Персонал Є головним ресурсом кожного підприємства, від ефективності його використання здебільшого залежать результати діяльності та конкурентоспроможність. Трудові ресурси призводять до дії матеріально-речові елементи виробництва, створюють продукт, вартість та доданий продукт у формі прибутку.
Розрізняють кількісну, якісну та структурну характеристику персоналу підприємства. Підприємство стикається сьогодні з рядом проблем.
1. Компетенція і підготовка вищого керівництва.
2. Ефективність і конкурентоспроможність системи винагород.
3. Порядок наступності керівних посад.
4. Система підготовки та підвищення кваліфікації працівників.
5. Плинність кадрів - провідних спеціалістів підприємства.
6. Періодичність аналізу системи оцінки діяльності персоналу.
7. Модель дійсності (погляди на оточуюче середовище), характерна для колективу.
Якщо підприємство має високі показники діяльності колективу, то воно здатне дотримуватись визначеної стратегії. В іншому випадку керівництво має розробити заходи для поліпшення роботи колективу.
Приклад з практики
Загалом аналіз трудового потенціалу ВАТ "Молочник" передбачає вивчення та оцінку забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів трудовими ресурсами в цілому, а також за категоріями і професіями; визначення та виявлення показників плинності кадрів тощо.
Таблиця 5.14. Показники ефективності видів діяльності підприємства, тис. грн.
1-й'рік | 2-й рік | 3-й рік | ||||||||||
Об'єкти господарської діяльності | обсяги реалізації | витрати на виробництво то збут | прибуток | рентабельність, % | обсяги реалізації | витрати на виробництво та збут | прибуток | рентабельність, % | обсяги реалізації | витрати на виробництво та збут | прибуток | рентабельність, % |
1. Плавлені сири | 2731 | 2692 | 39 | 1.4 | 34/8.7 | 3319.1 | 99.6 | 3.0 | 6625.4 | 6168.3 | 457.1 | 7.4 |
2. Макаронні вироби | - | - | - | - | 70.5 | 84.2 | -13,7 | -16,3 | 145.5 | 211.7 | -66,2 | -31.3 |
3. Покупні товари | 125,3 | 127,6 | -2.3 | -1.8 | 425.8 | 422.4 | 3.4 | 0.8 | 4077.4 | 4059.7 | 17.7 | 0.4 |
Всього | 2856 | 2819 | 37 | 1,3 | 39/5.0 | 3825,7 | 89.3 | 2,3 | 10848 | 10440 | 408.6 | 3,9 |
Наведена нижче таблиця (табл. 5.15) характеризує основні показники використання трудових ресурсів на ВАТ "Молочник".
Таблиця 5.15. Використання трудових ресурсів па ВАТ "Молочник"
п/п | Назва показника | 1-й рік | 2-й рік | 3-й рік | Відхилення, 3-й рік до 1-го року | |
Абс. | % | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Середньоспискова чисельність штатних працівників спискового складу, чол. | 109 | 111 | 165 | 56 | 51 |
2 | Прийнято працівників | 20 | 10 | 73 | 53 | в 2,7 р. |
3 | Вибуло працівників, чол., в тому числі: - за власним бажанням; - звільнено за прогул та інші порушення трудової дисципліни; | 10 | 8 | 19 | 9 | 90 |
- з причини скорочення штатів | - | - | - | - | - | |
4 | Коефіцієнт обороту з прийому працюючих | 0,18 | 0,09 | 0,44 | 0.26 | - |
5 | Коефіцієнт плинності кадрів | 0,09 | 0,07 | 0.12 | 0,03 | - |
6 | Коефіцієнт постійності складу персоналу підприємства | 0.91 | 0.93 | 0.88 | -0,03 | - |
7 | Фонд оплати праці, тис. грн. | 265 | 284 | 459 | 194 | 73 |
8 | Середньомісячна заробітна плата, грн. | 202 | 213 | 231 | 29 | 14 |
9 | Виручка (без врахування ПДВ), тис. грн. | 3451 | 3915 | 11274 | 7823 | в 3.3 р. |
10 | Продуктивність праці (тис. грн. / чол.) | 31,7 | 35.3 | 68,3 | 36.6 | 115 |
11 | Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн. | 1624 | 1772 | 1977 | 3523 | 22 |
12 | Фондоозброєність, тис. грн / чол. | 14,9 | 16.0 | 12.0 | -2.9 | -19 |
За наведеними показниками можна зробити висновки щодо використання трудового потенціалу на досліджуваному підприємстві. Так, середньоспискова чисельність працівників підприємства за три роки зросла на 51 %, причому пік зростання припадає на останній рік. Така тенденція, пояснюється, по-перше, збільшенням виробництва та реалізації традиційної продукції підприємства, по-друге, диверсифікаційною політикою підприємства, коли на освоєння та запуск нових видів діяльності (виробництво макаронних виробів, купівля-продаж масла тваринного, сиру твердого тощо) потрібно було залучення додаткової чисельності персоналу. Про нарощування обсягів виробництва за останній рік свідчить ще й кількість нових працівників, що в 2,7рази більша за аналогічний показник базового року.
Такі відносні показники використання персоналу підприємства застосовуються для характеристики руху робочої сили. В першу чергу, це-динаміка коефіцієнта обороту з прийому працюючих, який обчислюється як відношення кількості прийнятого на роботу персоналу до середньоспискової чисельності персоналу. Це свідчить для ВАТ "Молочник" про значне збільшення кількості прийнятих працівників за останній рік. Коефіцієнт плинності кадрів (відношення кількості працівників, які звільнилися за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни, до середньоспискової чисельності персоналу за певний період часу) дещо зростає з роками, а в останній рік складає 0,12, тобто в розрахунку на 100 чоловік працюючих за третій рік звільнилось 12 чоловік. Негативним елементом є зменшення коефіцієнту постійності складу персоналу підприємства, хоча його величина є незначною (0,03 пункти). Коефіцієнт постійності складу персоналу розраховується як відношення кількості працівників, які проробили повний рік, до середньоспискової чисельності персоналу. В 1-й рік на 100 чоловік працюючих 91 працівник працював весь рік, у 3-й рік - 88 чоловік.
Продуктивність праці є показником, який характеризує ефективність використання трудових ресурсів. На ВАТ "Молочник" продуктивність праці за три роки зросла на 115% та склала 68,3 тис. грн. на одного середньорічного працівника. Слід зазначити, що протягом перших двох років спостерігається поступове зростання продуктивності праці (з 31,7до 35,3 тис. грн. на одного середньорічного працівника), а в останній рік - різке зростання цього показника.
Причиною підвищення продуктивності праці на підприємстві є збільшення обсягу виручки в результаті розширення сфер господарювання. Збільшення виробництва плавленого сиру було можливим за рахунок переходу на дво- та тризмінний режим роботи при п'ятиденному робочому тижні, тоді як у перший рік режим підприємства був зовсім іншим: восьмигодинний робочий день при три- або чотириденному робочому тижні. Тобто бачимо, що фактично ніяких удосконалень щодо наукової організації праці на підприємстві не відбувалось, натомість "завантажувались" виробничі потужності підприємства, які до останнього часу були незадіяні у виробничому процесі.
Фонд оплати праці зріс на 73 %, в той час як середньомісячна заробітна плата - на 14 %. Звичайно, зростання продуктивності праці більшими темпами за середньомісячну заробітну плату працюючих є умовою розширеного відтворення, однак таке незначне зростання середньомісячної заробітної плати свідчить про недостатню увагу менеджменту підприємства до системи стимулювання (мотивації) праці.
Ще однією характеристикою використання персоналу підприємства є фондоозброєність праці, яка свідчить про рівень технічного оснащення праці, величину основних виробничих фондів, які використовує один працівник. Показник фондоозброєності праці за роками на В А Т"Молочник" зменшувався, що свідчить про зростання питомої ваги ручної праці на підприємстві, і складає 12,0тис. грн. на одну особу.
Структура промислово-виробничого персоналу підприємства залежить від багатьох факторів особливостей галузі та підприємства, технологічного обладнання, обсягів господарювання тощо (табл. 5.16).
Таблиця 5.16. Структура промислово-виробничого персоналу ВАТ "Молочник"
Категорії ПВП | 1-й рік | 2-й рік | 3-й рік | Відхилення 3-й рік до 1-го року | ||||
чол. | % | чол. | % | чол. | % | абс. | п.с. | |
Робітники | 57 | 57,6 | 57 | 53,8 | 93 | 59,2 | 36 | 1 |
Керівники | 10 | 10,1 | 12 | 11,3 | 15 | 9,6 | 5 | - |
Спеціалісти | 25 | 25,3 | ЗО | 28,3 | 38 | 24,2 | 13 | -1 |
Службовці | 7 | 7,1 | 7 | 6,6 | 11 | 7,0 | 4 | - |
ВСЬОГО: | 99 | 100.0 | 106 | 100,0 | 157 | 100.0 | 58 | - |
Зазначимо, що при збільшенні чисельності ПВП структура персоналу не зазнала значних змін та склала для третього року: робітників-59,2 %; керівників - 9,6 %; спеціалістів - 24,2 %; службовців -7% від їх загальної чисельності.
Інтегрованим показником оцінки ефективності використання трудових ресурсів на підприємстві в умовах ринкової економіки є показник прибутковості персоналу, який розраховується як відношення загального прибутку до середньорічної чисельності ПВП.
Розрахуємо зазначений показник для кожного року:
Прибутковість персоналу вказує на зростання прибутку в розрахунку на одного робітника з року в рік. Раптове зростання даного показника має місце в останній рік, який відрізняється найкращими фінансовими результатами діяльності підприємства.
7. Аналіз рівня організаційної культури
Культура підприємства
Приклад з практики
Тема 6. Оцінка зовнішнього середовища підприємства
1. Структурування зовнішнього середовища підприємства
2. Оцінка мезосередовища підприємства
Приклад з практики. Назва та класифікація товару
Ідея створення товару
Основні споживацькі сегменти