Історія держави і права зарубіжних країн - Маймескулов Л.М. - 3. Державний лад. Реформи Солона, Клісфена, Ефіальта, Перикла

Стан афінського суспільства красномовно описано в елегіях Солона (642-559 роки до н. е.). Солон - видатна фігура давнини, якого відносили до її "семи мудреців". Збіднілий представник знатного роду Кодридів належав до середнього класу, багато подорожував, побував у Єгипті, Іонії, на Криті, в Малій Азії, спілкувався з тамтешніми політиками та жерцями, прославився як воєначальник у війні афінян з мегарами, відомий також як видатний поет; в Афінах користувався повагою як серед аристократії, так і демосу. Солон розумів, що розорення народу аристократією, посилення суперечностей є небезпечними для Афін. Він звертався до аристократії:

Сытость - надменности мать. Коль приходит богатство большое. Тут не щадят ничего ни из сокровищ святых, ни из народных богатств;

Они грабят, откуда придется и не боятся совсем правды уставов святых.

Малюючи народні нещастя, Солон писав:

Ведь супостатов руками терзается город желанный В страшных кровавых боях, милых злодеям одним. Эти несчастья в отчизне творятся, из бедного ж люда Много в чужую страну вдаль поневоле идет Проданных в тяжкое рабство, влачащих позорные цепи И поневоле несут горькую долю рабов.

Солон грізно застерігав аристократію: Вы, богачи, успокойте в груди ненасытное сердце. Много досталось вам благ, ими пресытилися вы. Знайте же меру надменному духу, не то покоряться Мы перестанем и вам будет не по сердцу то.

Солон у 594 році до н. е. проводить низку реформ. Обраний архонтом, він скасовує боргову кабалу, проводить "сисахфію" (струшування) - прибирає з полів селян боргові камені, за рахунок оподаткування багатих викупає афінян, що були продані в рабство за борги, та повертає їх на батьківщину. Аби потіснити ареопаг - оплот аристократії - Солон засновує Раду чотирьохсот - буде, поділяє афінських громадян на майнові розряди: пентакосіомедимнів - тих, що мали п'ятсот медимнів зерна або інших продуктів (медимн - близько 50 літрів), вершників (300 медимнів), зевгитів (200), фетів (менше 200). Ті, що не мали прибутку від землі, були зараховані до розрядів відповідно до грошового стану з розрахунку: 1 медим зерна - 1 драхма. Пентакосіомедимни мали робити поставки для армії, вершники -слугувати за власний рахунок у кінноті, зевгіти - у важко озброєній піхоті (гопліти), фети - у легкій піхоті (гімнети). Перші два розряди обиралися на всі посади, третій розряд не міг обиратися в архонти, фети могли лише голосувати на народних зборах. Солон також заснував суд присяжних - геліею у складі 6000 людей.

Після Солона в Афінах встановлюється одноособове правління (тиранія) Пісістрата (600-528 роки до н. е.), якого підтримали маси селян. Конфіскувавши частину землі в аристократії, Пісістрат поділив її серед малоземельних селян.

Після смерті Пісістрата (528 рік до н. е.) та короткого періоду правління його синів Гіппія та Гіппарха вождем демосу стає Клісфен. У 509-507 роках до н. е. він проводить низку реформ в інтересах демократії. Родові філи замінюються на десять територіальних, кожна філа складалася з приморської, сільської та міської тритій, що приводило до змішування родових угруповань та надавало перевагу демосу. Раду чотирьохсот було замінено на Раду п'ятисот - по 50 громадян від кожної філи. З 501 року до н. е. обирається колегія 10 стратегів при архонті-полемарсі. Для управління фінансами обиралася колегія 10 аподектів. Клісфен зміцнює місцеве самоврядування. Десять філ були поділені на 100 демів, кожний з яких обирав свого демарха. Дем мав свою скарбницю. Надалі кількість демів збільшилась до 174. Громадянство тепер визначалося належністю не до роду, а до дему. Прийшлі, метки та навіть частина рабів також отримали громадянські права. Це було зроблено для посилення ролі власне міського населення в політичному житті. Клісфен ввів процедуру остракізму - вигнання небезпечних для республіки осіб народними зборами шляхом таємного голо-питання.

Велике значення в історії афінської державності мали греко-персидські війни (500^49 роки до н. е.) та пов'язана з ними діяльність Фемістокла, Ефіальта та Перикла. Війна з Персидською державою викликала необхідність об'єднати грецькі поліси, створити сильний флот і одночасно загострила суперечності між аристократами-аграріями та демосом.

Будівництво сильного флоту зміцнювало позиції торговельно-ремісницької частини населення у житті держави та суперечило інтересам аристократії. Запеклий опір консерваторів було придушено низкою остракізмів: у 486 році до н. е. вигнаний Мегакл, у 485 Ксантип, у 483 - Арістид. У 488 році до н. е. було завдано удару по ареопагу: він почав обиратися жеребкуванням і втратив колишнє значення. Провідна роль перейшла до колегії 10 стратегів, що обиралися за філами простим підняттям руки (хіротонією). У 477 році до н. е. створюється морський союз грецьких міст на чолі з Афінами, що швидко перетворюється на Афінську морську державу (Архе).

За рахунок союзної скарбниці афінська демократія отримала потужну фінансову опору. Саме цією обставиною багато в чому пояснюється "золоте століття Перикла", коли в Афінах усталюється демократія, розквітають зодчество, мистецтво, література, філософія. У 462 році до н. е. за ініціативою архонта Ефіальта ареопаг було позбавлено майже всіх повноважень, за ним залишилися дрібні кримінальні справи. Після вбивства олігархами у 461 році до н. е. Ефіальта його справу продовжив обраний стратегом Перикл (495-429 роки до н. е.) один із найбільших афінських державних діячів. Він увів плату за відвідування народних зборів, участь у суді, раді п'ятисот, роботу на обраних посадах; громадянам видавалися гроші для відвідування театру, якому держава надавала великого значення. За правління Перикла велося широке будівництво. Афіни стали осередком науки, мистецтва, літератури, театру в усій Елладі. Перетворення Делосського союзу загострило суперечності Пелопоннеського союзу на чолі зі Спартою з Афінською морською державою та призвело до Пелопоннеської війни (431-404 роки до н. е.), у яку втяглися всі міста-держави Греції. Війна знекровила і Афіни, і Спарту, в Егеїді посилився вплив Персії. Афінський морський союз розпався. Піднесення на півночі Балкан Македонії та поразка анти македонської грецької коаліції, до якої входили й Афіни, у битві біля Херонеї(338 рік до н. е.) спричинили підкорення Афін Македонії, а надалі, з 146 року до н. е. - Риму. Причиною занепаду афінської державності стали не тільки нескінченні внутрішні суперечності між демократією й аристократією у грецькому світі - та не тільки війни, а й головним чином та обставина, що полісна політична культура історично себе зжила і мала підкоритися Римській світовій державі.

4. Право Афін
Глава 8. Особливості державного ладу Спарти
Глава 9. Стародавній Рим
1. Утворення держави
2. Суспільний та державний лад Риму
3. Римське право
ЧАСТИНА 2. ДЕРЖАВА І ПРАВО СЕРЕДНІХ ВІКІВ
Розділ 1. Країни Сходу
Глава 10. Арабський халіфат
1. Виникнення держави
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru