Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 13.2.2. Кольори одягу

Існує думка про те, що колір одягу, якому людина надає перевагу, може слугувати параметром для вивчення її характеру.

Білий колір одягу свідчить про те, що людині притаманне відчуття справедливості. Вона намагається жити мирно з усіма оточуючими.

Одежа чорного кольору вказує на те, що така людина хоче створити собі імідж зрілого, дисциплінованого і авторитетного співробітника.

Люди, одягнені в одежу помаранчевого кольору, є компетентними у багатьох сферах. Вони є добре організованими, незалежними і цілеспрямованими.

Ті, хто прихильні до червоного кольору одежі, вважаються імпульсивними, амбітними і енергійними людьми. У своїй діяльності такі люди є досить продуктивними.

Прихильники зеленого кольору більше люблять спостерігати, ніж діяти. Такі люди завжди готові прийти на допомогу.

Люди, яким до вподоби одяг світло-блакитного кольору, люблять атмосферу душевного спокою. Вони вважаються креативними і чутливими.

Ті, хто віддає перевагу темно-зеленому кольору, є людьми розумними і незалежними. Мають розвинене почуття відповідальності.

Люди, які вибирають жовтий колір, є цікавими особистостями. Це - переважно лідери. Вони легко кидають виклик життю. Є дуже активними і шукають щастя.

Найвдалішим вважається нейтральний тон ділового костюма.

Найбільш поширені кольори костюма - темно-синій та темно-сірий.

Колір є дуже потужним психологічним чинником. Якщо людині необхідно вирізнитися у натовпі, наприклад, на співбесіді, то слід вибрати яскраві, але не крикливі, тони.

Кольори холодного спектру дещо відштовхують, а теплого - притягують.

Яскраво-крикливі кольори будуть мати дивний вигляд, навіть, у найспекотніші літні дні.

На важливі заходи слід одягати лише однотонний одяг. Краще вибирати складені кольори (наприклад, не сірий, а сіро-блакитний, сіро-рожевий, бузковий тощо).

13.2.3. Бізнесові уніформи

Великі компанії, ресторани, кафе, автозаправні станції, медичні заклади та багато інших закладів, яких личить називати серйозними, намагаються підкреслити дисциплінованість свого персоналу та одягають його в уніформи.

Спецодяг несе певну визначальну місію. В особі, вдягненій у відповідну уніформу, навколишній світ вже не бачить особистість, перестає вирізняти чоловіків і жінок. Така особа вже на підсвідомому рівні розглядається як певна робоча ланка (чи гвинтик) значно більшого механізму.

Важливу роль відіграють кольори уніформи. Кольори диктують свої правила.

Наприклад, шкільна форма має темно-синій, темно-зелений, темно-сірий або коричневий кольори. Ця низка кольорів слугує для нав'язування дітям однакової поведінки.

Багато компаній вибирають такий колір одягу для своїх співробітників, який підкреслює і розвиває необхідні їм професійні якості. Наприклад, в лікарні є зелений колір уніформи. Цей колір заспокоює та навіює думки про здоров'я. Біла уніформа фармацевтів символізує перевагу і справедливість. Небесно-блакитна або синя форма стюардес - сприяє спілкуванню. Рожева уніформа торговців косметикою притягує та налаштовує.

Кольором влади і сили вважається чорний. Його люблять керівники та можновладці. Згадаймо колір автомобілів, якими вони користуються.

Своєрідні уніформи є і у світі бізнесу. Клерки віддають перевагу блакитним або сірим костюмам. Такі кольори підсилюють враження м'якості характеру, стирають індивідуальність членів касти клерків і підсилюють індивідуальність клієнтів. Кольори сприяють зростанню довіри клієнтів до клерків.

Новачкам у сфері ораторства рекомендується віддавати перевагу бірюзовому кольору. Він сприяє вмінню щиро говорити та підбирати необхідні слова. Поєднання блакитного і зеленого кольорів допомагає не лише підтримувати спілкування, а й забезпечує гармонічні взаємини з аудиторією.

Уніформа надає певні зручності тим, хто її вдягає. Наприклад, непотрібно думати у чому кожного дня йти на роботу. Одягнувши уніформу, всі стають схожими як інкубаторні курчатка, щойно вилупившився з яйця.

Психологи твердять, що від уніформи потрібно відпочивати. Щоб не стати заручником уніформи та з метою підкреслення своєї індивідуальності, слід підібрати гарні аксесуари: краватку, каблучку, шарф, ремінь. Зазначене правило поширюється і на керівників, якщо вони хочуть не відриватися від колективу. Шеф мусить додати до свого іміджу якусь родзинку. Наприклад, червоний колір краватки сигналізуватиме підлеглим про те, що начальнику можна довіряти.

Помаранчевий колір черевиків з натуральної шкіри інформуватиме співробітників про те, що їх начальник - ще "кучерявий серцем" і йому притаманний прекрасний гумор.

Можливо жартома, можливо - ні, психологи дають пораду, - якщо працівнику бракує впевненості у собі, а також дещо не вистачає активності, то слід одягнути червону білизну і справи підуть на краще.

13.2.3. Бізнесові уніформи
13.2.4. Жіноче і чоловіче взуття
13.2.5. Одягові правила для чоловіків
13.2.6. Чоловічий костюм
13.2.7. Елітна чоловіча ділова одежа
13.2.8. Жіноча ділова одежа
13.2.9. Аксесуари
13.2.9.1. Авторучки
13.2.9.2. Предмети на письмовому столі
13.2.9.3. Прикраси та інші речі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru