Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 1. Обґрунтуйте, до якої школи можна віднести теоретичні погляди Й. Шумпетера?

За своїми теоретичними поглядами Шумпетер не може належати до жодної з відомих економічних шкіл. Він глибоко займався багатьма проблемами, приділяючи основну увагу розробці цілісного уявлення про механізм функціонування і перспективи розвитку капіталістичної економіки. Одна з його головних праць має назву "Теорія економічного розвитку". Висунуті Шумпетером на перший план найважливіші економічні категорії відрізняються від концептуальних положень неокласиків. Інновації, нововведення, підприємництво у теорії Шумпетера відіграють не менш важливу роль, ніж ціна або вільна конкуренція в "економіксі" А. Маршалла.

Шумпетер вважає, що його теорія економічного розвитку краще пояснює закони, динаміку розвитку товарно-капіталістичного господарства, ніж аналітичний апарат А. Маршалла. Він чітко розрізняє статичну рівновагу системи і її динамічний розвиток, який перетворює структуру, взаємозв'язки між "новим" і "старим" виробництвом. Вихідне положення економічної системи - чиста рівновага. Але потім на якомусь етапі відбувається втілення інновацій. "Звичний" кругообіг порушується діями підприємця-новатора* Для здійснення інновацій беруться кредити у "старих" фірм і компаній. Інвестиції спрямовуються у нові галузі, поступово залучаючи у процес "нову хвилю" учасників.

2. На чому ґрунтується, за И. Шумпетером, економічна динаміка?

Економічна динаміка, за Шумпетером, ґрунтується на поширенні нововведень у різних формах. Це виробництво нових товарів, застосування нових технологій і нової техніки, більш ефективне використання вже відомих матеріалів, освоєння нових ринків збуту, перехід до більш раціональних форм організації і методів управління, проведення реорганізації або підрив монопольного становища інших підприємств. Джерелом розвитку є внутрішні процеси, нові комбінації виробничих факторів на основі інновацій.

Здійснення "нових комбінацій", як зазначає Шумпетер, "справа складна і доступна лише людям, які мають певні якості". Підприємець-новатор - це не капіталіст, не обов'язково власник. Право власності не є визначальною ознакою підприємця. Ним може бути директор, адміністратор, засновник, менеджер, словом той, хто здатний втілити нове у практику.

3. Поясніть тезу Й. Шумпетера "Підприємницька функція нерозривно пов'язана з нововведеннями"

Ця теза повторюється неодноразово. Підприємець має поєднувати, комбінувати фактори виробництва; він шукає нові форми організації, удосконалення в комерційних комбінаціях. Мотиви його діяльності - саморозвиток особистості, досягнення успіху, подолання труднощів. Підприємництво не є професією, відповідні якості й навички можуть бути втрачені, перейти до інших людей.

Спочатку один або невелика кількість підприємців використовують нові форми і шляхи отримання прибутку. їх приклад наслідують інші. Прибуток - це винагорода за нововведення. Нові комбінації дають можливість знижувати виробничі витрати. Прибуток отримує той, хто раніше за інших використовує нововведення (нові комбінації продуктивних сил).

Прибуток так само, як кредит і відсоткова ставка, належить до категорій, що виникають і зникають. Коли нововведення поширюється, то виробничі витрати вирівнюються, і прибуток є спонукальним мотивом до пошуку і втілення нових комбінацій.

4. Як впливає, за Й. Шумпетером, ефективна конкуренція на економічну рівновагу?

Шумпетер наголошує, що динамічний стан економіки унеможливлює врівноважувальну дію конкуренції. Навпаки, ефективна конкуренція веде до розбалансування, перебудови економіки, стрибка в розвитку продуктивних сил.

Теорія інновацій Шумпетера дала можливість узгодити такі явища, як вільна конкуренція й монополія, що до нього розглядались як ринкові ситуації, які виключають одна одну. Він виводить поняття конкуренції за межі товарного світу й ринкових відносин.

Проте Шумпетер вказував на наявність такого явища, як еволюція економічної динаміки, коли немає місця досконалій конкуренції, її замінено альтернативною формою - недосконалою конкуренцією.

Він визнавав, що його трактування конкуренції виходить за межі аналізу ринку і не спрямоване на вирішення проблеми ринкової рівноваги. Теорія ефективної конкуренції пояснює загальні причини циклічного розвитку, але не торкається внутрішніх закономірностей функціонування ринкового механізму.

2. На чому ґрунтується, за И. Шумпетером, економічна динаміка?
3. Поясніть тезу Й. Шумпетера "Підприємницька функція нерозривно пов'язана з нововведеннями"
4. Як впливає, за Й. Шумпетером, ефективна конкуренція на економічну рівновагу?
5. У чому полягає сутність "теорії економічного розвитку" Й. Шумпетера?
6. Розкрийте зміст монополістичної конкуренції Е. Чемберліна
7. Як Е. Чемберлін аналізує три напрямки монополістичної конкуренції?
8. Як Е. Чемберлін трактує монопольний прибуток?
9. Як вирішується проблема економічної рівноваги за Е. Чемберліном?
10. У чому полягає основна ідея праці Дж. Робінсон "Економічна теорія недосконалої конкуренції"?
11. Як визначає Дж. Робінсон ринкові ситуації? Поясніть їх зміст
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru