Українське сімейне право - Ромовська 3.В. - Участь дитини у процесі

У статті 165 СК закріплено перелік тих, хто має право звернутися з позовом про позбавлення батьківських прав.

У недалекому минулому з таким позовом зверталися головно прокурори та органи опіки та піклування. Останнього часу значно зросла кількість таких позовів від того з батьків, з ким проживає дитина.

Позов про позбавлення батьківських прав може пред'явити також баба, дідо, опікун, піклувальник дитини.

Оскільки за дитиною визнано право на самозахист, такий позов може бути пред'явлений і нею самою, якщо їй виповнилося 14 років.

Актуальною стала ще одна проблема: чи може мати чи батько самі звернутися до суду з позовом позбавлення їх батьківських прав.

Д., яка сама проживає з сином-підлітком, не справляється з його вихованням. Він проявляє особливу жорстокість до всього живого, що його оточує, і найперше щодо матері, постійно чинить неприємності сусідам. Жоден державний орган не хотів їй допомогти, оскільки в школі син поводився в межах допустимих норм.

Найімовірніше, у позові такої матері буде відмовлено і їм надалі доведеться жити разом. Можливо, лише після вчинення кимсь із них злочину проблеми цієї сім'ї будуть із запізненням почуті.

Можливості складення з себе батьківських прав та обов'язків, тобто відмови від них Сімейний кодекс України не передбачає.

Участь дитини у процесі

Участь дитини в процесі може бути зумовлена потребою встановлення характеру взаємин між нею та відповідачем, мотивів пред'явлення позову.

Суди доволі часто залучають їх як свідків, хоча цим процесуальне становище дитини в такому процесі не може обмежитися.

Т. Ю. після чергової сварки пішла жити до своїх батьків. "Без права повернення ", - так сказав навздогін їй чоловік. Хотіла, щоби 14-річний син пішов з нею, але він відмовився. Т. неодноразово намагалася зустрітися з сином у школі, але він втікав від неї. Через класного керівника передавала гроші, але син їх не приймав. У телефонній розмові просив, щоби мати його не турбувала. При розгляді справи за позовом Т. В. про позбавлення Т. Ю. батьківських прав син був допитаний як свідок. Він просив позбавити матір батьківських прав: "вона зрадила нас ".

Суд у позові відмовив.

Участь відповідача

Різні джерела засвідчують, що часто справа про позбавлення особи батьківських прав розглядається у її відсутності. Це, з одного боку, пришвидшує закінчення розгляду справи, а з Іншого - не дає суду можливості з'ясувати обставини справи повною мірою, не дає суду можливості, у разі потреби, застосувати до батька чи матері превентивні заходи, яким, зокрема, є попередження.

З тими, хто потенційно може бути позбавлений батьківських прав, не ведеться належна соціальна робота з їх виправлення.

Участь інших осіб

Участь прокурора та представника органу опіки та піклування при розгляді справи про позбавлення батьківських прав є обов'язковою.

Обов'язковою умовою розгляду справи і задоволення позову про позбавлення батьківських прав є наявність висновку органу опіки та піклування за місцем проживання дитини.

Інші аспекти судової процедури

У судовій практиці зафіксовані випадки, коли висновок щодо доцільності задоволення позову був даний органом опіки та піклування за місцем проживання позивача чи відповідача. Такий висновок може бути, звичайно, долучений до справи, і суд може взяти його до уваги при розгляді справи, проте обов'язковим є висновок цього органу саме за місцем проживання дитини.

Закон не вважає умовою задоволення позову про позбавлення батьківських прав застосування до відповідача попередніх запобіжних заходів. У той же час незастосування таких заходів може бути за певних умов підставою для відмови в позові.

Чи можливим є забезпечення позову про позбавлення батьківських прав?

У статті 152 ЦПК подається перелік видів забезпечення позовів, але він не є вичерпним; у разі необхідності судом можуть бути застосовані й інші види забезпечення позову.

Потреба забезпечити позов про позбавлення батьківських прав може бути зумовлена інформацією про те, що мати може позбавити життя себе та дитини чи втекти з нею. Видом такого забезпечення може бути відібрання дитини від матері й передача дитини на опікування органу опіки та піклування.

Чи може представник органу опіки та піклування не підтримати висновок органу опіки та піклування про доцільність задоволення позову?

У судовій практиці був випадок, коли суд задовольнив позов, хоча представник мав іншу думку, ніж та, яка була викладена у висновку. Якщо представник уповноважується на підтримання позову, він не може від нього відмовитися. Якщо ж він висловив сумнів щодо доцільності задоволення позову, суду належить відкласти розгляд справи. Якщо в дорученні немає застереження щодо процесуальних прав представника, особлива позиція представника є фактично відмовою від позову.

Законом України від 28 січня 1991 р. стаття 70 Кодексу 1969 р. була доповнена частиною п'ятою, згідно з якою суд одержав право порушити кримінальну справу, якщо було встановлено, що в діях батьків або одного з них є ознаки злочину. Така ж можливість закріплена і в частині 4 ст. 164 СК. Проте на тлі загального невизнання права суду порушити кримінальну справу здійснення судом цього права є дуже проблематичним.

Участь відповідача
Участь інших осіб
Інші аспекти судової процедури
Правові наслідки
Поновлення батьківських прав
2. Відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав
3. Інші юридичні наслідки
Стягнення пені
Усунення від права на успадкування
Кримінальна відповідальність
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru