Медичне право України - Стеценко С.Г. - § 3. Ключові правові проблеми ятрогеній і пошук шляхів їх вирішення

Розгляд медико-правових особливостей кваліфікації ятрогенних пошкоджень виглядав би неповним у разі відсутності аналізу основних проблем ятрогеній і пошуку шляхів їх вирішення. З погляду вивчення медичного права необхідно висвітлити дві проблеми, що виникають у разі ятрогенного пошкодження:

1. критерії правомірності ятрогенії;

2. питання економічних аспектів правових наслідків ятрогеній.

Відомо, що в реаліях сьогоднішнього дня не можна говорити про те, що єдиним суддею дій лікаря є його совість. Сучасний розвиток охорони здоров'я і медичного права свідчить про адекватний стан правових механізмів його регулювання, що додає самій медицині впорядкованого збалансованого характеру. Будь-який медичний працівник, виконуючи професійні функції, повинен представляти свої права і обов'язки і ту межу, за якою наступає відповідальність. Не є виключенням і ятрогенні пошкодження, які, за визначенням, мають на увазі тісний зв'язок із процесом надання медичної допомоги. Здійснюючи правову кваліфікацію дефекту надання медичної допомоги, важливо знати критерії правомірності надання медичної допомоги. За наявності останніх медичного працівника не можна звинувачувати в незаконності здійснення тієї або іншої дії, виконаної при медичному втручанні.

Розглядаючи критерії правомірності надання медичної допомоги і, відповідно, обставини, за яких лікар не може бути звинувачений у настанні несприятливого результату і ятрогенії, можна виділити такі основні умови, які будуть критеріями правомірності ятрогенії:

— отримана інформована добровільна згода хворого на медичне втручання;

— медична допомога була надана відповідно до стандартів (протоколів) лікування хворих на таку патологію, а за відсутності таких - відповідно до канонів медичної науки і практики;

— вибраний найбільш оптимальний і найменш інвазивний метод діагностики (лікування), здатний привести до ятрогенії;

— враховані індивідуальні характеристики і особливості стану здоров'я конкретного хворого;

— належним чином і своєчасно ведеться медична документація;

— у всіх необхідних випадках здійснюються консультації пацієнта іншими фахівцями, поважаються права пацієнта.

Наявність всіх вказаних критеріїв, у поєднанні з повагою і дотриманням прав пацієнта, робить можливість виникнення ятрогенії мінімальною, а правова кваліфікація несприятливого результату здійснюється на основі ознак дефекту надання медичної допомоги (лікарська помилка або нещасний випадок). Необхідно зазначити, що роботу лікаря не можна позбавляти права на обґрунтований професійний ризик, коли позитивні результати лікування не могли бути досягнуті іншими діями, не пов'язаними з ризиком. При такому підході діяльність лікарів не буде позбавлена розумності, що в медицині, яка займається питаннями життя і здоров'я людини, украй необхідно.

Розглядаючи зв'язок ятрогенних пошкоджень і економічних аспектів, слід зазначити, що мова йде про необхідність осмислення ятрогенної патології крізь призму майнових відносин. Оскільки ятрогенна патологія в загальнолюдському аспекті - це проблеми для хворого, по суті і відповідно до чинного законодавства, останній повинен володіти правом на відшкодування шкоди і компенсацію збитку. Відповідальність лікаря і медичної організації повинна наступати тільки у разі коли, згідно правової кваліфікації дефекту, медики відповідальні за погіршення здоров'я пацієнта. У таких випадках необхідно говорити про правопорушення і відшкодування збитку. Шкода, заподіяна хворому, за загальною юридичною практикою компенсується в грошовій формі. Установа охорони здоров'я має право вимагати в порядку регресного позову стягнення грошових коштів з особи, яка безпосередньо заподіяла шкоду. За наявності дійсного порушення хоч б одного критерію правомірності надання медичної допомоги така ситуація є виправданою.

Відмічені тут особливості дають підстави говорити про те, що ятрогенії — це і правові проблеми системи охорони здоров'я. Особливе значення, зважаючи на різноманіття агресивних медичних чинників, відіграють лікарські засоби, які застосовуються в переважній більшості медичних втручань. Дійсно, велика кількість лікарських засобів, що з'являються зараз на ринку медичних послуг, містить у собі крім користі також і значну кількість ускладнень, що виникають часто у вигляді алергічних реакцій. Збільшення частоти виникнення ятрогенних ускладнень, розвиток медицини і паралельне збільшення значущості медичних втручань як ятрогенних чинників примушують суспільство по- новому, комплексно, сприймати всю систему надання медичної допомоги.

Сьогодні чітко постає необхідність вироблення адекватних правових способів і методів, спрямованих на регламентацію надання медичної допомоги, праці медичних працівників і відповідальності у разі несприятливих результатів і ятрогенних ускладнень. У загальному вигляді необхідно орієнтуватися на те, що лікар повинен бути відповідальний тільки за ті несприятливі наслідки в здоров'ї пацієнта, у виникненні яких він винуватий. Докази як правомірності, так і незаконності діяльності медика повинні ґрунтуватися на досягненнях правової і медичної науки. У тісній співпраці лікарів і юристів криється запорука успіху в роботі, що проводиться. Важливою обставиною є освіта - майбутні лікарі і юристи повинні знати правові аспекти ятрогеній. Нові проблеми, які поставили перед медичним і юридичним співтовариством ятрогенії, обумовлюють необхідність саме в рамках медичного права розглядати питання, що виникають, і шукати шляхи виходу з важких правових ситуацій.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1. З чим пов'язана актуальність розгляду ятрогеній у рамках медичного права?

2. Приведіть доводи проти невиправдано широкого ототожнення ятрогеній зі всіма несприятливими результатами медичних втручань.

3. Дайте визначення ятрогенії, наведіть приклади ятрогеній, викликаних правильними та неправильними медичними діями.

4. Яким чином ятрогенії пов'язані з міжнародною класифікацією хвороб (МКХ) X перегляду, яка була прийнята 43-ою сесією ВООЗ?

5. Назвіть об'єктивні і суб'єктивні чинники виникнення ятрогеній.

6. Які види ятрогеній необхідно розрізняти з позицій сучасного розвитку медичного права?

7. Приведіть критерії правомірності ятрогенії.

8. У чому виражаються економічні аспекти правових наслідків ятрогеній?

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Беликов Е. Ятрогения: как ее квалифицировать? // Медиц. газета. - 1998. - 24 июня. - С. 7.

2. Вишняков Н.И., Рыбакова М.Г. и др. К проблеме ятрогенной патологии // Здравоохранение РФ. - 2001. - №5. - С. 9-11.

3. Зильбер А.П. Этика и закон в медицине критических состояний. "Этюды критической медицины", т. 4. - Петрозаводск: ПетрГУ, 1998. -С. 184-192.

4. Караваева Е.И. Ятрогенные заболевания: медико-правовая классификация и основания привлечения к ответственности // Медицина и право - 2002. Сборник материалов международной научно-практической конференции / Под ред. проф. Ю.И. Григорьева. - Москва-Тула, 2002. -С. 60-62.

5. Микиртичан Г.Л., Суворова Р.В., Шепилов В.В. Проблема ятрогенных заболеваний в системе оценки качества медицинской помощи // Проблемы городского здравоохранения. Вып. 3. - СПб., 1998. -С. 105-108.

6. Некачалов В.В. Ятрогения. (Патология диагностики и лечения). - СПб., 1998. - 42 с.

7. Пристансков В.Д. Теоретические и методологические проблемы расследования ятрогенных преступлений: Автореф. дис.... канд. юрид. наук. - СПб., 2000. - 21 с.

8. Пристансков В.Д. Ятрогенные патологии: медицинские и правовые аспекты проблеми // Актуальные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Материалы 2-Й Всероссийской научно-практической конференции. Москва, 26 марта 2004 г. / Под общ. ред. д.ю.н. С.Г. Стеценко. - М.: Юрист, 2004.-С. 200-203.

9. Сальников В.П., Стеценко С.Г. Трансплантация органов и тканей человека: проблемы правового регулирования. Научное издание. Серия: "Право и медицина". - СПб.: Университет, 2000. - С. 63-80.

10. Стеценко С.Г. Дефекты оказания медицинской помощи: проблемы юридической квалификации и экспертизы // Российский следователь. - 2002. - № 5. - С. 7-11.

11. Стеценко С.Г. Медицинское право: Учебн. - СПб.: Юридический центр Пресс, 2004. - С. 544-558.

12. Стеценко С.Г. Право и медицина: проблемы соотношения. М.: Международный университет (в Москве), 2002. — С. 154-167.

13. Тимофеев И.В. Патология лечения. Руководство для врачей. - СПб.: Северо-Запад, 1999. - 656 с.

14. Федоров В.В., Пристансков В.Д. Ятрогенная патология. Медицинские и правовые аспекты // Мир медицины. - 1998. - № 7. - С. 6-7.

15. Федоров В.Д., Саркисов Д.С. О понятии "ятрогенные заболевания" // Судебно-медиц. эксперт. - 1992. С. 3-8.

16. Шапошников А.В. Ятрогения. Терминологический анализ и конструирование понятия. Ростов-на-Дону: КНИГА, 1998. - 167 с.

17. Яровинский М.Я. Лекции по курсу "Медицинская этика" (биоэтика): Учебное пособие. - М.: Медицина, 1999. - Вып. 1. - С. 78-92.

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ "МЕДИЧНЕ ПРАВО"
ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ІСПИТУ (ЗАЛІКУ) З КУРСУ "МЕДИЧНЕ ПРАВО"
ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ (РЕФЕРАТІВ) З КУРСУ "МЕДИЧНЕ ПРАВО"
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
Розділ 1. МІЖНАРОДНЕ ПРАВО ЯК ОСОБЛИВА СИСТЕМА ПРАВА
1.1. Поняття і специфіка міжнародного права як особливої системи права
1.2. Джерела міжнародного права
1.3. Система міжнародного права
1.4. Походження і розвиток міжнародного права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru