Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 10. У чому полягає основна ідея праці Дж. Робінсон "Економічна теорія недосконалої конкуренції"?

Джоан Вайолет Робінсон (1903-1983) закінчила Кембриджський університет, стала одним із визначних представників і продовжувачів вчення "школи А. Маршалла". Вона належить до тих теоретиків економічної науки, світове визнання яким принесли праці, створені на початку творчого шляху ("Економічна теорія недосконалої конкуренції" була написана Джоан Робінсон у віці ЗО років).

Основна ідея цієї книги ґрунтується на вивченні ринкових аспектів функціонування монополій, конкуренція між якими внаслідок порушення рівноваги в економіці є, на її думку, недосконалою (за термінологією Е. Чемберліна - монополістичною).

Як і Е. Чемберлін, Дж. Робінсон ставить перед собою першочергове завдання: з'ясувати механізм установлення цін у ситуації, коли виробник є монопольним власником вироблюваної продукції, тобто те, чому ціна має саме таку величину і чому покупець погоджується купувати товар за встановленою продавцем ціною, яка приносить останньому монопольний прибуток. Подальші міркування її багато в чому розходяться із судженнями Е. Чемберліна. Зокрема, якщо останній монополістичну конкуренцію пов'язував із однією з характеристик природного становища ринку в рівновазі, то Дж. Робінсон, говорячи про недосконалу конкуренцію, вбачала в ній передусім порушення і втрату нормального рівноважного стану конкурентної господарської системи, а також "експлуатацію" найманої праці.

11. Як визначає Дж. Робінсон ринкові ситуації? Поясніть їх зміст

Робінсон визначає ринкові ситуації як чисту монополію, монопсонію, олігополію та пов'язані з ними форми монополізації ринку.

Чисту (абсолютну) монополію вона визначає як володіння продуктом, для якого немає близького замінювача. Покупець у такому разі позбавлений можливості вибору і змушений купувати товар у монополіста (один продавець - багато покупців). Відтак фактично цілу галузь репрезентує один виробник, котрий і диктує ціну на ринку.

Чисту монополію Робінсон пов'язує з монополією на фактори виробництва, особливо на сировину. Поведінка монополіста на ринку не стримується іншими фірмами-конкурентами. Він повністю контролює обсяги виробництва товару і його ціну, отримуючи надприбуток. Але абсолютний контроль можливий тільки за умови, що сам виробник є власником матеріальних факторів виробництва, інакше гранична ціна факторів зростатиме одночасно зі зростанням ціни товару.

Монопсоніл - ситуація, протилежна чистій монополії (один покупець - багато продавців). Аналізуючи цю ситуацію, Робінсон показує, що монопсоніст також може застосовувати цінову дискримінацію і в такий спосіб контролювати ринок. Але і його влада на ринку обмежується багатьма факторами.

Реальним для ринку є щось проміжне між чистою конкуренцією та чистою монополією, і, на думку Робінсон, такий стан наочніше відображає чинники поведінки монополістів на ринку. Це тип ринку, контрольований кількома фірмами, - олігополія. Як правило, фірми об'єднуються і перешкоджають вступу інших фірм на ринок. У результаті там панує обмежена кількість виробників однорідного або взаємозамінного продукту. Це уможливлює контроль за ціноутворенням, збереження напівмонопольного становища, отримання надприбутку і дає змогу позбутись негативних для нагромадження капіталів наслідків конкуренції.

Конкуренція як така за олігополії зберігається, але в особливих формах: її функції, зокрема стимулювання й урівноважування економіки, обмежуються, що призводить до часткової втрати конкурентного ефекту. Тому Робінсон називає її недосконалою конкуренцією.

11. Як визначає Дж. Робінсон ринкові ситуації? Поясніть їх зміст
12. Як змінюються форми ринкової конкуренції згідно з теорією "недосконалої конкуренції" Дж. Робінсон?
13. У чому відмінність підходу до аналізу "монополії і конкуренції" Е. Чемберліна від концепції Дж. Робінсон?
14. Як оцінює Дж. Робінсон сучасне розуміння функції корисності?
15. Що нового внесли Е. Чемберлін і Дж. Робінсон у теорію ринку?
16. Відомо, що теоретики неокласичної школи в основі своєї моделі економічного зростання використовують так звані функції Кобба - Дугласа. У чому їх зміст?
17. У чому полягає сутність і значення моделі IS-IL запропонованої Дж. Хіксом?
18. Поясніть зміст ідеї "неокласичного синтезу", висунутої П. Самуельсоном
Тема 12. НЕОЛІБЕРАЛІЗМ
12.1. Економічний лібералізм у XX ст.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru