Економічна теорія - Білецька Л.В. - Схема руху створеного суспільного продукту у моделі Кене

Рух суспільного продукту у процесі відтворення, коли він послідовно проходить через сфери виробництва, розподілу, обміну і споживання, називається економічним кругообігом. Схеми економічного кругообігу знаходяться в основі макроекономічних моделей відтворення. Першу спробу такого моделювання здійснив у своїй знаменитій праці "Економічна таблиця" (1758) французький фізіократ Ф. Кене (1694-1774).

Схема економічного кругообігу Кене побудована на відомому фізіократичному принципі примату землеробства над іншими сферами виробництва. Кене, як і усі фізіократи, єдиною формою продуктивної праці вважав працю фермерів і селян у землеробстві. Саме вони, на його думку, створюють увесь чистий (додатковий) продукт суспільства.

У відповідності із цими уявленнями, Кене і побудував свою модель кругообігу суспільного продукту. Він поділив усе суспільство на три класи: продуктивний (фермери і селяни), землевласників і непродуктивний, або безплідний (усі, хто не зайнятий працею у сільському господарстві). Увесь суспільний капітал, який, на його думку, знаходиться у сільському господарстві, Кене поділив на дві частини: первісні аванси (витрати та інвентар, будівлі, худобу тощо, тобто це фактично основний капітал) і щорічні аванси (витрати на насіння і робочу силу, тобто оборотний капітал). Первісні аванси (основний капітал) використовуються тривалий час (10 років), а щорічні аванси (оборотний капітал) - протягом року.

При аналізі відтворення Кене виходить з таких передумов: між собою обмінюються еквіваленти (тобто рівні вартості), ціни постійні, не враховується зовнішня торгівля, за вихідний момент обирається кінець сільськогосподарського року, коли збирається урожай.

У своїй схемі Кене приймає всю вартість продукту землеробста за 5 млрд ліврів (що відповідало тодішній реальній дійсності у Франції), які за вартістю поділяються на первісні аванси (1 млрд ліврів), щорічні аванси (2 млрд ліврів) і чистий продукт (2 млрд ліврів). Безплідний клас має на 2 млрд ліврів засобів виробництва. Увесь суспільний продукт складає 7 млрд ліврів. Крім того, продуктивний клас має ще 2 млрд ліврів готівкою (грошима), які він сплачує на початку року землевласникам у формі орендної плати (ренти).

Схема руху створеного суспільного продукту у моделі Кене

У даній моделі відображено 5 послідовних актів руху (реалізації) суспільного продукту:

1) землевласники купують у продуктивного класу продукти харчування на 1 млрд ліврів;

2) землевласники купують у безплідного класу промислову продукцію (одяг, меблі, предмети розкоші тощо) на 1 млрд ліврів;

3) безплідний клас на одержані від землевласників гроші купує від продуктивного класу продукти харчування на 1 млрд ліврів;

4) продуктивний клас на гроші, одержані від безплідного класу, купує у нього ж знаряддя праці на 1 млрд ліврів;

5) непродуктивний клас купує у продуктивного сільськогосподарську сировину на 1 млрд ліврів.

В результаті цих п’яти актів купівлі-продажу між класами реалізовано сільськогосподарської продукції на 3 млрд ліврів, а промислової - на 2 млрд ліврів. У фермерів і селян залишається нереалізований продукт на 2 млрд ліврів, який не поступає у обмін між класами, а обертається лише в сільському господарстві і використовується для відшкодування витраченої частини щорічних авансів. Куплена продуктивним класом промислова продукція (засоби виробництва) використовується для відшкодування (відтворення) витраченої частини первісних авансів. Готівка сумою 2 млрд ліврів знову повертається до продуктивного класу, але потім знову виплачується землевласникам як земельна рента (орендна плата) у наступному році.

Таким чином, створюються умови для існування статичної економіки (простого відтворення).

Кене вперше в економічній науці обгрунтував модель економічного кругообігу, у якій суспільний продукт на макроекономічному рівні може бути реалізований лише за умови дотримання відповідних макроекономічних пропорцій між його речовими та вартісними елементами. Це було геніальне для того часу досягнення, незважаючи на усі недоліки даної моделі (безплідний клас залишається без засобів виробництва, а тому не може продовжити процес виробництва, нереалізованою залишається сільськогосподарська продукція на 2 млрд ліврів тощо).

Марксистські схеми суспільного відтворення
Валовий національний продукт. Національний дохід
Індекс цін
Вимірювання інфляції
Індекс фізичного обсягу продукту
Схильність до споживання
Схильність до заощадження
Мультиплікатор. Історичне походження
Акселератор
Взаємозв’язок рівноваги та повної зайнятості в моделі Кейнса
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru