Облік і аудит податків в Україні - Малишкін О.І. - 4.1. Теоретико-методологічні основи незалежного аудиту податків

4.1. Теоретико-методологічні основи незалежного аудиту податків

У продовж останніх років у нормативних документах податкового органу України і в працях дослідників усе частіше застосовуються терміни "податковий аудит" або "аудит податків". Його вживають також у повсякденній роботі і незалежні аудитори-практики, і державні службовці-ревізори контрольних органів.

У вищих навчальних закладах України за програмами підготовки спеціалістів і магістрів вивчають дисципліни з аудиту податків. Зокрема, на кафедрі аудиту Національного університету ДПС України крім традиційних, викладають такі спеціальні дисципліни: податковий контроль, податковий контроль і аудит, податковий аудит, аудит ефективності державних програм, аудит великих платників податків.

Крім того, в законодавстві та літературі вживаються також терміни "енергетичний", "виробничий", "екологічний, "фінансовий" аудит. Очевидно, слово "аудит" має на сьогодні широкий спектр застосування й вживання. Однією з причин підвищеного ступеня вживання слова "аудит", на наш погляд, є більш психологічний чинник - відносна новизна слова англійського походження на відміну від українського слова "ревізія", яка асоціюються із радянським минулим. Саме з цієї причини навіть у спільноті фахівців іноді ставиться знак рівняння між цими поняттями.

У вітчизняній літературі автори розрізняють поняття "аудит податків" та "податковий аудит". Зокрема, Т. Меліхова під першим розуміє зовнішній аудит та внутрішній аудит, а під другим - перевірки державних органів [69, с. 34].

Дослідженням питань аудиту податків займалися українські дослідники М.П.Войнаренко, І. Двуреченська, К. Логвінова, Т. Меліхова, Г. Пухальська, Л. Тарута та ін. Аспекти здійснення податкового аудиту з боку органів ДПС України висвітлювалися в працях М. Альбіної, Л. Білоцерківської, Л. Древаль та ін.

Цікавим і корисним є досвід зарубіжних учених, зокрема, російських, які досліджували методики податкового аудиту. В російських джерелах терміни "податковий аудит" та "аудит податків" принципово не відрізняють. Таку позицію можна знайти наприклад, в кандидатських дисертаціях Н. Косової: "Развитие методики налогового аудита" (2003 p.), І. Кислої: "Организация и методика налогового аудита в коммерческих предприятиях" (2009 р.), монографії "Налоговый учет и аудит: состояние и развитие" за редакцією проф. Н. Лабинцева [153].

Серед українських дослідників одними з перших намагалися обгрунтувати теоретичні та методичні аспекти аудиту податків М. Войнаренко, Г. Пухальська. Так, у книзі видання 2009 р. "Податковий облік і аудит", яка затверджена Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів, автори дають таке визначення: "Податковий аудит - перевірка працівниками органів ДПС повноти нарахування та своєчасної сплати податків і зборів платниками податків до бюджетів усіх рівнів" [14].

Отже, сферою податкового аудиту зазначені автори вважають перевірки лише з боку державного органу - ДПС України. З іншого боку, аудитом займаються і незалежні, і внутрішні аудитори, діяльність яких може бути кваліфікована як аудит податків.

Наведене визначення терміну нагадує більше поняття "ревізія", ніж "аудит". Між тим, у навчальній літературі з аудиту налічується більш ніж 10 відмінностей між поняттями "аудит" і "ревізія". Зокрема, автори B.C. Рудницький, А.Я. Гончарук виділяють 14 відмінностей між аудитом та ревізією [112, с. 35 - 36]. Щоб обгрунтувати термінологію необхідно звернутися до нормативних джерел та зарубіжної літератури.

Нормативні джерела
Звітність аудиторів
Класифікація аудиту податків
Законодавче закріплення терміну
Організаційний аспект
Мета, предмет та завдання аудиту податків
4.2. Прийоми планування аудиту податків та оцінки системи внутрішнього контролю
4.2.1. Етапи проведення аудиту податків
4.2.2. Прийоми планування
Доцільність застосовування профільного МСА 300
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru