Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 18. Обґрунтуйте закон граничної продуктивності Дж. Б. Кларка

Кожен фактор виробництва, на думку Кларка, характеризується специфічною продуктивністю, що полягає у створенні відповідних доходів. Американський вчений увів поняття "гранична продуктивність факторів виробництва", яку він поставив у залежність від їх обсягу.

За так званим законом спадної продуктивності праці, за умови, коли обсяг усіх факторів залишається незмінним, а зростає лише чисельність робітників, кожен новий додатковий працівник буде виробляти все менший граничний продукт праці. Цей закон, як вважав Кларк, діє і за умов статики, і за умов динаміки, однак у першому випадку його дія відчутніша, адже немає технічного прогресу, що у разі зростанні кількості працюючих зменшує фондоозброєність праці й знижує її продуктивність.

Підприємець, купуючи працю за ринковою ціною, сподівається на зростання випуску продукції, але водночас стежить за зміною продуктивності праці, очікуючи момент, коли черговий додатковий працівник стає граничним; він випускає граничний продукт, що за вартістю дорівнює ринковій ціні праці. Подальше зростання зайнятості вже неефективне, невигідне підприємцеві, тому граничний працівник стає останнім у списку зайнятих на підприємстві. Продуктивність граничного працівника Кларк назвав граничною продуктивністю праці на відміну від середньої продуктивності праці всіх робітників підприємства.

За такою ж схемою уявлялись дія закону спадної продуктивності капіталу, а також граничний продукт капіталу та його гранична продуктивність.

19. Як відповідно до концепції Дж. Б. Кларка

розподіляється дохід між виробничими факторами?

Принцип граничних величин неокласики поширили на сферу виробництва. Американський економіст Джон Бейтс Кларк (1847-1939) використовував цей принцип (поряд з іншими) для вирішення проблеми розподілу "суспільного доходу".

Як визначити частку кожного фактора в продукті?

Кларк розглядає співвідношення двох факторів - праці та капіталу - і робить такі висновки:

1) з кількісним збільшенням одного фактора (за незмінності іншого) його віддача поступово зменшується;

2) ринкова ціна, а отже, і частка кожного фактора, встановлюється відповідно до граничного продукту, що створюється за допомогою цього фактора.

Відповідно до концепції, висунутої Кларком, заробітна плата найманих робітників збігається з розміром продукту, який належить "приписати" граничній праці. Наймаючи робітників, підприємець не буде перевищувати межу, за якої додаткові працівники не приносять йому додаткового доходу. Продукт, створюваний "граничними" працівниками, дорівнює оплаті їхньої праці.

Інакше кажучи, граничний продукт дорівнює граничному доходу.

Весь фонд заробітної плати становить граничний продукт, помножений на кількість працівників. Продукт праці додаткових працівників встановлює рівень оплати всіх зайнятих на цьому підприємстві.

Дохід підприємця дорівнює різниці між величиною створеного продукту і тією частиною, яка становить фонд заробітної плати. Якщо заробітна плата визначається граничною продуктивністю праці, то дохід підприємця - граничною продуктивністю капіталу (його останньою, доданою одиницею). За теорією Кларка, дохід підприємця як власника засобів виробництва становить відсоток на вкладений ним капітал. Прибуток - результат підприємницької функції власника капіталу. Він утвориться тоді, коли підприємець виступає як новатор, впроваджує вдосконалення, нові комбінації виробництва.

Особливість розподільної концепції Кларка полягає в тому, що вона спирається не на принцип "витрат", а на принцип результативності виробничих факторів, їхнього внеску в створення продукту.

"Ціна" фактора, за Кларком, визначається вартістю приросту продукції при використанні додаткової одиниці цього фактора.

Продуктивність факторів визначається відповідно до принципу зобов'язання. Кожній додатковій одиниці фактора належить весь додатковий ("граничний") продукт без урахування участі в цьому процесі інших факторів. Гранична продуктивність кожного фактора виробництва відповідає величині створеного ним граничного продукту.

Зобов'язання (див. концепцію альтернативних витрат Ф. Візера) - це принцип, відповідно до якого прийнято вважати, що граничний продукт є не результатом комбінування факторів, а наслідком функціонування одного з факторів.

19. Як відповідно до концепції Дж. Б. Кларка
20. У чому полягає сутність теорії рівноваги економічної системи Дж. Б. Кларка?
21. Поясніть сутність моделі загальної економічної рівноваги Л. Вальраса
22. Які висновки можна зробити, виходячи з моделей загальної економічної рівноваги Л. Вальраса?
23. Розкрийте зміст і практичну значимість "оптимуму Парето"
Тема 9. КЕЙНСІАНСТВО ТА ЙОГО ЕВОЛЮЦІЯ
9.1. Історичні передумови виникнення кейнсіанства
9.2. Економічне вчення Дж. М. Кейнса
9.3. Еволюція кейнсіанства
1. У чому полягає сутність методологічних основ кейнсіанства?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru