Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 4. Основними елементами ринкової економіки Т. Веблен вважав "індустрію" і "бізнес". Як він обґрунтовує це положення?

Американського економіста Торстейна Веблена (1857- 1929) називають основоположником нового, нетрадиційного інституціонального напряму в економічній науці.

Веблен виступив проти концепції "економічної людини", що набула поширення ще за часів класиків (А. Сміта). Людина не повинна трактуватися на зразок механічної кульки, свого роду "калькулятора задоволень і тягарів". Поведінка індивідуума як споживача й учасника процесів виробництва дуже неоднозначна. Економічні інтереси становлять складну і суперечливу систему. Треба повніше враховувати соціальні умови, психологічні мотиви.

Економічна поведінка зумовлена багатьма факторами. В її основі лежать інститути: традиції, звичаї, норми поведінки, фінансові й виробничі структури.

"Всяку соціальну спільноту, - зазначав Веблен, - можна розглядати як виробничий чи економічний механізм, структура якого складається з того, що називається соціально-економічними інститутами".

Процес формування інститутів консервативний. Сформовані раніше принципи і правила не відповідають сьогоднішній ситуації і мають бути змінені.

В умовах ринкової економіки панівні класи нав'язують свої погляди й поведінку масовому споживачеві. У суспільстві закріплюються норми і стандарти, що спотворюють і ускладнюють поведінку людей. Вони наслідують не раціональні принципи і розрахунки, а "грошові канони", принципи "престижного і демонстративного споживання".

У праці "Теорія дозвільного класу" Веблен показує, що "демонстративне ледарство" і "демонстративне марнотратство" стають життєвими установками не тільки дозвільного класу. Верхівковим верствам, законодавцям "грошового рівня життя" суспільства, прагнуть наслідувати середні верстви, різні інші групи населення.

Висновок Веблена: капіталістичному суспільству притаманна не рівновага, а жорстке суперництво. Життя в цьому суспільстві - це боротьба за існування.

Підкреслюючи дедалі більшу роль інженерів, технічної інтелігенції, він вважає, що виробнича влада повинна перейти від "фінансових капітанів" до інженерів.

4. Основними елементами ринкової економіки Т. Веблен вважав "індустрію" і "бізнес". Як він обґрунтовує це положення?

Основними елементами ринкової економіки Веблен вважав машинне виробництво ("індустрію") і систему підприємництва ("бізнес"). За його словами, матеріальною основою сучасної цивілізації є "індустрія", а стримувальною силою - "бізнес". Він зазначав, що метою і стимулом для підприємця слугують не задоволення людських потреб, не розвиток виробництва, а одержання прибутку. Тому виникає суперечність ("дихотомія") між інтересами розвитку виробництва й інтересами підприємців. Фундатор інституціоналізму вводить поняття "психологія бізнесу", через яке пояснює мотиви поведінки підприємців.

На думку Веблена, "дихотомія" виробництва і підприємництва загострюється з економічним розвитком. Монополії збільшують свої прибутки за рахунок операцій з фіктивним капіталом, втіленим у цінних паперах, а не за рахунок зростання власне виробництва, підвищення його ефективності: "корпорація, - підкреслював Веблен, - це завжди підприємство бізнесу; вона є засобом робити гроші, а не виробляти товари". Період панування корпорацій (монополій) він вважав кульмінацією суперечностей між "індустрією" і "бізнесом". У своєму "сценарії майбутнього" Веблен передбачав встановлення влади технічної інтелігенції - "технократії". Технократична концепція американського інституціоналіста стала найважливішою частиною його теорії в цілому.

5. Що покладено в основу методології економічних досліджень Т. Веблена?
6. Як уявляв собі проблеми соціально-економічного розвитку суспільства Т. Веблен?
7. Розкрийте сутність економічних поглядів Дж. Коммонса
8. Дайте характеристику поділу Дж. Коммонсом ринкового суспільства на професійні групи
9. На які групи поділяв Дж. Коммонс "угоди" суспільства?
10. Хто був засновником емпіричного інституціоналізму, і які були його погляди?
11. У чому полягає основна ідея праці У. Мітчелла "Економічні цикли: Проблема і її постановка"?
12. Розкрийте сутність концепції "врівноважуючої сили'' Дж. Гелбрейта?
13. Обґрунтуйте основні ідеї праці Дж. Гелбрейта "Нове індустріальне суспільство"
14. Поясніть сутність концепції "техноструктури та індустріальної системи" Дж. Гелбрейта
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru