Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 40. Судця Верховного Суду України

1. До складу Верховного Суду України входять двадцять суддів - по п'ять суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної), з числа яких обираються Голова Верховного Суду України та його заступник.

2. Суддею Верховного Суду України може бути особа, яка мае стаж роботи на посаді судді не менше п'ятнадцяти років або суддя Конституційного Суду України.

3. У Верховному Суді України діє Пленум Верховного Суду України для вирішення питань, визначених Конституцією України та цим Законом. Склад і по-рядок діяльності Пленуму Верховного Суду України визначаються цим Законом.

4. При Верховному Суді України утворюється Науково-консультативна рада, статус якої визначається цим Законом.

5. Верховний Суд України мав офіційний друкований орган та може бути співзасновником інших друкованих видань.

Кількість суддів Верховного Суду України становить 20 суддів - по 5 суддів від кожної спеціалізації (спеціалізованої юрисдикції) - цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної. З числа цих суддів обираються Голова ВСУ та його заступник.

У Верховному Суді України діє Пленум, який складається з усіх суддів, обраних до Верховного Суду України (детальніше про це див. коментар до ст. 45 цього Закону).

Науково-консультативна рада при Верховному Суді України є її дорадчим органом, завданням якого є розробка науково обгрунтованих рекомендацій з правових питань судової практики. Про порядок утворення і діяльності Науково-консультативної ради при ВСУ див. коментар до ст. 46 цього Закону.

Верховний Суд має офіційний друкований орган, який може бути співзасновником інших видань. На сьогодні офіційним друкованим органом ВСУ є Вісник Верховного Суду України.

Стаття 40. Судця Верховного Суду України

1. Суддя Верховного Суду України:

1) бере участь у розгляді справи в порядку, встановленому процесуальним законом;

2) бере участь у розгляді питань, що виносяться на засідання Пленуму Верховного Суду України;

3) аналізує судову практику, вносить у встановленому порядку пропозиція щодо вдосконалення законодавства та його застосування; 4) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Суддя Верховного Суду України є посадовою особою державної влади і носієм судової влади в Україні. Відповідно до ст. 127,129 Конституції України він наділений повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов'язки на професійній основі в порядку, встановленому процесуальним законом, при цьому є незалежним і підкоряється лише закону, нікому не підзвітний, недоторканний і незмінюваний.

Суддя Верховного Суду України має статус, закріплений у Конституції України та Законі, що коментується.

Відповідно до коментованого Закону суддею Верховного Суду України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менш як п'ятнадцять років або є суддею Конституційного Суду України. Отже, суддею цього суду може бути суддя з великим досвідом роботи - фахівець високої кваліфікації.

Суддя Верховного Суду України обирається Верховною Радою України безстроково, він не може належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. Суддею не може бути особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Суддя Верховного Суду України звільняється з посади органом, що його обрав, з підстав, передбачених ч. 5 ст. 126 Конституції України.

При розгляді справ, що знаходяться в його провадженні, суддя здійснює необхідні процесуальні та організаційні заходи з метою забезпечення своєчасного та якісного їх розгляду. Він вивчає справи, бере участь у складі колегії суддів у судовому засіданні з розгляду справи, за його участю вирішуються питання, що виникають у судовому засіданні і при постановлені судового рішення у розглянутій справі.

Суддя Верховного Суду України бере участь у розгляді справи в порядку, встановленому процесуальним законом; бере участь у розгляді питань, що виносяться на засідання Пленуму Верховного Суду України; аналізує судову практику, вносить у встановленому порядку пропозиції щодо вдосконалення законодавства та його застосування.

Перелік повноважень судді ВСУ, що міститься у частині першій коментованої статті, не є вичерпним і може бути розширений за рахунок інших повноважень, визначених законом.

Стаття 41. Голова Верховного Суду України
Стаття 42. Порядок обрання Голови Верховного Суду України
Стаття 43. Порядок дострокового звільнення з посади Голови Верховного Суду України
Стаття 44. Заступник Голови Верховного Суду України
Стаття 45. Пленум Верховного Суду України
Стаття 46. Науково-консультативна рада та офіційний друкований орган Верховного Суду України
Розділ III. Професійні судді, народні засідателі та присяжні
Глава 1. Загальні положення статусу судді
Стаття 47. Незалежність судді
Стаття 48. Недоторканність судді
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru