Організація бізнесу - Скібіцький О.М. - 8.3.11.4. Заключним документом є балансовий звіт

У ньому міститься повний перелік активів фірми і пасивів. Цей документ показує чисту вартість і ліквідність фірми. Кредитори, як правило, запитують балансовий звіт. Він також є необхідним при подачі податкової декларації.

Як і звіти про доходи і рух грошових коштів, бухгалтерський баланс використовує інформацію усіх фінансових моделей, розроблених у ранніх розділах бізнес плану; однак, на відміну від попередніх звітів, бухгалтерський звіт розробляється для бізнес плану тільки щорічно і, у більшому або меншому ступені, є резюме всієї попередньої інформації, розбитої на три розділи:

1. Активи.

2. Заборгованості.

3. Власний капітал.

Щоб одержати фінансування для нового підприємства, вам доведеться надати проект бухгалтерського балансу на період, зазначений у бізнес-плані. Більш того, буде потрібно включити особистий фінансовий звіт або замість нього бухгалтерський баланс, у якому описується ваш бізнес. Особистий бухгалтерський баланс складається також як і баланс для підприємства.

Бухгалтерський баланс складається з трьох розділів. Перша частина перелічує активи вашої компанії. Активи класифікуються як поточні активи і довгострокові або нематеріальні активи. Під поточними активами потрібно розуміти ті активи, що конвертуються в готівку або будуть використані на підприємстві найближчим часом року. Поточні активи включають такі складові:

o Готівка. Готівка на руках при закритті бухгалтерських книг наприкінці фіскального року.

o Дебіторські заборгованості. Доход, що витягається з кредитних рахунків. Для бухгалтерського балансу це підсумкова сума одержуваного доходу, що фіксується в бухгалтерських книгах по закінченні фіскального року.

o Інвентар. Витягується з таблиці вартості товару. Це запаси матеріалів, які використані для ще не реалізованої продукції.

o Підсумок поточних активів. Готівка, дебіторські заборгованості, інвентар і запаси.

Інші активи, що з'являються в бухгалтерському балансі - це довгострокові або нематеріальні активи. їх називають довгостроковими, тому що вони довгострокові на термін більш одного року. Прикладами такого типу активів можуть бути:

o Капітал і нерухомість. Вартість всього устаткування і нерухомості (якщо вам належать приміщення і земля).

o Інвестиції. Всі інвестиції компанії, що не можуть бути конвертовані в готівку протягом періоду менше одного року. У більшості випадків, компанії, що тільки відкрилися, не мають довгострокових інвестицій.

o Різні активи. Всі інші активи, що не належать до типу активів "капітал і нерухомість" або "інвестиції".

o Підсумок усіх довгострокових активів. Капітал і нерухомість, інвестиції й інші різні активи.

o Підсумок активів. Підсумок поточних активів і підсумок усіх довгострокових активів. Після того, як перелічите активи, вам буде потрібно описати заборгованості вашого підприємства. Як і активи, заборгованості класифікуються як поточні і довгострокові. Якщо виплата заборгованостей повинна бути зроблена в період менше одного року, то вони класифікуються як поточні заборгованості. Якщо виплата заборгованостей повинна бути зроблена в період більше одного року, то вони стають довгостроковими.

Прикладами поточних заборгованостей можуть бути:

o Кредиторські заборгованості. Усі витрати, одержувані при покупці різних матеріалів від регулярних кредиторів, що надходять на ваш рахунок.

o Термінові зобов'язання. Усі витрати підприємства, необхідні для діяльності, але які не були виплачені на час закриття книг. Зазвичай такими витратами є накладні витрати і зарплата.

o Податки. Податки, що повинні були бути виплачені на. час закриття книг.

o Підсумок поточних заборгованостей. Кредиторські заборгованості, термінові зобов'язання і податки.

Довгостроковими заборгованостями можуть бути:

- Боргові зобов'язання. Підсумок усіх боргових зобов'язань на кінець року, що повинні бути виплачені в період більше одного року.

- Заставні зобов'язання. Позички, узяті для покупки нерухомості, що повинні бути повернуті за довгостроковий період часу. Заставні зобов'язання-це сума, що залишилася, яку потрібно повернути, на момент закриття книг наприкінці року.

- Дебіторські заборгованості. Суми, які потрібно виплатити по довгострокових заборгованостях і що не будуть виплачені в поточному фіскальному році.

o Підсумок довгострокових заборгованостей. Боргові зобов'язання заставні зобов'язання і дебіторські заборгованості.

o Підсумок заборгованостей. Підсумок поточних і довгострокових заборгованостей.

Після того, як усі заборгованості будуть перераховані, заключна частина бухгалтерського балансу - власний капітал, що повинен бути обчислений. Сума, що відноситься до власного капіталу - це різниця, одержувана від підсумку активів і разом заборгованостей. Сума власного капіталу - це важливий фактор, яким користуються інвестори при оцінюванні компанії. У багатьох випадках вона визначає той обсяг капіталовкладень, які вони можуть без побоювання інвестувати в бізнес.

До бізнес-плану потрібно включити аналіз бухгалтерського балансу, звіт про доходи (витрати) і звіт про рух грошових коштів. Аналіз бухгалтерського балансу повинен бути коротким і містити ключові питання.

9. ПРАВОВІ ПИТАННЯ ПІДПРИЄМНИЦВА, ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ІНВЕСТУВАННЯ
9.1. Загальні спостереження стосовно сучасної правової бази для підприємницької діяльності
9.2. Цивільне законодавство
9.3. Законодавство, яке регулює діяльність господарських товариств
9.4. Антимонопольне законодавство
9.5. Приховані витрати та зайві перешкоди
"Правило 90 днів"
Фінансування
Нотаріальне засвідчення
1. Оподаткування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru