Сучасне міжнародне право - Пронюк Н.В. - 5. Регіональні організації.

Рада Європи стала першою європейською міжурядовою організацією, створеною після Другої світової війни. Заснована вона 1949 року і діє на основі Статуту, прийнятого 1949 р. її засновниками є 10 держав (Бельгія, Велика Британія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Франція, Швеція). Сьогодні членами РЄ є більше 40 держав, у т.ч. Україна з 1995 року.

Основними цілями РЄ є:

- забезпечення більш тісних зв'язків між державами Європи;

- сприяння перетворенню Європи в демократичний простір;

- захист прав людини;

- координація діяльності Ради з іншими європейськими державами;

- співробітництво у розвитку європейської культури;

—допомога країнам Європи у проведенні політичних, правових

і економічних реформ. Пріоритетними питаннями діяльності РЄ визначені такі:

♦ правове забезпечення прав людини;

♦ сприяння усвідомленню і розвитку європейської культурної самобутності;

♦ пошук спільних рішень соціальних проблем (національні меншини, ксенофобія, захист навколишнього середовища, СНІД, наркоманія і т.д.);

♦ розвиток політичного партнерства з новими демократичними країнами Європи.

У рамках Ради Європи прийнято понад 200 міжнародних конвенцій з цих та інших актуальних питань, що авторитетними джерелами міжнародного публічного права (зокрема, Європейська конвенція про захист прав людини і основних свобод 1950 p., Європейська Хартія місцевого самоврядування 1985 p., Рамкова конвенція про захист національних меншин 1995 року тощо).

Держава, що висловила бажання вступити до Ради Європи, повинна відповідати таким умовам:

1) правовий устій та інститути мають відповідати принципам демократії (місцеве самоврядування, судоустрій, права людини, скасування смертної кари, інституту прописки і т. ін.);

2) народні представники повинні обиратися шляхом вільних, рівних і загальних виборів;

8) підписання Європейської конвенції з захисту прав людини і основних свобод 1950 року і наступне визнання всієї сукупності її контрольних механізмів.

Органами Ради Європи є: Парламентська асамблея, Комітет міністрів, Конгрес місцевої та регіональної влади Європи, нарада галузевих міністрів і Секретаріат. У системі РЄ діє і Європейський суд з прав людини.

Парламентська асамблея відіграє важливу роль у діяльності РЄ в цілому і у визначенні основних напрямів роботи Комітету міністрів зокрема. її члени (депутати та їх заступники) призначаються національними парламентами. Кількість представників від кожної країни (від 2 до 18) залежить від чисельності населення. Депутати представляють всі основні національні політичні партії, хоч деякі члени Асамблеї не належать до політичних партій. Представники парламентів 5 країн, які не є членами РЄ, мають статус "спеціально запрошеного гостя".

Парламентська асамблея збирається на сесії 4 рази на рік. У Асамблеї є 5 фракцій: ліберал-демократи і реформатори, європейські демократи, європейська народна партія, соціалісти, фракція за єдиний європейський лівий блок. Рада Асамблеї складається з голови і 17 заступників.

Асамблея розглядає питання порядку денного, приймає рекомендації, організовує конференції, колоквіуми і відкриті парламентські слухання, обирає Генерального секретаря і його заступників, керівника апарату Асамблеї і суддів Європейського суду з прав людини. З членів Асамблеї обирається Президент, заступники, Генеральний секретар і Секретаріат Асамблеї, судді Європейського суду з прав людини.

Формами роботи Асамблеї є пленарні засідання і спеціальні комітети, яких 11: з політичних питань; юридичних питань та прав людини; соціальних питань, здоров'я та сім'ї; з питань культури та освіти; навколишнього середовища; регіонального планування та органів місцевого самоврядування; науки і технології; з економічних питань та розвитку; з питань зв'язків з країнами, що не є членами Ради Європи; зв'язків з національними парламентами та громадськістю; ...з питань сільського господарства. Важливими формами, які часто використовуються у діяльності Асамблеї, ? регулярні конференції, симпозіуми і відкриті парламентські слухання, де обговорюються значні проблеми сучасності.

Асамблея є також парламентським форумом для інших міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Європейська космічна агенція, Європейський банк конструкції та розвитку, багатьох установ ООН. Представники неурядових організацій беруть участь у роботі окремих комітетів як консультанти.

Прийняті Асамблеєю рішення мають рекомендаційний характер. Але, незважаючи на це, їх часто беруть за основу майбутніх європейських конвенцій. Саме вони формують правову базу РЄ.

Другим вищим органом РЄ є Комітет міністрів, який складається з міністрів закордонних справ держав-членів і засідає 2 рази на рік. Він визначає напрями діяльності Ради Європи, приймає її бюджет, призначає членів європейської комісії з прав людини. Рішення Комітету міністрів передаються урядам країн-членів РЄ як рекомендації або як проекти європейських угод для визначення щодо участі в них. Комітет також приймає декларації або резолюції з політичних питань. Як виконавчо-розпорядчий орган розглядає та приймає рішення щодо рекомендацій Асамблеї, пропозицій міжурядових комітетів і конференцій галузевих міністерств.

Свою роботу Комітет міністрів здійснює через підпорядковані йому комітети, а саме: з прав людини, питань засобів масової інформації; соціальної безпеки; соціальної політики; міграції; народонаселення в Європі; зайнятості та праці; рівноправ'я чоловіків та жінок; культурного співробітництва; розвитку спорту; координації збереження культурної спадщини; охорони здоров'я; міжурядового співробітництва в молодіжній галузі; охорони навколишнього середовища; органів місцевої та регіональної влади; юридичного співробітництва; боротьби зі злочинністю.

Двічі на рік міністри закордонних справ членів РЄ збираються у Страсбурзі для обговорення напрямів співробітництва на загальноєвропейському рівні. Разом з політичними аспектами співробітництва вони обговорюють питання розвитку демократичних інститутів і захисту прав людини.

1994 року рішенням Комітету міністрів РЄ був створений Конгрес місцевої та регіональної влади Європи, перетворений з Постійної конференції місцевої влади Європи, що представляла більше 130 тисяч комун і тисячі регіонів з метою їх участі в європейському будівництві і функціонувала під егідою ЄС в якості консультативного органу.

Конгрес складається з 236 представників і 236 їх заступників, до яких входять обрані представники місцевої і регіональної влади держав Європи, офіційні особи, безпосередньо відповідальні за діяльність на цих рівнях влади.

Секретаріат очолює Генеральний секретар, який обирається Парламентською асамблеєю на 5 років. Штаб-квартира РЄ та її органів знаходиться в Страсбурзі.

Отже, Радою Європи здійснюється робота в різних напрямах життя, зокрема:

- в юридичній сфері реалізується програма "Шлях до європейської юстиції XXI століття ", " Сила Закону ";

- у сфері охорони здоров'я - з фармацевтики, переливання крові, трансплантації органів, захисту від СНІДу;

- у сфері екології — стосовно біогенетичних технологій, "Європейська флора і фауна ";

- у соціальній сфері - щодо захисту дітей і сім'ї, з інтеграції мігрантів;

- у сфері культури - із захисту європейського кіно, музеїв і виставок, у фонді "Євроімідж";

- у сфері спорту - щодо демократії спорту, "Єврофіт";

- у молодіжній сфері - європейський центр молоді в Страсбурзі, Будапешті, Європейський молодіжний фонд.

Також Рада Європи активізує діяльність з налагодження співробітництва з іншими європейськими та універсальними міжнародними організаціями (ООН, ОБСЄ, Європейське космічне агентство та ін.).

Співдружність Незалежних Держав (СНД)
6. Європейський Союз. Правова природа актів ЄС.
Тема 9. Міжнародне гуманітарне право
1. Поняття та джерела міжнародного гуманітарного права (права збройних конфліктів).
2. Механізми забезпечення захисту прав та свобод людини.
3. Учасники збройних конфліктів. Режими воєнного полону та воєнної окупації.
Режим воєнного полону
Режим воєнної окупації
4. Початок війни і закінчення війни. Їх правові наслідки.
Закінчення війни і міжнародно-правові наслідки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru