Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 1. Криміналістична характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

1. Криміналістична характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів

Злочини, пов'язані із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, утворюють окрему групу (ст. 305-322 КК України), яка має специфічну криміналістичну характеристику, що й обумовлює особливості їх розслідування.

Предметом досліджуваної категорії злочинів є наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори.

Наркотичні засоби (НЗ) законодавець визначає як включені до Переліку13 речовини природного чи синтетичного походження, препарати, рослини, які становлять небезпеку для здоров'я населення у разі зловживання ними. Такими речовинами визнаються ті, що мають здатність впливати на центральну нервову систему, призводять до стану особливого сп'яніння, до звикання і наркотичної залежності (медична ознака), перелік яких закріплений у спеціальних нормативних актах (юридична ознака), а зловживання ними ставить під загрозу народне здоров'я (соціальна ознака). Для України "традиційними" наркотичними засобами є макова солома, опій та екстракційний опій, героїн, марихуана, гашиш (анаша), кокаїн.

Макова солома - це всі частини (як цілі, так і подрібнені, як висушені, так і невисушені, за винятком дозрілого насіння) усіх сортів маку снотворного, зібраного будь-яким способом, що містять наркотично активні алкалоїди опію. Переробка висушених коробочок і стебел маку за допомогою м'ясорубки, кавомолки, кулькового млина, а також шляхом розтирання у ступці дає можливість отримати подрібнену солому рослини маку.

Опій та екстракційний опій - це наркотики, одержані від переробки молочного соку недозрілих коробочок маку, що містять наркотичні засоби - морфін, кодеїн, тебаїн. Екстракційний опій (екстракт макової соломи) - засіб, отримуваний з макової соломи будь-яким способом добування (екстракції) наркотично активних алкалоїдів водою або органічними розчинниками. Зовнішньо названі наркотики можуть мати вигляд твердих безформних грудок і таблеток - від темно-коричневого до чорного, рідини - від коричневого до темно-коричневого кольору.

Героїн - напівсинтетичний наркотичний засіб, похідний морфіну, який за наркотичною активністю перевищує його в декілька разі в. Героїн являє собою порошок різних кольорів - від білого до коричневого (залежно від ступеня очистки).

Марихуана - це суміш висушених або невисушених верхівок рослин з листям і залишками стебла будь-яких сортів конопель без центрального стебла, інколи з певною кількістю насіння. Колір -світло-зелений, зелений, рідко коричневий, залежно від часу і методу переробки сировини. Якість маріхуани залежить від місця зростання конопель, місця збирання і навіть від години доби, коли збирався "врожай".

Гашиш (анаша) - спеціально виготовлена суміш відокремленої смоли і пилку конопель або суміш, виготовлена шляхом обробки (подрібненням, пресуванням тощо) верхівок конопель з різними наповнювачами. Колір гашишу - від світло-зеленого до коричневого. Має характерний запах.

Кокаїн - це порошок або паста, одержані з листя рослини коки, що росте у Південній Америці, Африці, на островах Цейлон і Ява. Порошок білого кольору, паста - білого, кремового чи бежевого кольору. У медичній практиці застосовують лікарський препарат кокаїну-гідрохлорид. Це безбарвні голчасті кристали або білий кристалічний порошок, гіркий на смак, який при нанесенні на язик викликає відчуття заніміння (стерплості).

Психотропні речовини (ПР) - це включені до Переліку речовини природного чи синтетичного походження, препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та чинити депресивний або стимулюючий вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйняття, або емоцій, або мислення, або поведінки і становлять небезпеку для здоров'я населення у разі зловживання ними (наприклад, сибазон, феназепам та ін.).

Прекурсори визначаються як речовини та їх солі, що використовуються під час виробництва, виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку. Так, ефедрин є прекурсором, із якого, а ацетон за допомогою якого виготовляють певні наркотики.

Аналоги наркотичних засобів і психотропних речовин - заборонені до обігу в Україні речовини природного чи синтетичного походження, не включені до Переліку, хімічна структура і властивості яких подібні до хімічної структури і властивостей наркотичних засобів і психотропних речовин, психоактивну дію яких ці речовини відтворюють.

Залежно від джерел походження наркотичні засоби поділяються на:

а) рослинного походження, тобто отримані з натурального продукту - кокаїнового куща, конопель (гашиш), опійного маку (макова солома), ефедри;

б) напівсинтетичного походження - одержують шляхом хімічної, термічної чи іншої обробки природних речовин і виготовляються з природного алкалоїду шляхом простої транскрипції (героїн є похідним опію і виготовляється шляхом ацетилування із діючої речовини опію - морфіну);

в) синтетичного походження - виготовляються виключно штучним шляхом, за допомогою проведення хімічних процесів (ЛСД, метадон, первітин та ін.). Крім того, криміналістичне значення має класифікація наркотичних засобів і психотропних речовин за способом виготовлення, яка включає кілька їх груп.

1. Лікарські засоби або препарати, виготовлені на державних фармацевтичних підприємствах:

а) виготовлені за встановленою технологією для легального використання (наприклад, психотропний лікарський препарат "Сибазон");

б) виготовлені з порушенням технологи виробництва для нелегального використання (обігу). 2. Саморобні (кустарні) нелікарські засоби, виготовлені для нелегального обігу:

а) виготовлення яких не потребує спеціальних знань у галузі хімії і фармації, а також спеціального обладнання (макова солома);

б) виготовлення яких потребує спеціального хімічного обладнання і спеціальних знань (героїн).

Способи вчинення злочинів даної категорії досить різноманітні і включають у себе окремі сукупності дій певного спрямування.

Незаконне виготовлення наркотиків може здійснюватися за місцем проживання, на дачі, у гаражі, на вулиці у безлюдному місці тощо (кустарне виробництво). На ринку наркотиків з'являються й ті, що виготовляються в хімічних лабораторіях: а) легальних (офіційно існують на державних чи недержавних підприємствах, в установах); б) нелегальних (на підприємствах, у приватному житлі, гаражах, сараях тощо).

Незаконне зберігання наркотиків може здійснюється у житлі, підсобних приміщеннях, на підприємствах, організаціях, установах. Умови зберігання залежать від типу наркотичного засобу: а) наркотики із сильним запахом зберігають у спеціальному щільно закритому посуді або в упаковці з поліетилену та інших матеріалів; б) лікарські засоби та препарати - у темряві і прохолоді, для чого використовуються домашні холодильники, льохи тощо. У багатьох випадках вживаються заходи конспірації: з ампул стирають написи, пакунки і пакети ховають, наприклад, у ячейки камер зберігання багажу на вокзалах.

Незаконне перевезення наркотиків може здійснюватися морським і залізничним транспортом, авто - та авіатранспортом. При перевезенні використовується маскування наркотиків під продукти харчування, корм для тварин або використовуються схованки (подвійне дно, іграшки, спеціально виготовлені контейнери тощо). Відомі випадки перевезення наркотиків на тілі та у порожнинах тіла людини, у тому числі у шлунку (при упаковці наркотиків певним чином).

Незаконне пересилання наркотиків здійснюється у посилках, бандеролях, листах (поміщаються під марками на конвертах, просочують носові хустинки, папір, вату тощо). Відправники, як правило, свою зворотну адресу не вказують або вказують чужі адреси. Для безпосереднього відправлення "товару" часто залучаються сторонні особи.

Незаконне придбання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів14 може бути як безоплатним, так і пов'язаним з оплатою. Способи придбання наркотиків можуть бути такі: скупка; збирання наркотико- та психотроповмісних культур; незаконна сівба і обробіток зазначених культур; отримання в дарунок; обмін; викрадення на переробних (фармацевтичних) підприємствах, у медичних закладах; отримання у рахунок погашення боргу або отримання у позичку; викрадення наркотичних лікарських препаратів у хворого або придбання останніх за підробленими рецептами тощо.

Незаконний збут наркотиків пов'язаний зі способами придбання і є вельми різноманітними, що зумовлено з ризиком збувана і покупця бути затриманими правоохоронними органами, а тому постійно удосконалюються. Можуть бути виділені відкриті способи збуту (передача наркотику і грошей) і замасковані (під виглядом передачі речей: газети, книжки, іграшки тощо). Нерідко використовується "безконтактний" спосіб, під час якого і гроші за "товар", і сам наркотик закладаються в обумовлені місця.

Зі способами вчинення злочину тісно пов'язані і способи приховування. Способи приховування злочину і його слідів поділяють на три групи: 1) дії, спрямовані на приховання, виконувані підготовки вчинення злочину (наприклад, розробка плану придбання "товару"); 2) дії, спрямовані на приховання, що виконуються і в момент учинення злочину (придбання або збут через посередників); 3) дії, спрямовані на приховання, що виковуються після вчинення злочину (знищення слідів злочину).

Місце, час і обстановка вчинення злочинів залежить від їх способів. Зокрема, для збуту наркотиків злочинці використовують стандартні місця розваг, зосередження шкільної молоді, студентської та, так званої, альтернативної молоді (дискотеки, райони прилягання до них, нічні клуби, кав'ярні, більярдні, бари, клуби та ін.). Також вони збуваються біля аптек, кінотеатрів, закусочних, у дворах приватних домоволодінь, на ринках, у парках, на вокзалах, у кублах розпусти і вживання наркотиків, у медичних закладах, на квартирах наркоманів, у місцях позбавлення волі та ін.

Що стосується часу вчинення злочину, то цей елемент можна розглядати з позиції пори року і періоду доби. Час року (сезонність) пов'язаний з періодом визрівання наркотиковмісних рослин, надходженням наркотиків на наркоринок тощо. Період доби, з одного боку пов'язаний з часом роботи місць розваг (вечірній та нічний час).

Загалом, на обстановку вчинення злочинів і, відповідно, їх виявлення і розслідування впливають об'єктивні та суб'єктивні умови. До перших належать: географічне положення України; сприятливі кліматичні умови; політична обстановка у ближніх країнах; стан боротьби у них з наркобізнесом; збільшення кількості наркоманів; наявність фармацевтичних підприємств та лікувальних установ; наявність легальних посівів наркотичних культур; наявність хворих, що вживають за призначенням лікаря наркотичні медпрепарати; дотримання релігійних традицій (святкування Маковію); розвиток туризму тощо. До суб'єктивних - утримання кубел наркоманів, конспірація (вхід до квартири збувальника можливий лише для певного кола осіб за встановленим сигналом), певна система сигналів між наркоманами, своєрідний жаргон та ін.

Сліди злочинів
Особа злочинця
2. Особливості порушення кримінальної справи і початкового етапу розслідування
3. Особливості наступного етапу розслідування
4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій
Огляд місця затримання
Допит підозрюваного
Обшук
Бібліографічний список

© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru