Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 36. Пленум вищого спеціалізованого суду

1. Заступники голови вищого спеціалізованого суду здійснюють адміністративні повноваження, визначені головою суду.

Заступники голови вищого спеціалізованого суду призначаються на зазначені адміністративні посади у порядку, визначеному статтею 20 коментованого Закону з числа суддів даного суду. Ці посадові особи здійснюють частину адміністративних повноважень, належних голові суду, за його визначенням відповідно до цього Закону.

Перелік цих повноважень, закріплений у ст. 34 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", також не є вичерпним.

Стаття 36. Пленум вищого спеціалізованого суду

1. Пленум вищого спеціалізованого суду дів у складі всіх суддів вищого спеціалізованого суду для вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням єдності судової практики у справах відповідної судової юрисдикції, та інших питань, віднесених до його повноважень цим Законом.

2. Пленум вищого спеціалізованого суду:

1) призначав за поданням голови вищого спеціалізованого суду з числа суддів вищого спеціалізованого суду та звільняє з посади секретаря пленуму вищого спеціалізованого суду; <

2) узагальнює з метою забезпечення однакового застосування норм права при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції практику застосування матеріального і процесуального закону;

3) заслуховує інформацію про стан правосуддя у відповідній судовій юрисдикції та практику вирішення окремих категорій справ;

4) приймає рішення про звернення до Верховного Суду України про направлення конституційного подання щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України;

5) затверджує Регламент пленуму вищого спеціалізованого суду;

6) за результатами,узагальнення судової практики дає роз'яснення рекомендаційного характеру з питань застосування спеціалізованими судами законодавства при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції;

7) затверджує положення про Науково-консультативну раду вищого спеціалізованого суду та визначав її персональний склад;

8) визначає персональний склад редакційної колегії друкованого органу вищого спеціалізованого суду;

9) розглядає та вирішує інші питання, віднесені законом до його повноважень.

3. Пленум вищого спеціалізованого суду скликається головою вищого спеціалізованого суду в разі потреби або на вимогу не менш як п'ятої частини від складу суддів вищого спеціалізованого суду, але не рідше двох разів на рік. Про день і час скликання пленуму його учасники повідомляються не пізніш як за десять днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд пленуму,

4. Засідання пленуму вищого спеціалізованого суду є повноважним за умови присутності на ньому не менше двох третин від складу пленуму.

5. На засідання пленуму можуть бути запрошені судді судів відповідної спеціалізації, представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інші особи.

6. Постанови пленуму приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів членів пленуму, підписуються головуючим на засіданні пленуму та секретарем пленуму і публікуються в офіційному друкованому органів вищого спеціалізованого суду.

7. Секретар пленуму вищого спеціалізованого суду організовує роботу секретаріату пленуму, підготовку засідань пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих пленумом вищого спеціалізованого суду.

Для вирішення загальних питань діяльності усієї гілки судів певної спеціалізації у вищому спеціалізованому суді діє Пленум вищого спеціалізованого суду.

Пленум вищого спеціалізованого суду діє, як зазначалося, для вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням єдності судової практики у справах відповідної судової юрисдикції, та інших питань, віднесених до його повноважень цим Законом.

Повноваження Пленуму, які перелічені у частині другій коментованої статті, не є вичерпними. Він може розглядати і вирішувати інші питання, віднесені законом до його компетенції.

Коментована стаття визначає коло осіб, які беруть участь у роботі Пленуму, його компетенцію, періодичність скликання, повноважність засідань Пленуму та порядок прийняття його рішень тощо.

До складу Пленуму входять усі судді вищого спеціалізованого суду, включаючи його голову та заступників. Конкретне число членів Пленуму визначається кількістю суддів, обраних на день засідання до вищого спеціалізованого суду.

Частина 2 коментованої статті визначає повноваження Пленуму вищого спеціалізованого суду як колективного органу щодо вирішення загальних питань діяльності відповідних спеціалізованих судів загальної юрисдикції.

Голова вищого спеціалізованого суду вносить на розгляд Пленуму питання, які мають загальне значення для правильного і однакового застосування законодавства спеціалізованими судами при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції, як правило, у відповідності з планами роботи вищого суду, за результатами вивчення І узагальнення судової практики та аналізу судової статистики.

Роз'яснення Пленуму можуть надаватися не тільки щодо застосування спеціалізованими судами матеріального законодавства при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції, а й питань процесуального права, удосконалення судової діяльності спеціалізованих судів тощо.

При невідповідності роз'яснень законодавства вищого спеціалізованого суду роз'ясненням Пленуму Верховного Суду України суди використовують постанови Пленуму Верховного Суду, який може визнати нечинними постанови Пленуму вищого спеціалізованого суду.

Періодичне заслуховування Пленумом інформації голови вищого спеціалізованого суду про діяльність відповідних спеціалізованих судів, а також повідомлень про практику вирішення судових справ сприяє об'єктивній інформованої Пленуму про стан здійснення судочинства у системі спеціалізованих судів, плануванню подальшої роботи судів, з'ясуванню необхідності роз'яснень чи змін законодавства.

На своїх засіданнях Пленум приймає рішення про звернення до Верховного Суду України про направлення конституційного подання щодо конституційної законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Пленум вищого спеціалізованого суду скликається не рідше двох разів на рік. Пленум вищого спеціалізованого суду скликається головою вищого спеціалізованого суду в разі потреби або на вимогу не менш як п'ятої частини від складу суддів вищого спеціалізованого суду, але не рідше двох разів на рік. Про день і час скликання пленуму його учасники повідомляються не пізніш як за десять днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд пленуму.

На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді судів відповідної юрисдикції, члени Науково-консультативної ради, представники органів законодавчої і виконавчої влади, наукових установ, громадських організацій, ЗМІ та інші особи. Вони не є учасниками Пленуму, але з дозволу головуючого можуть висловити свої пропозиції і зауваження щодо обговорюваних питань.

Правильність визначення повноважності Пленуму має важливе значення для прийняття постанов Пленуму шляхом голосування. Засідання Пленуму вищого спеціалізованого суду є повноважним, якщо в ньому беруть участь не менше двох третин складу Пленуму. Саме в такому складі Пленум має повноваження вирішувати питання, віднесені до його компетенції.

Постанови Пленуму приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів членів пленуму, підписуються головуючим на засіданні пленуму та секретарем пленуму і публікуються в офіційному друкованому органі вищого спеціалізованого суду.

Секретар пленуму вищого спеціалізованого суду організовує роботу секретаріату пленуму, підготовку засідань пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих пленумом вищого спеціалізованого суду.

Стаття 37. Науково-консультативна рада та офіційний друкований орган вищого спеціалізованого суду
Глава 5. Верховний Суд України
Стаття 38. Верховний Суд України - найвищий судовий орган
Судові повноваження
Стаття 39. Склад Верховного Суду України
Стаття 40. Судця Верховного Суду України
Стаття 41. Голова Верховного Суду України
Стаття 42. Порядок обрання Голови Верховного Суду України
Стаття 43. Порядок дострокового звільнення з посади Голови Верховного Суду України
Стаття 44. Заступник Голови Верховного Суду України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru