Теорія права і держави - Скакун О.Ф. - 2. Структура юридичної практичної діяльності

Структура юридичної практичної діяльності - сукупність взаємопов'язаних елементів, необхідних для збереження цілісності юридичної практичної діяльності і виконання її соціального призначення.

Узагальнена структура юридичної практичної діяльності є такою:

Суб'єкти й учасники

(суб'єкти: органи й установи юридичної спрямованості, їхні службові і посадові особи; учасники: особи, що залучаються до здійснення тієї чи Іншої сторони юридичної практичної діяльності)

Об'єкти

1) події і дії, що мають юридичне значення; 2) правові відносини, що виникають у сфері функціонування державних інститутів; 3) правові відносини, що виникають міждержавними органами, фізичними і юридичними особами

Юридичні дії і операції

юридичні дії - зовні виражені соціально-перетворювальні акти суб'єктів, що тягнуть за собою певні юридичні наслідки (проведення слідчих дій слідчими); юридичні операції - комплекс юридичних ДІЙ, об'єднаних єдиною метою і спрямованих на вирішення окремого завдання в рамках юридичного процесу (огляд місця події, що складається з кількох послідовних різних правових дій)

Внутрішня форма діяльності (процесуальні провадження, стадії, режими)

зовнішня форма діяльності (акти-документи, акти-дії)

Засоби

- юридичні інструменти, за допомогою яких досягається мета (спеціально-юридичні і технічні, матеріальні й інтелектуальні, прості і складні тощо).

Способи

- конкретний шлях досягнення мети при використанні засобів і за наявності конкретних умов і передумов (загально-соціальні, юридичні, технічні).

Методи

- сукупність способів і засобів, за допомогою яких досягається мета

(результат).

Результати

- підсумки юридичних дій, досягнення (повне, часткове) поставлених цілей, їх закріплення у правовому акті-документі (нормотворчому, правозастосовному тощо) певної юридичної форми.

Звернімо увагу на деякі особливості зазначених елементів.

Суб'єкти юридичної практичної діяльності (органи й установи юридичної спрямованості) мають компетенцію, установлену нормативними актами. Створення й діяльність органів і установ юридичної спрямованості регламентується нормами Конституції, законодавчих і підзаконних актів. Відповідальна роль серед підзаконних актів належить статутам. Учасники юридичної практичної діяльності - особи, що своїми діями забезпечують ту чи іншу сторону її здійснення (свідок, потерпілий, спеціаліст, підозрюваний, патологоанатом, учасник експерименту, посередник у вирішенні конфліктної ситуації, працівник інформаційного центру та ін.).

Об'єкти юридичної практичної діяльності різноманітні, тому що люди вступають у них для задоволення різних потреб й інтересів (права, обов'язки, законні інтереси суб'єктів права; юридичні документи й ін.). Об'єктами юридичної практики можуть бути: матеріальні і нематеріальні блага; предмети реальності, процеси і стани природного середовища; суспільні відносини; дії або бездіяльності людей; інші предмети і явища, що включені в конкретний юридичний процес і спрямовані на задоволення суспільних, групових і особистих інтересів.

Динаміка юридичної практичної діяльності виявляється, як правило, у діях і операціях - цілеспрямованих, планованих - це повсякденний пошук правового матеріалу, його читання, обробка, урахування можливих зауважень колег, необхідні поїздки з метою одержання цього матеріалу й ін.

Типові елементи юридичних дій і операцій:

* програмування пошуку, пошук фактичної правової інформації, її перевірка й оцінка, проведена з дотриманням свободи вибору методів і урахуванням формальної визначеності виконуваної роботи;

* підбір правових норм і одержання юридичного висновку як прояв певного ступеня творчої самостійності при вирішенні юридичних справ і правових завдань;

* ведення в правових рамках переговорів, виступів у судах та інших органах, посередництво у процесі вирішення конфліктів, що не виключає певного ступеня ризику;

* підготовка й оформлення правових документів у вигляді рішень, довідок, пропозицій; розробка та обгрунтування позиції, що передбачає певний темп і безперервність виконання роботи; залучення технічних засобів;

* контроль над процесом і результатами будь-чиєї діяльності та підконтрольність, підзвітність і відповідальність власної діяльності та ін.

Результати юридичної практичної діяльності - з'ясування ступеня відповідності юридичних дій і операцій поставленим цілям (відхилення від цілей, досягнення нових цілей у результаті юридичної діяльності і т.п.). Найбільш оптимальним результатом юридичної практики є виконання поставлених цілей.

3. Юридичний процес, його співвідношення з юридичною процедурою
4. Форма юридичного процесу (процесуальна форма)
5. Види юридичного процесу в Україні
Частина десята. Теорія законності та правового порядку
Розділ 25. Законність
1. Законність як багатогранне явище, її ознаки та структура
2. Законність і демократія, їх взаємовплив. Роль конституційної законності у зміцненні демократії
3. Принципи законності
4. Вимоги законності
5. Гарантії законності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru