Міжнародне приватне право - Фединяк Г.С. - Розділ XII. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СПАДКОВИХ ПРАВОВІДНОСИН З "ІНОЗЕМНИМ ЕЛЕМЕНТОМ"

1. Загальна характеристика спадкового права держав

Спадкове право, як інститут цивільного права, охоплює норми, що регулюють відносини, пов'язані з переходом прав і обов'язків від померлої особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). У юридичній літературі справедливо проводиться поділ правовідносин у сфері спадкування на такі, що: 1) пов'язані з набуттям спадкових прав; 2) виникають в момент здійснення спадкових прав; 3) зумовлені процесом управління спадковим майном1. Саме ці правовідносини стануть предметом розгляду з точки зору матеріально-правових та колізійних норм у цьому розділі.

Спадкування є одним із важливих способів набуття права власності у всіх державах. У багатьох з них поєднуються два найважливіші принципи спадкового права: свобода заповіту та охорона інтересів сім "і. Перший випливає з принципу свободи договору. Проте він обмежується на користь сім'ї спадкодавця, за якою резервується частка спадкового майна. Будучи завжди консервативним, сьогодні спадкове право характеризується новими тенденціями, а саме: розширенням прав пережившого подружжя, усиновлених і позашлюбних дітей, участю держави у розподілі спадкового майна з допомогою системи оподаткування, обмеженням кола осіб, які спадкують за законом. Остання тенденція розширює можливості держави у набутті виморочного (безхазяйного) майна.

Тенденцію розширення прав пережившого подружжя можна спостерігати, порівнюючи законодавство Франції. Якщо традиційно переживше подружжя закликалося до спадкування тільки за відсутності кровних родичів (у тому числі й родичів по бічній лінії до 12 ступеня), то Закони від 26 березня 1957 р. та 3 січня 1972 р. надали пережившому подружжю широкі можливості для отримання спадку. Водночас слушно зауважити, що сьогодні переживше подружжя в більшості випадків отримує не право власності на частку в спадковому майні, а тільки узуфрукт.

Законодавство Англії хоч і надавало переваги у разі спадкування пережившому подружжю перед іншими спадкоємцями, все ж Законом про спадкування (про забезпечення сім'ї та утриманців) 1975 р. було розширено його можливості на "розумне утримання" із спадкового майна. Цим же законом було розширено й права позашлюбних дітей спадкодавця.

Серед важливих законів, якими вносилися зміни до норм, що регулювали питання спадкування, були, наприклад, у Франції - закон від 31 грудня 1976 р., який передбачив новий режим спадкування майна, у ФРН - 28 серпня 1969 р.- передбачив нові правила оформлення заповідальних розпоряджень, а Закон від 14 червня 1976 р. запровадив реформу шлюбно-сімейного права, яка вплинула на права спадкоємців. Зокрема, визначалося коло спадкоємців, які мають обов'язкову частку в спадщині.

Інша тенденція - розширення прав усиновлених та позашлюбних дітей - підтверджується відповідними нормами Закону Франції від 11 липня 1966 р., ФРН - 2 липня 1977 р.; Швейцарії - 30 червня 1972 р., Англії - 1958 р., законами окремих штатів США. Позашлюбні діти, спадкові права яких на початку XX ст. повністю заперечувалися, з середини XX ст. майже в усіх правових системах отримують рівні права із закононародженими дітьми. їхні батьки можуть спадкувати після них (Закон Франції від 3 січня 1972 р., ФРН - 19 серпня 1969 р., Англії - 1969 р., Швейцарії - 15 вересня 1975 р., закони окремих штатів США). Необхідною умовою такого спадкування є визнання позашлюбної дитини батьком чи встановлення її походження за рішенням суду. Ці зміни у законодавстві європейських держав значною мірою пов'язані з прийняттям Конвенції про усиновлення дітей від 24 квітня 1967 р. та Конвенції про правовий статус позашлюбних дітей від 15 вересня 1975 р.

У зв'язку з тим, що вирішення колізій законодавства, які часто виникають у разі спадкування, може призвести до різних результатів (наприклад, внаслідок прийняття чи неприйняття зворотного відсилання або відсилання до закону третьої держави), доцільно мати хоч би найзагальніше уявлення про спадкове право у різних державах. Наприклад, поняття спадкування у країнах "континентального" та "загального" права тлумачиться по-різному. У державах континентальної Європи спадкуванням вважається універсальне правонаступництво, за яким права та обов'язки померлого переходять безпосередньо до спадкоємців. У країнах "загального права", зокрема в Англії та США, майно спочатку переходить за правом довірчої власності до так званого "особистого представника" померлого, який передає спадкоємцям тільки ту частку майна, що залишилася після розрахунків з кредиторами.

Найпоширенішими правовими підставами спадкування в усіх правових системах вважаються заповіт і закон. Заповіт має переважаюче значення, а закон - субсидіарне, оскільки він застосовується у разі відсутності юридично дійсного заповіту, або коли заповітом охоплюється тільки частина спадкового майна чи якщо заповітом не охоплено інтереси осіб, які мають обов'язкову частку в спадковому майні. У деяких правових системах допускається укладення спадкового договору.

В Україні спадкоємство здійснюється за законом, заповітом та спадковим договором. Заповіту в Україні надається переважаюче значення. Чинні в Україні норми спадкового права відображають зазначені тенденції спадкового права. Наприклад, ст. 1261 Цивільного кодексу України передбачає, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є діти спадкодавця, у т. ч. зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та його батьки.

Згідно зі ст. 1260 Цивільного кодексу України у разі спадкування за законом усиновлений та його нащадки, з одного боку, та усиновлювач і його родичі - з другого прирівнюються до родичів за походженням.

Усиновлений та його нащадки не спадкують за законом після смерті батьків усиновленого, інших його родичів за походженням по висхідній лінії.

1. Загальна характеристика спадкового права держав
2. Джерела спадкового права (національне законодавство та судові прецеденти)
3. Спадкування за заповітом (національні матеріально-правові норми)
4. Спадкування за законом
5. Колізії законодавства у сфері спадкування за заповітом та за законом
6. Колізійні норми, застосовувані у разі спадкування рухомого та нерухомого майна
7. Інститут спадкової трансмісії та негідного спадкоємця
8. Норми з питань спадкування, що містяться у міжнародних договорах про надання правової допомоги у цивільних справах за участю України
9. Норми міжнародних багатосторонніх договорів у сфері спадкових відносин
Розділ XIII. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН З "ІНОЗЕМНИМ ЕЛЕМЕНТОМ"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru