Курс адміністративного процесу - Кузьменко О.В. - Адміністративне затримання (ст. 262)

У разі ухилення особи від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду її може бути піддано приводу органом внутрішніх справ (міліцією).

М. М. Тищенко стверджує, що привід можна визначити як вилучення особи з місця перебування та супроводження її до органу внутрішніх справ, поєднані із застосуванням психічного або фізичного спонукання. Привід може бути здійснено транспортним засобом або пішим порядком залежно від конкретних обставин1.

Цей захід застосовується у випадках, коли присутність особи при розгляді справи про адміністративне правопорушення (проступок) є обов'язковою і коли особа ухиляється від явки на виклик до органу внутрішніх справ або суду. Таким чином, привід - це примусове доставлений правопорушника до місця розгляду справи2.

Адміністративне затримання (ст. 262)

Полягає у примусовому короткочасному обмеженні свободи дій і пересування особи, яка вчинила адміністративне правопорушення. Його мають право здійснювати лише органи та посадові особи, уповноважені на те законодавчими актами.

Адміністративне затримання провадиться: органами внутрішніх справ; органами прикордонної служби; старшою у місці розташування охоронюваного об'єкта посадовою особою воєнізованої охорони; посадовими особами Військової служби правопорядку в Збройних Силах України; органами Служби безпеки України; посадовими особами органів і установ виконання покарань і слідчих ізоляторів.

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок), може тривати не більш як три години. У виняткових випадках, у зв'язку з особливою потребою, законами України може бути встановлено інші строки адміністративного затримання.

Осіб, які порушили прикордонний режим або режим у пунктах пропуску через державний кордон України, може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках - для встановлення особи і з'ясування обставин правопорушення-до трьох діб з повідомленням про це письмово судді протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання або на строк до десяти діб з дозволу судді, якщо правопорушники не мають документів, що посвідчують їх особу.

Осіб, які порушили правила обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, може бути затримано на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках - для встановлення особи, проведення медичного огляду, з'ясування обставин придбання вилучених наркотичних засобів і психотропних речовин та їх дослідження -до трьох діб з повідомленням про це письмово судді протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання або на строк до десяти діб з дозволу судді, якщо правопорушники не мають документів, що посвідчують їх особу.

Осіб, які вчинили дрібне хуліганство, насильство в сім'ї, злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а також військовослужбовця чи їх образу, публічні заклики до невиконання вимог працівника міліції чи посадової особи Військової служби правопорядку в Збройних Силах України, може бути затримано до розгляду справи суддею або начальником (заступником начальника) органу внутрішніх справ. До розгляду суддею справи може бути затримано також осіб, які незаконно перетнули або зробили спробу незаконно перетнути державний кордон України, вчинили злісну непокору законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця, чи працівника Державної прикордонної служби України, або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, порушили порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій або виявили неповагу до суду чи торгували з рук у невстановлених місцях. Іноземців та осіб без громадянства, які порушили правила перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України1, може бути затримано до розгляду справи суддею або посадовою особою органу Державної прикордонної служби України.

Строк адміністративного затримання обчислюється з моменту до-ставлення порушника для складення протоколу, а особи, яка перебувала у стані сп'яніння, - з часу її витвереження.

Про адміністративне затримання складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище" ім'я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмови затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання - також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

Особистий огляд і огляд речей (ст. 264)
Вилучення речей і документів (ст. 265)
Тимчасове вилучення посвідчення водія (ст. 265 )
Тимчасове затримання транспортних засобів (ст. 265)
Тимчасове вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб (ст. 265)
17.4. Стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення (проступки)
§ 18. ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДІ (АДМІНІСТРАТИВНО-СУДОЧИНСЬКІ ПРОВАДЖЕННЯ)
Список рекомендованої літератури


© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru