Науково-практичний коментар Господарського процесуального кодексу України - Мельник М.П. - Стаття 64. Порушення провадження у справі

Суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. Уразі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Ухвала надсилається також іншим підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, у випадках, коли від них витребуються документи, відомості та висновки або їх посадові особи викликаються до господарського суду.

Ця ухвала виноситься з додержанням вимог статті 86 цього Кодексу.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із законами України від 13.05.97 р. N 251/97-ВР, від 07.07.2010 р. N 2453-УІ)

(положення частини першої статті 64 щодо зміни порядку виклику та повідомлення осіб, які беруть участь у справах, про судовий розгляд позовів і скарг без їх присутності у судових засіданнях, визнано такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 13.12.2011 р. N 17-рп/2011)

КОМЕНТАР:

1. Коментована частина встановлює триденний строк протягом якого суд повинен перевірити позовну заяву на відповідність вимогам, встановлених в ст. ст. 54-58 ГПК України, та винести ухвалу про порушення провадження.

Ухвала про порушення провадження повинна відповідати встановленим законодавцем в ст.. 86 ГПК України вимогам, а саме:

1) найменування господарського суду, номер справи і дату винесення ухвали, найменування сторін, ціну позову, вимогу позивача, прізвища судді (суддів), представників сторін, прокурора, інших осіб, які брали участь у засіданні (із зазначенням їх посад);

2) стислий виклад суті спору або зміст питання, з якого виноситься ухвала;

3) мотиви винесення ухвали з посиланням на законодавство;

4) висновок з розглянутого питання;

5) вказівку на дії, що їх повинні вчинити сторони, інші підприємства, організації, державні та інші органи та їх посадові особи у строки, визначені господарським судом.

В коментованій частині встановлені особливі, притаманні саме цьому виду ухвал вимоги, які суддя повинен відобразити в ухвалі, а саме в ній вказується:

1) про прийняття позовної заяви;

2) призначення справи до розгляду в засіданні господарського

суду;

3) про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні.

Ухвала про порушення провадження надсилається всім сторонам, визначених у позовній заяві, а також іншим підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, у випадках, коли від них витребуються документи, відомості та висновки або їх посадові особи викликаються до господарського суду.

Адреса на яку надсилаються процесуальні документи, суд визначає ту, яка вказана в позовній заяві заявником. У разі якщо такої інформації немає, суд виходить із даних, які містяться в ЄДРПОУ. У разі не знаходження сторони за адресою, визначеною в ЄДРПОУ - така сторона все-рівно вважається повідомленою належним чином.

Стаття 65. Дії судді по підготовці справи до розгляду
Розділ XІ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ
Стаття 66. Підстави забезпечення позову
Стаття 67. Заходи до забезпечення позову
Стаття 68. Скасування забезпечення позову
Розділ XIІ. ВИРІШЕННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРІВ У ПЕРШІЙ ІНСТАНЦІЇ
Стаття 69. Строк вирішення спору
Стаття 70. Виключена.
Стаття 71. Виключена.
Стаття 72. Виключена.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru