Господарське право - Задихайло Д.В. - 1. Поняття, ознаки та види суб'єктів господарського права

1. Поняття, ознаки та види суб'єктів господарського права

Суб'єктний склад суспільних відносин у різних галузях економіки характеризується різноманітністю та різноплановістю статусних характеристик. За умови реформування господарського законодавства актуальним є питання правового статусу учасників господарських відносин і вдосконалення інституту реалізації їх господарських прав та обов'язків. Важливість такого господарсько-правового інституту разом із їх правовим станом зумовлена насамперед положеннями Конституції України та ГК України про загальні принципи господарювання (ст. 6 ГК): забезпечення економічної багатоманітності та рівний захист усіх суб'єктів господарювання; свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом; вільний рух капіталів, товарів та послуг на території України; обмеження державного регулювання економічних процесів у зв'язку з необхідністю забезпечення соціальної спрямованості економіки, добросовісної конкуренції у підприємництві, екологічного захисту населення, захисту прав споживачів та безпеки суспільства і держави; захист національного товаровиробника; заборона незаконного втручання органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини.

Якщо проаналізувати коло первинних суб'єктів права, що впливають на суспільні відносини, статус яких визначено Конституцією України, то структурно серед них можна виокремити: громадян, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, інших негосподарюючих суб'єктів та похідних суб'єктів права - суб'єктів господарювання. Отже, поняття суб'єкта господарського права обгрунтоване теорією господарського права, в якому регламентується, що суб'єктами господарського права є учасники господарських відносин. Як підкреслює В. С. Мілаш, характер співвідношення категорій "суб'єкт господарського права" і "учасник господарських відносин" можна визначити таким чином: кожен учасник будь-якого різновиду господарських правовідносин є суб'єктом господарського права, однак не кожен суб'єкт господарського права може бути учасником усіх без винятку господарських правовідносин (відносин, що складаються у сфері господарювання та відчувають вплив господарсько-правових засобів).

Відповідно до ст. 2 ГК України учасниками відносин у сфері господарювання є: суб'єкти господарювання; споживачі; органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією; громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Усіх зазначених учасників господарських відносин В. С, Щербина розглядає як суб'єктів господарського права. Дещо інша точка зору у О. М. Вінник, яка вважає, що не всі перелічені категорії осіб є суб'єктами господарських правовідносин (господарського права). Таким суб'єктами, вважає дослідниця, є лише ті учасники відносин у сфері господарювання, яким притаманна сукупність необхідних для цього ознак, а саме: безпосереднє здійснення господарської діяльності (виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг) або управління господарською діяльністю; створення (набуття статусу суб'єкта господарських правовідносин) у встановленому законом порядку; наявність майна, необхідного для здійснення обраної суб'єктом або покладеної на нього господарської діяльності чи управління такою діяльністю; визнання господарської правосуб'єктності3. Але зазначені ознаки, на нашу думку, притаманні такій категорії суб'єктів господарського права, як суб'єкти господарювання та суб'єкти організаційно-господарських повноважень. Тому погодимося з висновком В. С. Мілаш щодо співвідношення категорій "суб'єкт господарського права" і "учасник господарських відносин" і тим, що категорія "суб'єкт господарського права" є узагальнюючою (підсумковою) та поглинає своїм змістом усіх можливих учасників відносин у сфері господарювання.

Таким чином, суб'єкти господарського права (господарських правовідносин) - це учасники відносин у сфері господарювання у вигляді суб'єктів господарювання, споживачів, органів державної влади і місцевого самоврядування, що наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

2. Поняття суб'єктів господарювання, їх правовий статус
3. Негосподарюючі суб'єкти в системі суб'єктів господарського права
4. Порядок утворення, легітимації та припинення діяльності суб'єктів господарського права
5. Правовий статус та особливості суб'єктів внутрішньогосподарських відносин
РОЗДІЛ 4. Правове регулювання корпоративних відносин
1. Визначення та предмет корпоративного права, його місце в системі права України
2. Поняття та правові ознаки господарських товариств як корпоративних підприємств
3. Поняття організаційно-правової форми господарських товариств, їх класифікація
4. Особливості правового статусу окремих видів господарських товариств
РОЗДІЛ 5. Правове становище та організаційно-правові форми окремих видів суб'єктів господарської діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru