.

Групами ризику для синдрому згорання є працівники:

- діяльність яких пов'язана з інтенсивним спілкуванням з партнерами та клієнтами;

- які постійно розриваються між роботою і сім'єю (топ - менеджери, керівники компаній);

- діяльність яких нестабільна, пов'язана з опрацюванням проектів і змушує постійно підлаштовуватись під графік, що плаває;

- творчих професій, у яких потенціал періодично вичерпується;

- домогосподарки, що безперервно роблять одну і ту ж рутинну роботу.

Фахівцями описано низку загальних симптомів перевтоми. Якщо людині важко зосередитися на чомусь одному понад 5 хвилин, важко прокинутися, зовнішній вигляд розчаровує, знизилася продуктивність праці - то це вказує на те, що працівник перевтомився.

Для того, щоб не допустити перевтоми, слід навчитися правильно розподіляти робочий час. Спочатку доцільніше виконувати найскладніші завдання. Потім доречно перейти до виконання другорядних.

Не слід забувати про обідню перерву. Організму потрібна їжа для продуктивної роботи. Хто у цьому сумнівається, - хай спробує поїхати на автомобілі, у баку якого немає пального. Навіть нетривала обідня перерва надає можливість відволіктися і трішечки перепочити.

Своє робоче місце доцільно зробити максимально зручним. На ньому можна розмістити сувеніри, квіти, фотографії рідних та друзів тощо.

Від вихідних днів слід отримувати максимально можливий обсяг задоволення. Під час вихідних доцільно робити все, що дозволить по-справжньому розслабитися, відпочити та відволіктися від роботи.

Перевтому можна лікувати і самому. Найкращий засіб - відпустка. Влаштує будь який її варіант. Головне - щоб її тривалість була, щонайменше, тиждень. Не слід боятися чи соромитися сказати керівництву, що вам потрібен відпочинок.

У більшості випадків перевтома відбувається під час роботи над одним і тим же проектом. Спробуйте опікуватись чимось іншим. Також спробуйте знайти якесь захоплення поза роботою.

За перевтоми потрібно "випускати пар" та забути весь негатив. У боротьбі з "синдромом згорання" всі засоби є доречними.

Дехто лікує цей синдром відвідуванням салонів краси. Не забувайте про членів сім'ї та друзів, які можуть допомогти вам у скрутну хвилину. Якщо у працівника склалися напружені відносини з колегами і ситуація здається такою, з якої немає виходу, то йому слід пам'ятати те, що колеги не є єдиними людьми на планеті. Спілкуйтеся з клієнтами чи покупцями. У жодному випадку не можна замикатися у собі.

Хронічна втома є дуже поширеним явищем. Ця проблема повинна хвилювати не лише працівника, а й його роботодавця. Заморений співробітник не може виконувати роботу у належному обсязі. Втомленість на роботі - причина виконання завдання з кепською якістю. Виконуючи роботу, працівник зморюється. Оскільки він зморюється, то і не може довести справу до кінця. Утворюється замкнене коло. Як у прислів'ї: "Чому бідні? Бо дурні. Чому дурні? Бо бідні."

Якщо у начальства руки не доходять до проблеми хронічної втоми його підлеглого, то такий працівник про себе має потурбуватися сам. "Рятування потопаючого - справа рук самого потопаючого", - це було сказано давно, але актуальність цього постулату не зменшилася донині.

Для того, щоб розв'язати власні проблеми, необхідно визначити, що провокує цю хронічну втомленість.

Можна вказати на низку цих чинників.

1. Недосипання. Воно може бути незаперечним чинником хронічної втоми. Від сну залежить пам'ять, настрій, регенерація клітин. Нині приблизно половина людства потерпає від розладу сну. Це неминуче відбивається на працеспроможності. Для того, щоб виправити становище, фахівці радять спробувати, принаймні, тиждень жити чітко за розкладом. Передбачте щодоби для сну щонайменше 9 годин. Спробуйте вволю виспатися у вихідні дні.

Бригада ізраїльських вчених порівнювала успіхи у навчанні двох груп учнів. Поміж іншим виявилося, що школярі, які спали на годину довше їх ровесників, на 30% краще виконували домашні завдання, легше концентрувалися, а також були уважнішими і енергійнішими на уроках.

2. Погоня за лідерством. Репутація як про найвідповідальнішу людину відділу чи іншої структури, може зашкодити здоров'ю працівника. Такий співробітник постійно працює і не відпочиває. Він намагається відповідати тому образу, який він сам і створив. Жертвує заради свого мозку всім - розвагами, спілкуванням із сім'єю, хобі. Слід зупинитися. Перепочивши кілька днів, такий працівник зрозуміє, що зі свіжими силами робота виконується краще, ніж з надламаними силами.

3. Харчування. Від нього дуже залежить самопочуття впродовж трудового дня. Не слід забувати час від часу підкріплятися. Пам'ятайте, що зелень - джерело великої кількості вітамінів. Весною слід вживати полівітаміни з мінералами. Не буде належного харчування, - не буде і сил. З притчі відомо, що циган відучував коня їсти. Кінь врешті-решт не витримав та й здох. Циган же вважав, що не вистачило лише одного дня для того, щоб кінь розучився їсти. Співкурсник автора цих рядків жив за іншим принципом: "Працюємо - то й їмо. А їмо, - то й на людей схожі".

Британські медики встановили, що люди, яких добре годували у дитинстві, заробляють на 50% більше ніж їх ровесники, яким з їжею не таланило. Харчування впродовж перших п'яти років життя впливає не лише на подальше здоров'я людини, але і на активність мозку.

4. Очі. Робота на комп'ютері очі втомлює. Час від часу їм слід надавати перепочинок. Потрібно також виконувати нескладні спеціальні вправа та масаж.

Хронічну втому легше попередити, ніж боротися з її наслідками.

Медики пропонують нескладний прийом боротьби з відчуттям втомленості. З хронічною втомою можна боротися за допомогою такого простого засобу, як неспішна прогулянка. Підраховано, що вона може на 20% підняти рівень енергії і на 65% зменшити втому.

Якщо людина відчуває себе замореною, то їй здається, що невелика розминка повністю позбавить її сил. Така думка - невірна. Регулярні фізичні навантаження допомагають повернути бадьорість. Це особливо стосується людей з малорухливим стилем життя.

Бригада вчених з університету штату Джорджия (США) досліджувала групу з 36 чоловік, які вели малорухливий спосіб життя і скаржилися на хронічну втому. Учасників обстеження розділили на 3 групи. Перша група практикувалася на велотренажері по 20 хвилин тричі на тиждень у поміркованому темпі. Учасники другої групи виконували те ж саме, але з меншим навантаженням. Третя група була контрольною. ЇЇ учасники фізкультурою взагалі не опікувались. Обстеження тривало 12 тижнів.

Виявилося, що в учасників першої і другої груп рівень енергії підвищився на 20%. В учасників другої групи втомлюваність зменшилася більше, ніж в учасників з третьої групи.

Організатори обстеження зазначили, що багато сучасних людей перепрацьовує та недосипає. Легке фізичне навантаження-- чудовий спосіб щоб відчути у собі бадьорість. Розминка - значно корисніша ніж кофеїн та енергетичні напої.

Двома роками раніше ця ж група вчених встановила, що фізичні вправи допомагають зняти відчуття втоми у пацієнтів з онкологічними, серцево-судинними захворюваннями та з іншими проблемами зі здоров'ям.

Психологи Сіднейського університету (Австралія) встановили, що найважчим днем тижня є не понеділок, а середа. По середах люди відчувають, що минулі вихідні вже забулися, а до наступних - ще далеко. Середа для багатьох є найнавантаженішим днем після дводенної розкачки після вихідних, що минули.

Австралійські вчені також встановили, опитавши дві сотні людей, що з наближенням вихідних настрій у людей поліпшується і свого піку досягає у п'ятницю. Цього дня у більшості людей найменше термінових справ, з'являється можливість витрачати певний час за власним розсудом. У неділю настрій у більшості людей різко знижується. Воно й зрозуміло - веселощі закінчуються, потрібно повертатися до роботи.

Вчені також виявили, що понеділок не є таким тяжким днем, як це традиційно вважалося. Спостереження вчені проводили на 350 добровольцях. Рівень настрою у п'ятницю і суботу був значно нижчим, ніж у понеділок.

Якщо сил до роботи вже не залишається, то повернути бадьорість допоможуть такі прості заходи.

1. Потрібно змінити обстановку. Це означає піти за межі офісу, принаймні на 10-15 хвилин. Бажано вийти на вулицю, на сонячне сяйво. Подивитися на світ, прогулятися щоб розігнати кров по організму.

2. Коли організм потребує відновлення енергетичного запасу, то тоді, замість чаю та кави, доцільно випити стакан чистої води. Причиною вашої сонливості та слабкості може бути брак вологи в організмі. Напої, що містять кофеїн, дефіцит вологи не компенсують. Лише вода здатна забезпечити організм вологою. Вода прискорює метаболізм, розносить поживні речовини та виводить шлаки.

3. Слід стряхнутися. Найкращим засобом для цього є фізична діяльність, - принаймні, - потягнутися, трішки пройтися, пробігти по сходинках. Це діє значно краще ніж кава з цукром. Цукор забезпечує швидке підвищення активності, але опісля відбувається і швидший її спад. Кофеїн породжує звичку. Відсутність кофеїну призводить до кепського гумору, викликає роздратування.

4. До повернення на робоче місце бажано скласти невеличкий план дій на час, що залишився до кінця робочого дня. Доцільно зосередитись на головних завданнях. Між цими завданнями заплануйте якісь невеличкі приємні задоволення, які оживлятимуть вас та стимулюватимуть на подальшу плідну роботу.

11.2.1. "Синдром згорання" та боротьба з ним
11.2.2. Стрес і депресія
11.3. Перепочинок
11.3.1. Офісні ігри
11.3.2. Заходи обідньої перерви
11.3.3. Безсвідома робота мозку
Розділ 12. Зарплата
12.1. Мотивація
12.1.1. Інтерес - рушійна сила
12.1.2. Моральне стимулювання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru