Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 17. У чому полягає сутність і значення моделі IS-IL запропонованої Дж. Хіксом?

Проблему загальної рівноваги на ринку товарів і на ринку грошей розглядав Джон Хікс (1904-1989) у праці "Вартість і капітал" (1939 р.). Хікс - один із найбільш відомих західних економістів. Із сутністю його теоретичних пошуків, особливостями методології і понятійного апарату можна ознайомитися з ґрунтовної вступної статті Р. Eнтова до книги Дж. Хікса "Вартість і капітал".

Як інструмент аналізу рівноваги Хікс запропонував модель IS-IL яку можна знайти в підручниках з макроекономіки (IS означає "інвестиції - заощадження"; LМ - "ліквідність - гроші").

Рівновага на кожному з цих двох ринків (ринку товарів (IS) і ринку грошей (LM)) встановлюється не автономно, а взаємозалежно. Точці Е на рис.11.2 відповідає точка загальної рівноваги цих ринків. Зміни на одному з ринків незмінно спричиняють відповідні зрушення на іншому ринку.

Припустимо, поліпшуються перспективи інвестицій; норма відсотка залишається незмінною. В таких умовах підприємці розширять вкладення своїх капіталів у виробництво. У підсумку збільшиться національний дохід, встановиться проміжна рівновага Е на перетинанні кривих IS-IL

Зі зростанням доходу спостерігатиметься зворотний зв'язок: на ринку грошей виникає їх нестача, внаслідок чого порушиться рівновага на цьому ринку. Підвищиться попит учасників господарської діяльності на гроші. У результаті підвищується норма відсотка.

Процес взаємовпливу двох ринків на цьому не закінчується. Більш висока норма відсотка "пригальмує" інвес

Рівновага на двох ринках

Рис. 11.2, Рівновага на двох ринках

тиційну діяльність, що, у свою чергу, відіб'ється на рівні національного доходу (він трохи знизиться). Тепер макрорівновага встановилася в точці Е на перетинанні кривих /5і і ІМ.

Рівновага на ринку товарів і на ринку грошей визначається одночасно нормою відсотка г і рівнем доходу У. Наприклад, рівність між заощадженнями 5 та інвестиціями / можна виразити у такий спосіб: <5(У) ш І(г).

Рівноважність регулюючих інструментів (г і У) на тому й іншому ринках формується взаємозалежно й одночасно. За Хіксом, "обидва ринки визначають одночасно рівень рівноважного доходу і рівноважний рівень норми відсотка .

При завершенні процесу взаємодії двох ринків установлюється новий рівень г і У.

18. Поясніть зміст ідеї "неокласичного синтезу", висунутої П. Самуельсоном

Ідею "неокласичного синтезу" висунув американський економіст Пол Самуельсон (нар. 1915 р.). її зміст полягає в тому, щоб подолати розрив між теоріями, погодити досягнення сучасної науки і все позитивне, що міститься в працях попередників.

На думку Самуельсона, провідною тенденцією в теоретичних розробках є прагнення об'єднати різні підходи до аналізу економічних процесів. Більшість економістів на Заході "намагаються шляхом ефективної грошово-кредитної і фіскальної політики поєднати класичну мікроекономіку А. Сміта і А. Маршалла із сучасною макроекономікою визначення рівня доходу, поєднуючи все здорове в обох підходах".

"Синтез", за Самуельсоном, полягає в узгодженні теорії трудової вартості й теорії граничної корисності, аналізу на мікро- і макрорівнях, підходів до вивчення статики і динаміки, взаємозалежного аналізу рівноваги і відхилення від нього, плавного і дискретного розвитку.

Характерною рисою стають використання різних способів економічного аналізу, широке застосування економіко-математичних методів. Математичні моделі та розрахунки допомагають уточнити логічні обґрунтування, виявити функціональні взаємозв'язки, перевірити висновки і передбачення.

Щоб представити функціонування економіки як єдиного цілого, необхідні різні підходи, а не різні науки. Не може бути двох принципово різних теорій для аналізу господарських систем у їх неоднакових станах, на різних етапах.

"Неокласичний синтез" націлює на пошуки узгоджень, взаємоприйнятних висновків між різними, протилежними концепціями, представниками різних шкіл і напрямів. "Синтез" - певна загальна тенденція, традиція розвитку американської економічної думки. Вона відбиває насамперед стан і специфіку американської економічної системи. Водночас, як позитивна, так і нормативна економічні науки завжди враховують національні умови і розвиваються в національних формах.

Література

1.Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе. - М., 1994.

2. Економічна енциклопедія: У 3 т. - К.: Академія; Т.: ТАНГ, 2001.

3. Історія економічних вчень: Підручник / Л.О. Корнійчук., И.О. Татаренкотаін. - К., 2001.

4. Ковальчук В.М., Сарай М.Т. Економічна думка минулого і сьогодення: Навч. посіб. - Т., 2000.

5. Леоненко П.М., ЮхименкоТи. Історія економічних учень: Навч. посіб. - К.: Знання-Прес, 2000.

6. Май бурд Е.М. Введение в историю экономической мысли. От пророков до профессоров. -М., 1996.

7. Робинсон Дж. Экономическая теория несовершенной конкуренции. - М.: Экономика, 1996.

8. Самуэльсон П. Экономика: В 2 т. - М.: Алгон, 1992. - Т. 1 - Предисловие. - Гл. 1; Т. 2. - Гл. 40, 41.

9. Хікс Дж. Стоимость и капитал. - М.: Прогресс: Универс, 1993.

10. Чемберлин Э. Теория монополистической конкуренции. - М.: Экономика, 1996.

11. Шумпетер Й. Капитализм, социализм и демократия. - М.: Экономика, 1995.

12. Шумпетер Й. Теория экономического развития. - М.: Прогресс, 1982.

13. Ядгоров Я.С. История экономических учений. -М., 1999.

18. Поясніть зміст ідеї "неокласичного синтезу", висунутої П. Самуельсоном
Тема 12. НЕОЛІБЕРАЛІЗМ
12.1. Економічний лібералізм у XX ст.
12.2. Неоліберальні концепції державного регулювання економіки
12.3. Економічні концепції монетаристів. М. Фрідмен
12.4. Теорії "економіки пропозиції" та "раціональних очікувань"
12.4.1. Теорія "економіки пропозиції"
12.4.2. Теорія "раціональних очікувань"
1. Поясніть причини виникнення неолібералізму
2. У чому полягає сутність еволюції неокласичного напряму економічної думки?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru