Фінансове право - Мацелик М.О. - 18.3. Рентні платежі

З мстою поступового вирівнювання цін на природний газ і нафту, що видобуваються в Україні, та цін, за якими вони надходять з інших держав, створення умов для розвитку нафтової і газової промисловості та поповнення доходів до Державного бюджету України відповідно до Указу Президента України "Про встановлення рентної плати на нафту і природний газ, що видобуваються в Україні" від 21 грудня 1994 р. справляються рентні платежі.

Рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат є загальнодержавними обов'язковими платежами, які сплачуються з вартості обсягів нафти, природного газу і газового конденсату, видобутих у межах території України.

Платниками рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють видобуток нафти, природного газу чи газового конденсату в межах території України та зареєстровані платниками податку.

Об'єктом оподаткування для рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є обсяги нафти, природного газу і газового кондепсату, видобуті в межах території України у звітному податковому періоді, за винятком обсягів фактичних втрат і виробничо-технологічних витрат нафти, природного газу і газового конденсату під час їх видобування, підготовки до транспортування і транспортування, але не більше нормативних обсягів втрат і виробничо-технологічних витрат.

Перелік та порядок визначення розмірів нормативних втрат та виробничо-технологічних витрат нафти, природного газу і газового конденсату під час їх видобування, підготовки до транспортування і транспортування встановлюються органом, уповноваженим КМУ.

Базою оподаткування для рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є обсяги чи вартість обсягів видобутих нафти, природного газу і газового конденсату, визначених Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування" від ЗО листопада 2006 р.

Вартість обсягів нафти, природного газу і газового конденсату визначається за договірними цінами, але не нижчими за середні ринкові ціни у звітному податковому періоді, або за регульованими цінами, без урахування вартості послуг на постачання і транспортування та податку на додану вартість (ПДВ). Порядок визначення середніх ринкових цін встановлюється органом, уповноваженим КМУ.

Рентна плата включається до оптово-відпускної ціни на нафту і природний газ (без ПДВ) у валюті України за офіційним валютним курсом до долара США на дату відпуску продукції нафтогазовидобувними підприємствами.

Рентна плата встановлюється в доларах США, сплачується у валюті України за офіційним валютним курсом гривні до долара США на дату відпуску продукції нафтогазовидобувними підприємствами і включається в ціну на нафту та природний газ (без ПДВ). Наприклад, у 2007 р. суб'єкти господарювання, які здійснюють видобуток вуглеводневої сировини, а саме природного газу (в т. ч. нафтового (попутного) газу) та газового конденсату і нафти на підставі спеціальних дозволів на право користування надрами, вносять у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, до Державного бюджету України:

1) рентну плату за природний газ (у т. ч. і нафтовий (попутний) газ):

• у розмірі 50 грн за 1000 куб. м видобутого природного газу (в т. ч. і нафтового (попутного) газу), крім обсягів природного газу (в т. ч. і нафтового (попутного) газу), видобутого з морських родовищ;

• у розмірі 40 грн за 1000 куб. м видобутого природного газу (в т. ч. і нафтового (попутного) газу) з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів, крім обсягів природного газу (в т. ч. і нафтового (попутного) газу), видобутого з морських родовищ;

• у розмірі 30 грн за 1000 куб. м видобутого природного газу (в т. ч. і нафтового (попутного) газу) із морських родовищ;

2) інші відповідні суми за нафту і попутний газ. установлені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування" від 30 листопада 2006 р.

Протягом 2007 р. у кожному звітному (податковому) періоді до затверджених цим пунктом ставок рентної плати за нафту застосовується коригуючий коефіцієнт, який визначається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та враховує динаміку зміни цін на нафту по відношенню до встановленого цим порядком базового періоду.

Встановлюється також рентна плата за транзитне транспортування природного газу в розмірі 1,67 грн за 1000 куб; м газу на кожні 100 км відстані; нафти — 4,5 грн за 1 т, нафтопродуктів — 4,5 грн за 1 т, аміаку — 5,1 грн за 1 т. Сплата цих платежів здійснюється щодекадно (15, 25 числа поточного місяця, 5 числа наступного місяця) відповідно до обсягів природного газу, нафти, нафтопродуктів та аміаку, що транспортуються територією України, у порядку, визначеному КМУ.

Розрахунки з рентної плати за транзитне транспортування природного газу, аміаку через територію України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами і нафтопродуктоводами подаються до органів стягнення за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (в т. ч. під час сплати місячних авансових внесків), — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Сума рентної плати, яка була нарахована за звітний період і не була внесена в установлений строк (протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації), сплачується до Державного бюджету України з нарахуванням пені у порядку, встановленому Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Спори, що виникають з питань застосування положень законодавства про ренту вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

18.4. Податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів
18.5. Поняття податку на нерухоме майно (нерухомість) і ріелторської діяльності
Запитання і завдання для самоконтролю
Тема 19. СТРУКТУРА ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
19.1. Правове регулювання діяльності ДПА
19.2. Правове регулювання діяльності податкової міліції
Запитання і завдання для самоконтролю
Тема 20. ПРЕТЕНЗІЙНО-ПОЗОВНА РОБОТА ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
20.1. Необхідність і сутність претензійно-позовної роботи
20.2. Забезпечення і проведення претензійно-позовної роботи ДПСУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru