Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення - Пєтков С.В. - Глава 10. Адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв'язку

Стаття 109. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті

Самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда - тягнуть за собою накладення штрафу від семи до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і посадових осіб- від двадцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів, - тягне за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 19.12.86 p. № 3282-ХІ; законами України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР, від 02.12.2010 р. № 2742-VI)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері залізничного транспорту (див. Закон України "Про залізничний транспорт", Правила безпеки громадян на залізничному транспорті).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у таких формах:

1) самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда (формальний склад);

2) пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку (матеріальний склад);

3) викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях (формальний склад);

4) порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій (формальний склад);

5) недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів (формальний склад);

6) підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів (формальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - тільки загальний (фізична осудна особа, яка досягла 16-й років) у складах правопорушень, передбачених ч.ч. І, 3 і 6 цієї статті; тільки спеціальний (посадові особи, які відповідають за організацію вантажоперевезень залізничним транспортом) у складі правопорушень, передбачених ч. 5 цієї етапі; як громадяни, так і посадові особи - у складах правопорушень, передбачених ч.ч. 2 і 4 цієї статті.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.

Стаття 109. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті
Стаття 110. Порушення правил користування засобами залізничного транспорту
Стаття 111. Порушення правил безпеки польотів
Стаття 112. Порушення правил поведінки на повітряному судні
Стаття 113. Порушення правил міжнародних польотів
Стаття 114. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на морському транспорті
Стаття 115. Порушення правил користування засобами морського транспорту
Стаття 116. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на річковому транспорті і маломірних суднах
Стаття 116/1. Порушення правил випуску судна в плавання або допуск до керування судном осіб, які не мають відповідного документа
Стаття 116/2. Порушення правил, що забезпечують безпеку експлуатації суден на внутрішніх водних шляхах
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru