Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 8. Обґрунтуйте погляди Дж. М. Кейнса на заробітну плату

Як відомо, у неокласичній теорії зайнятість залежить від двох чинників: граничних витрат тягаря праці (чинник, що визначає пропозицію праці) і граничної продуктивності праці (чинник, що визначає попит на працю). При цьому розміри попиту на працю визначаються граничним продуктом, виробленим останнім робітником, ціна якого і є справедливою ціною цього чинника виробництва. Звідси випливав логічний висновок, що чим нижча реальна заробітна плата, на яку згодні робітники, тим вищий рівень зайнятості в народному господарстві, і навпаки. Отже, рівень зайнятості - в руках самих робітників, і їхня згода працювати за нижчу заробітну плату збільшує рівень зайнятості.

Кейнс виступив проти такого постулату, заявивши, що розмір і зміна зайнятості не залежать від поведінки робітників. Іншими словами, готовність робітників працювати за низьку заробітну плату не є ліками від безробіття. Рівень зайнятості, за Кейнсом, визначається динамікою ефективного попиту - очікуваних витрат на споживання і капітальні вкладення. Саме це, а не пропозиція ресурсів і зміна їхніх відносних цін, зумовлює рівень зайнятості та національного доходу.

За Кейнсом, зниження заробітної плати впливає на капіталістичну економіку не прямо, а через незалежні змінні - "граничну схильність до споживання" і "граничну ефективність капіталу". Саме в цьому твердженні полягає причина, чому Кейнс був противником зниження заробітної плати. На його думку, скорочення заробітної плати призведе не до зростання зайнятості, а до перерозподілу прибутків на користь підприємців і рантьє. А зменшення споживчого попиту з боку робітників не буде компенсоване збільшенням попиту з боку інших груп населення, тому що збільшення їхніх прибутків супроводжуватиметься зменшенням граничної схильності до споживання. Невипадково тому рівномірніший розподіл прибутків є у Кейнса чинником збільшення розмірів ефективного попиту.

Щодо впливу зниження заробітної плати на зростання інвестицій, то й у цьому питанні Кейнс не згодний із представниками класичного і неокласичного напрямів у політичній економії. Представники цих напрямів вважали, що зниження заробітної плати збільшить граничну ефективність капіталу, й у такий спосіб зниження заробітної плати буде супроводжуватися зростанням інвестицій. Проте це твердження може бути справедливим, якщо розглядати поведінку окремої фірми. У масштабі народного господарства зниження заробітної плати зменшить розміри споживчого попиту, що призведе до скорочення виробництва й інвестицій (оскільки неможливо продати навіть наявну продукцію), зумовлюючи подальше зменшення сукупного попиту внаслідок зменшення заробітної плати і зростання безробіття.

9. Ціна та інфляція в теорії Дж. М. Кейнса

Оскільки відповідно до теорії Кейнса основа економічного зростання - ефективний попит, основним елементом економічної політики є його стимулювання. Головний засіб - активна фіскальна політика держави, спрямована на стимулювання інвестицій і підтримання високого рівня споживчого попиту за рахунок державних витрат. Неминучим наслідком такої політики є дефіцит бюджету і зростання грошової маси в економіці країни. У рамках класичного напряму наслідком зростання грошової маси є пропорційне зростання цін на продукцію, тобто адекватне інфляційне зростання цін. Основне твердження Кейнса у цьому питанні зводилося до того, що збільшення грошової маси в обігу буде провокувати інфляційне зростання цін у тій же пропорції лише за умов повної зайнятості. За умов неповної зайнятості зростання грошової маси викликатиме збільшення обсягів використання ресурсів. Іншими словами, будь-яке збільшення грошової пропозиції буде розподілятися між підвищенням цін, збільшенням грошової заробітної платні зростанням виробництва та зайнятості, і чим далі від стану повної зайнятості перебуватиме економіка, тим більшою мірою збільшення грошової маси буде позначатися на зростанні виробництва і зайнятості, а не на зростанні цін. Бюджетний дефіцит, зростання грошової маси й інфляція, на думку Кейнса, є цілком достатньою ціною за підтримання високого рівня зайнятості й стабільного підвищення рівня національного доходу. Втім, абсолютна, або істинна (за його термінологією), інфляція спостерігається тільки тоді, коли відбувається зростання ефективного попиту за повної зайнятості. Слід зазначити, що в праці Кейнса "Загальна теорія зайнятості, відсотка і грошей" закладені основи теорії інфляції витрат, тобто зростання цін, пов'язаного зі збільшенням грошової заробітної плати.

9. Ціна та інфляція в теорії Дж. М. Кейнса
10. Які заходи державного регулювання економіки пропонує Дж. М. Кейнс?
11. У чому відмінність концепції, висунутої Дж. М. Кейнсом, від попередніх теорій?
12. Яке значення для економічної науки має кейнсіанська теорія?
13. Які основні напрями еволюційного розвитку сучасного кейнсіанства?
14. Який вплив справило кейнсіанства на сучасні теорії державного регулювання економіки?
15. Охарактеризуйте сутність неокейнсіанських теорій зростання Є. Домара і Р. Харрода
Тема 10. ІНСТИТУЦІОНАЛІЗМ
10.1. Ідейно-теоретичні основи та етапи розвитку інституціоналізму
10.2. Основні напрями раннього інституціоналізму. Т. Веблен, Дж. Коммонс, У. Мітчелл
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru