Склад, класифікація та оцінювання запасів
У процесі діяльності бюджетних установ у складі інших їхніх оборотних активів у кругообігу беруть участь запаси.
Запаси - це оборотні активи у матеріальній формі, які належать установі та забезпечують її функціонування (або перебувають у процесі виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг) і будуть використані, як очікується, протягом одного року.
Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси визначено в "Інструкції з обліку запасів бюджетних установ", затвердженої Наказом ДКУ від 08.12.2000 р № 125.
Строк очікуваної експлуатації запасів установи встановлюється центральним органом виконавчої влади за відомчою підпорядкованістю або (якщо такі нормативні документи відсутні) установою самостійно в момент придбання запасу.
За функціональною роллю в господарській діяльності бюджетних установ запаси поділяють на такі групи: виробничі запаси;
тварини на вирощуванні та відгодівлі; малоцінні та швидкозношувані предмети; матеріали та продукти харчування; готова продукція;
продукція сільськогосподарського виробництва. Кожна група має відповідну кількість підгруп (табл. 26.1). У бухгалтерському обліку бюджетних установ запаси, в тому числі отримані та передані безоплатно у визначеному чинним законодавством порядку оцінюють за балансовою вартістю, яка поділяється:
o первісну вартість - вартість придбання, одержання, виготовлення запасів;
o справедливу вартість - первісна вартість запасів, одержаних установою безоплатно;
o відновлювальну вартість - змінена первісна вартість запасів після проведення їх переоцінки.
Вартість запасів може бути змінена в результаті переоцінювання, але виключно на виконання нормативно-правових актів України або за рішенням керівника установи (якщо запаси морально застарілі та у зв'язку з тривалим часом їх перебування на збереженні в установі, їх первісна (справедлива, відновлювана) вартість значно відрізняється від аналогічних запасів, придбаних пізніше). Зміна первісної вартості запасів не є додатковим доходом установи і не належить до доходів.
Переоцінка запасів установи проводиться комісією з переоцінки, яка призначається наказом керівника установи. Комісією здійснюється переоцінка кожної окремої одиниці запасів і встановлюються нові ціни. Для визначення нової ціни комісія з проведення дооцінювання може користуватися:
o рахунком або накладною на отримані аналогічні матеріальні цінності;
o опублікованим у засобах масової інформації листком або прас - листком підприємства-постачальника та інших підприємств, що випускають аналогічну продукцію, із відображенням нової ціни;
o цінами, встановленими в торговельній мережі на аналогічні товари;
o експертним висновком щодо вартості запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів.
При встановленні цін на однотипні предмети, вони встановлюються однаковими в межах однієї установи.
За результатами переоцінки комісією складається акт про зміну вартості запасів, який затверджується керівником установи.
Таблиця 26.1. ГРУПУВАННЯ ЗАПАСІВ
з/п | Групи запасів | Характеристика підгруп запасів |
1 | Виробничі запаси | o Сировина і матеріали; o Обладнання, конструкції і деталі до установки; o Спецобладнання для науково-дослідних робіт за господарськими договорами; o Будівельні матеріали; o Інші виробничі запаси |
2 | Тварини на вирощуванні і відгодівлі | o Молодняк тварин на вирощуванні; o Тварини на відгодівлі; o Птиця |
o Звірі; o Кролі; o Сім'ї бджіл; o Доросла худоба, вибракувана з основного стада; o Худоба, прийнята від населення для реалізації. | ||
3 | Малоцінні та швидкозношувані предмети | o Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації; o Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначення |
4 | Матеріали і продукти харчування | o Матеріали для учбових, наукових та інших цілей; o Продукти харчування; o Медикаменти і перев'язувальні засоби; o Господарські матеріали і канцелярське приладдя; o Паливо, горючі і мастильні матеріали; o Тара; o Матеріали в дорозі; o Запасні частини до машин і обладнання; o Інші матеріали |
5 | Готова продукція | o Вироби виробничих (навчальних) майстерень |
6 | Продукція сільськогосподарського виробництва | o Продукція підсобних (навчальних) сільських господарств |
Номенклатурний номер - це умовний числовий код обліку, присвоюється групі предметів однієї назви, якості та ціни. Номенклатурний номер має сім знаків: перші три знаки означають субрахунок, четвертий - підгрупу, три останні - порядковий номер предмета у підгрупі. У подальшому присвоєний номенклатурний номер зазначається в усіх документах і регістрах, в яких відображається наявність і рух відповідного виду запасів.
Методи та завдання обліку запасів
Документування операцій з обліку запасів
Облікова реєстрація запасів
Аналітичний і синтетичний облік запасів
27. Облік запасів бюджетних установ
Облік надходження запасів
Складський облік запасів на складах та його зв'язок із обліком в бухгалтерії
Облік вибуття запасів
28. Облік надходження та використання медикаментів та інших виробів медичного призначення