Педагогіка - Максимюк С.П. - 5. Витяг із положення "Про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності"

1. Загальні положення

1.1. Інноваційною освітньою діяльністю є розробка, розповсюдження та застосування освітніх інновацій.

1.2. Освітніми інноваціями (далі — інновація) є вперше створені, удосконалені або застосовані освітні, дидактичні, виховні, управлінські системи, їх компоненти, що суттєво поліпшують результати освітньої діяльності.

1.3. Інноваційна освітня діяльність здійснюється на всеукраїнському та регіональних рівнях та на рівні окремого навчального закладу. Рівень інноваційної освітньої діяльності визначається її змістом (розробка, розповсюдження чи застосування інновації), а також масштабністю змін, що вноситимуться в систему освіти внаслідок застосування запропонованої інновації.

1.4. Інноваційна освітня діяльність всеукраїнського рівня може здійснюватись у системі освіти України. Вона передбачає апробацію інновацій та експериментальну перевірку продуктивності і можливості застосування в системі освіти:

о освітніх, дидактичних систем;

о державних стандартів освіти, базового компонента змісту дошкільної освіти, інваріантної складової змісту загальної середньої освіти, змісту професійно-технічної освіти, нормативної частини змісту вищої, післядипломної освіти.

1.5. Інноваційна освітня діяльність регіонального рівня може здійснюватись у системі освіти окремого регіону (Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя) і передбачає:

о апробацію інновацій, розроблених у ході експериментів регіонального рівня;

о експериментальну перевірку продуктивності та можливості застосування інновацій.

1.6. Інноваційна освітня діяльність на рівні окремого навчального закладу передбачає:

о застосування інновацій;

о експериментальну перевірку продуктивності та можливості застосування інновацій (крім тих, що зазначені у п. 1.4. цього Положення) у вищих навчальних закладах, закладах післядипломної освіти. 2. Розробка інновацій у системі освіти

2.1. Інноваційна ініціатива.

2.1.2. Інноваційна ініціатива може виявлятися шляхом:

о погодження питань проведення експерименту в окремому вищому навчальному закладі, закладі

післядипломної освіти з його керівником, органами громадського самоврядування;

о складання заявки на проведення експерименту всеукраїнського або регіональних рівнів та її подання до відповідного органу управління освітою.

Інноваційна ініціатива наукового працівника (працівників) або науково-дослідної установи (далі — наукової установи) Академії педагогічних наук України (далі — АПН України) може виявлятися шляхом складання заявки на проведення експерименту всеукраїнського рівня та її подання до Президії АПН України.

2.1.3. Заявка має містити:

о інформацію про ЇЇ автора (авторів), за потреби — про наукового керівника експерименту (адреса, телефон, місце роботи, посада, кваліфікаційна категорія, педагогічне, вчене звання, науковий ступінь);

о формулювання теми дослідно-експериментальної роботи;

о визначення мети і завдань, гіпотези дослідно-експериментальної роботи;

о опис інновації;

о визначення термінів та етапів проведення експерименту;

о визначення бази проведення експерименту (перелік дошкільних закладів освіти, навчальних закладів);

о опис наявного і потрібного забезпечення експерименту (організаційного, науково-методичного, дидактичного, кадрового, матеріально-технічного, фінансового), його кошторис;

о пропозиції щодо змісту і термінів здійснення контролю за ходом експерименту.

До заявки додаються:

о підтвердження згоди на проведення експерименту дошкільних закладів освіти, навчальних закладів, а також органів управління освітою, засновників, яким вони безпосередньо підпорядковані (листи до органу управління освітою, що розглядає заявку, або до АПН України);

о експериментальні навчальні плани, програми, книги (їх рукописи), за якими здійснюватиметься навчально-виховний процес;

о інші експериментальні матеріали.

2.2. Прийняття рішення про організацію та проведення експерименту.

2.2.1. Після отримання висновку експертної комісії про доцільність проведення експерименту автор заявки подає програму дослідно-експериментальної роботи на затвердження до відповідного органу управління освітою або до Президії АПН України.

2.2.2. Після отримання висновку експертної комісії про доцільність проведення експерименту або відповідного подання Президії АПН України орган управління освітою:

а) спільно з автором заявки або АПН України визначає:

о базу проведення експерименту (за погодженням з дошкільними закладами освіти, навчальними закладами, де передбачається провести експеримент);

о характер і межі змін у їх діяльності, навчально-виховному процесі;

о терміни проведення експерименту; о кошторис експерименту;

о осіб, відповідальних за проведення експерименту і його результати, їх повноваження щодо контролю за ходом дослідно-експериментальної роботи;

б) виділяє потрібні для проведення експерименту кошти, за потреби спільно з автором заявки залучає юридичних та фізичних осіб, що здійснюватимуть фінансове, матеріально-технічне, інформаційне забезпечення експерименту;

в) за потреби погоджує питання фінансування, матеріально-технічного забезпечення експерименту з іншими органами державної виконавчої влади, відповідними місцевими органами управління освітою, засновниками дошкільних закладів освіти, навчальних закладів;

г) за потреби укладає угоди з:

о автором заявки, науковим керівником експерименту, виконавцями дослідно-експериментальної роботи;

о юридичними та фізичними особами, що забезпечуватимуть експеримент.

2.2.3. На період проведення експерименту відповідний орган управління освітою надає автору заявки, експериментальним дошкільним закладам освіти, навчальним закладам та органам управління освітою, засновникам, яким вони безпосередньо підпорядковані, право вносити передбачені програмою дослідно-експериментальної роботи зміни у: о зміст освіти;

о методи, форми організації навчання та виховання; о організацію навчально-виховного процесу, режим

роботи дошкільних закладів освіти, навчальних

закладів;

о систему управління дошкільним закладом освіти, навчальним закладом;

о штатний розпис (право вводити додаткові штатні одиниці);

о форми комплектування, підготовки та перепідготовки кадрів, оплати їх праці (право встановлювати доплати до посадових окладів і ставок працівникам, які виконують експериментальну роботу).

За потреби відповідні рішення погоджуються з органами управління освітою, засновниками, яким безпосередньо підпорядковані експериментальні дошкільні заклади освіти, навчальні заклади.

2.3. Проведення експерименту.

2.3.1. Загальний контроль заходом експерименту всеукраїнського або регіонального рівня здійснює орган управління освітою, що видав наказ про його проведення.

Загальний контроль за ходом експерименту, що проводиться за наказом, виданим на підставі відповідного подання Президії АПН України, здійснюється Міністерством освіти і науки спільно з АПН України.

Орган управління освітою. Президія АПН України: о заслуховує звіти автора заявки та наукового керівника експерименту про хід і результати дослідно-експериментальної роботи;

о проводить експертизу результатів експерименту, розроблених за його підсумками інновацій. 3. Розповсюдження та застосування інновацій у системі освіти.

3.1. Розповсюдженням інновацій у системі освіти є забезпечення доступу до них освітян шляхом:

о зберігання інформації про інновації; о поширенні інформації про інновації; о підготовки освітян до застосування інновацій.

3.2. Інновації розповсюджуються в системі" освіти за рішенням Міністерства освіти і науки.

3.3. Рішення про розповсюдження інновацій в системі освіти приймається за підсумками їхньої апробації.

3.4. Апробацією інновацій (далі — апробація) є масова перевірка доцільності їх застосування у системі освіти.

Апробація здійснюється шляхом вибіркового та керованого розповсюдження і застосування інновацій освітянами.

3.5. Апробації підлягають інновації, розроблені як у системі освіти України, так і в інших галузях народного господарства або за кордоном.

3.6. Апробація проводиться на всеукраїнському та регіональному рівнях.

3.7. Прийняття рішення про масове розповсюдження інновації в системі освіти.

3.7.1. Рішення про масове розповсюдження інновації в системі освіти приймає Міністерство освіти і науки.

3.7.2. Рішення про масове розповсюдження інновації в системі освіти приймається на підставі висновків експертизи результатів її апробації. -

3.8. Зберігання інформації про інновації та їх застосування в системі освіти.

3.8.1. Інформація про інновації, їх розробку (експерименти) та апробацію зберігається органами управління освітою у спеціальних банках освітньої інформації на різних носіях.

4. Фінансування інноваційної освітньої діяльності

4.1. Фінансування інноваційної освітньої діяльності здійснюється органами управління освітою, іншими юридичними та фізичними особами.

4.2. Фінансування інноваційної освітньої діяльності може здійснюватися за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, спеціальних коштів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

6. Список рекомендованої літератури з теми: "Інноваційні педагогічні технології на зламі тисячоліть"
Питання для самоконтролю
Додатки
Додаток 1 Тематика курсових робіт
Додаток 2 Питання до заліків і екзаменів
Додаток 3 Практичні завдання до семінарських занять, заліків і екзаменів
Додаток 4 Навчальний план загальноосвітньої школи
Додаток 5 Цикл управління процесом упровадження рекомендацій науки в практику навчання й виховання в школах Рівненщини
Додаток 6 Критерії 12-бального оцінювання навчальних досягнень учнів
Додаток 7 План-конспект вивчення досвіду роботи класного керівника
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru