Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Глава 3. Загальні положення криміналістичної техніки

Глава 3. Загальні положення криміналістичної техніки

1. Поняття, система, завдання криміналістичної техніки

Криміналістична техніка - одне з перших понять, яке сформувалося на етапі становлення криміналістики як науки. Історично саме криміналістична техніка, що розвивалася шляхом застосування досягнень природничих і технічних наук для розв'язання завдань кримінального судочинства, започаткувала становлення криміналістики як науки, безпосередньо з криміналістичної техніки розпочалося розроблення понятійного апарату науки криміналістики.

У багатьох зарубіжних країнах криміналістика і нині розглядається саме як криміналістична техніка, але інколи за назвами "кримінальна" або "поліцейська" техніка (О.Ф. Волинський).

Термін "криміналістична техніка" має декілька значень - це і назва другого розділу криміналістики, і сукупність техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів, використовуваних для збирання і дослідження речових доказів у справі.

У літературі юридичного спрямування криміналістичну техніку іноді ототожнюють з техніко-криміналістичним забезпеченням розкриття та розслідування злочинів (О. Ф. Волинський, О. С. Шаталов), але доцільно зазначити, що це діяльність щодо сприяння ефективності досудового розслідування техніко-криміналістичними засобами, прийомами і методами збирання й дослідження речових доказів, а отже йдеться при техніко-криміналістичне забезпечення як об'єкт вивчення криміналістичної техніки.

Як розділ науки криміналістична техніка - це система наукових положень і розроблених на їх підставі техніко-криміналістичних засобів, прийомів, методів, призначених для збирання, дослідження І використання доказів з метою розслідування, розкриття, попередження злочинів та встановлення істини в кримінальних справах.

Теоретичними положеннями криміналістичної техніки слугують дані природничих, технічних, інших наук, окремих криміналістичних теорій і вчень, зокрема теорії криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики, криміналістичних учень про спосіб учинення злочину, механізм слідоутворення тощо. Вони становлять підґрунтя відповідних техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів роботи з доказами, розроблюваних криміналістичною технікою.

Як розділ криміналістики криміналістична техніка складається з елементів, що утворюють усталену систему. Система криміналістичної техніки містить загальні положення й галузі. До загальних положень віднесено основні поняття, завдання розділу, загальну характеристику техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів, призначених для збирання і дослідження доказів, правової регламентації їх застосування в кримінальному судочинстві, значення отриманих результатів для розслідування та попередження злочинів, установлення істини в кримінальних справах.

Галузі криміналістичної техніки складаються з теоретичних положень і відповідних конкретних техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів роботи з певною групою доказів (слідів злочинів, речових доказів). Тобто галузі виділені переважно за предметним принципом. До основних віднесено: криміналістичну фотографію та відеозапис, криміналістичну трасологію, криміналістичне зброєзнавство, криміналістичне документознавство, криміналістичну габітологію, криміналістичний облік. Означені галузі доцільно вважати традиційними, але рівень розвитку науково-технічного прогресу зумовив появу та розвиток "нових" галузей. До таких належать, зокрема, фоноскопія, вибухотехніка, одорологія та ін.

Криміналістична техніка взаємопов'язана з іншими розділами криміналістики. Під час розв'язання завдань криміналістичної техніки використовують положення цих розділів, ураховуючи нагальні потреби. Так, дані про способи вчинення певного виду злочинів, викладені в окремій криміналістичній методиці розслідування цієї категорії злочинних діянь, впливають на вдосконалення наявних та розроблення нових відповідних техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів роботи з доказами. Своєю чергою, здобутки криміналістичної техніки застосовуються для розв'язання завдань інших розділів. Наприклад, наявні техніко-криміналістичні засоби, прийоми і методи враховуються в криміналістичній тактиці під час удосконалення тактичних прийомів слідчих дій.

Завдання криміналістичної техніки як розділу науки випливають із завдань криміналістики. Загальне (головне) полягав в науковому забезпеченні практики, сприянні розробленими в цьому розділі техніко-криміналістичними засобами, прийомами й методами правоохоронним органам у їх роботі з доказами з метою швидкого і повного розкриття, якісного розслідування й попередження злочинів, встановлення істини в кримінальних справах.

Спеціальними (окремими) завданнями слід вважати:

- подальше дослідження об'єктивних закономірностей, що становлять предмет криміналістики і стосуються криміналістичної техніки, а отже створення теоретичної бази для прикладних розробок;

- удосконалення наявних і розроблення нових техніко-криміналістичних засобів, прийомів і методів збирання, дослідження, оцінки і використання доказів під час розслідування злочинів, судового слідства;

- узагальнення та запозичення досвіду зарубіжної криміналістичної техніки;

- узагальнення судово-слідчої практики в контексті застосування криміналістичної техніки з метою оптимізації процесу збирання, дослідження та використання доказів у справі. Зокрема, тривають наукові дослідження з метою вдосконалення пошукових приладів, техніко-криміналістичних засобів для виявлення, фіксації слідів-відображень, запахових слідів, дослідження аудіозаписів тощо. Інтенсивно провадиться робота з модифікації комплектів техніко-криміналістичних засобів, призначених для збирання доказів на місці події, обшуку тощо. Також криміналістична техніка вдосконалює прийоми опису, систематизації та реєстрації об'єктів, що мають значення для розслідування у справі.

Загальне та спеціальні (окремі) завдання реалізуються через конкретні завдання криміналістичної техніки, що відбувається з урахуванням досягнень загальної теорії криміналістики й інших розділів, природничих і технічних наук, під впливом науково-технічного прогресу. При цьому вдосконалення насамперед техніко-криміналістичних засобів полягає в застосуванні нових і поліпшенні властивостей традиційних матеріалів; використанні нових джерел енергії, процесів, форм руху матерії; поліпшені параметрів роботи; ускладненні конструкції тощо (Є. П. Іщенко). Розширюються функції криміналістичної техніки. За допомогою нових технічних систем, зокрема створених на базі електронно-обчислювальної техніки, підлягають розв'язанню розумові завдання, спрямовані на оптимізацію розслідування злочинів.

У запроваджуваній державою політиці, спрямованій на зміцнення законності та правопорядку й поліпшення якісного рівня боротьби зі злочинністю, особливе місце посідає підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів, зокрема тих, що здійснюють досудове розслідування. В оптимізації цього процесу важливу роль відіграє повноцінне застосування сучасних досягнень науки і техніки, які становлять зміст категорії спеціальних знань. Доцільність такого підходу до слідчої діяльності зумовлена, передусім, тим, що застосування сучасних науково-технічних засобів і методів сприяє розширенню спектра джерел доказової інформації у кримінальній справі. Також не менш важливими факторами є підвищення "професійного" рівня злочинців і технічного забезпечення злочинної діяльності, виникнення нових видів злочинів тощо.

Отже, першочерговим завданням боротьби зі злочинністю є вдосконалення способів і методів правоохоронної (серед іншого слідчої) діяльності, забезпечення їх адекватності потребам практики за допомогою застосування сучасних спеціальних знань і навичок.

Але у певних випадках результативність та ефективність (у контексті якості, об'єктивності, повноти та всебічності розслідування) щодо застосування певних технічних засобів, прийомів і методів не гарантують їх беззаперечного лобіювання та використання в криміналістичній науці й практиці. До дискусійних питань сучасної криміналістичної техніки, зокрема, належать можливість та правила застосування судової одорології, поліграфа (детектора неправди) тощо.

1. Поняття, система, завдання криміналістичної техніки
Судова одорологія
Поліграф (детектор неправди)
2. Поняття, класифікація техніко-криміналістичних засобів, прийомів, методів; правова регламентація і значення їх застосування в кримінальному судочинстві
3. Техніко-криміналістичні засоби, прийоми, методи збирання інформації про злочини та їх учасників; комплекти зазначених засобів
4. Загальна характеристика сутності й можливостей техніко-криміналістичних засобів, методів, що застосовуються для лабораторних досліджень речових доказів
Глава 4. Криміналістична фотографія і відеозапис
1. Поняття криміналістичної фотографії і криміналістичного відеозапису; сфера їх застосування, значення для розслідування злочинів, судового розгляду справ
2. Загальна характеристика засобів, методів (способів, прийомів), видів криміналістичних фотографії та відеозапису
3. Застосування криміналістичних фотографії та відеозапису в перебігу слідчих дій; техніко-криміналістичні прийоми оформлення факту і результатів їх застосування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru