Історія економічних вчень - Тарасевич В.М. - Передмова

Інколи здається, що знайомство з історією це не більше, ніж задоволення певної власної цікавості. Така "цікавість" не має нічого спільного з "практичністю" або "прагматичністю". Така цікавість не пов'язана з тим, "що може згодитися в житті". Наскільки це дійсно так?

Не будемо говорити про всі сфери чи напрями історичних досліджень. Ми - економісти, тому звернемо увагу на історію економічних вчень, на своєрідну "економічну мудрість століть". И відносно цього напряму історичних досліджень ми можемо абсолютно спокійно, впевнено сказати: об'єктивно, повно й глибоко вивчена та викладена історія економічних вчень - це важливе джерело, передумова знаходження правильних "практичних" економічних рішень у сучасній економічній діяльності. Ця "прагматика" стосується як господарсько-управлінської діяльності на рівні окремої організації (мікрорівні), так і регулятивної діяльності державних інститутів на рівні національної економіки (макрорівні).

Так і хочеться сказати: вивчайте уважно історію економічних вчень для досягнення власних успіхів, для знаходження правильних, ефективних управлінських та просто життєвих економічних рішень!

Історія економічних вчень - важлива складова фундаментальної теоретичної підготовки майбутніх бакалаврів, спеціалістів і магістрів, насамперед, з економіки та менеджменту. Перш за все, це стосується якості та ґрунтовності їх знань ідей, концепцій та теорій провідних мислителів давнини і сучасних вчених-економістів світового рівня з огляду на діалектику загальнолюдського, глобального та особливого, що виражає специфіку конкретно-історичних обставин "місця і часу".

На наш погляд, вже існуюча навчально-методична література з історії економічних учень в значній мірі відповідає сучасним викликам і вимогам. Разом з цим, ми впевнені, що сам процес, форми, методи і контекст викладання дисципліни "Історія економічних учень" в умовах різних вищих навчальних закладів дозволяє навіть у стандартному матеріалі віднайти нові елементи та підходи. Сподіваємося, що запропонована концепція і певні особливості підручника дозволять надати відносно новий ракурс баченню історії та еволюції економічної науки.

По-перше, в підручнику розглядається "наскрізна" - від народження до сучасного стану, - еволюція кожного із сучасних напрямків світової економічної думки - марксистського, неокласичного, кейнсіанського, соціально-інституціонального, - в контексті суспільно-економічних змін. Разом із застосуванням інтеграційного підходу це дозволяє підвищити ступінь цілісності сприйняття зазначених напрямків, поглибити розуміння ендогенних чинників їх еволюції.

По-друге, у викладі основних ідей, концепцій і теорій мислителів і вчених-економістів перевага надається саме авторському тексту - ключовим цитатам із їх творів. Зрозуміло, підручник - це не хрестоматія. Але подання авторської думки не в переказі, а в оригіналі з допоміжним коментарем створює більш сприятливі передумови для її безпосереднього сприйняття, особистісної інтерпретації та відповідної активної дискусії.

По-третє, в підручнику підкреслюється приналежність теоретичного доробку вітчизняних вчених-економістів відповідним напрямкам світової економічної думки. Наголошується, що вітчизняна економічна наука ніколи не була "школяркою", завжди розвивалася не на "узбіччі", а у вирі провідних ідей, і наукові досягнення багатьох українських вчених отримали світове визнання. Особлива увага приділяється тим економічним концепціям і теоріям, які, згідно з освітньо-професійною програмою, повинні опанувати студенти економічних спеціальностей вищих навчальних закладів України.

Авторами окремих тем є: доц, к.е.н. Білоцерківець В.В. - тема 8; доц, к.е.н. Волошенюк В. В. - тема 6; доц., к.е.н. Зухба О.М. - тема 8; проф., д.е.н. Івашина О.Ф. - тема 7; проф., к.е.н. Лебедєва В.К. - тема 8; доц., к.е.н. Леонідов І.Л. - тема 8; доц., к.е.н. Литовченко Б.В. - тема 7; проф., д.е.н. Петруня Ю.Є. - передмова; проф., д.е.н. Пилипенко Г. М. - теми 4, 5; проф., д.е.н. Пилипенко Ю. І. - теми 2, 3; проф., д.е.н. Тарасевич В. М - передмова, теми 1, 8; проф., д.е.н. Швець В.Я. - тема 8.

Автори підручника будуть щиро вдячні науковцям, викладачам, студентам, всім читачам за відгуки, поради, пропозиції та зауваження.

Тема 1. Предмет i метод історії економічних вчень
1.1. Етапи еволюції та предмет історії економічних вчень
1.2. Методологія історії економічних вчень
1.3. Функції та цілі історії економічних вчень
Тема 2. Ранні економічні погляди
2.1. Економічна думка Стародавнього Світу
Стародавній Єгипет
Стародавній Вавилон
Стародавня Індія
Стародавній Китай
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru