Облік та оподаткування підприємств малого бізнесу - Атамас П.Й. - ВСТУП

В сучасних умовах розвитку України, як і всюди на пострадянському просторі, невеликі обсяги виробництва або надання послуг сформували в економіці певний сектор підприємницької діяльності, однаково необхідний як для його споживачів, так і для його учасників.

Малий бізнес треба розглядати як зручну сферу трудової діяльності, заробітку та інновацій. Його розвиток та активність є передумовою формування середнього класу в країні. Таким чином, у процесі ринкової трансформації економіки України одним з визначальних пріоритетів державної політики повинна стати всебічна підтримка малого бізнесу, створення умов, за яких малий бізнес зможе відігравати економічно та соціально значущу роль у суспільстві. На найвищому державному рівні було проголошено, що зміцнення позицій малого підприємництва належить до пріоритетних завдань державного управління, є одним з ключових питань у процесі становлення нової моделі соціально орієнтованої ринкової економіки в Україні, вагомим механізмом у підвищенні продуктивної зайнятості населення і послабленні соціальної напруги, забезпеченні економічної стабільності та інноваційного зростання, створенні передумов для становлення середнього класу.

Не останнє місце у цих процесах відводиться раціональній організації бухгалтерського обліку і оподаткування діяльності суб'єктів малого підприємництва. Згідно Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (з наступними змінами) з 1 січня 1999 року малі підприємства можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Як бачимо, зменшення регулюючого тягаря на дрібного підприємця держава розглядає в комплексі. Відбулося не тільки спрощення системи бухгалтерського обліку на малих підприємствах, але і системи оподаткування і звітності.

Бухгалтерський облік необхідно розглядати як єдину інформаційну систему, що використовується для реалізації всіх функцій і завдань управління. Поділ бухгалтерського обліку на підсистеми є досить умовним, оскільки фінансовий, управлінський та податковий облік в переважній більшості випадків ведуться на підприємствах єдиним структурним підрозділом - бухгалтерією, а на малих підприємствах і зовсім одним спеціалістом. Фінансовий облік створює звітну інформацію для користувача поза фірмою. Управлінський облік забезпечується інформацією, яка використовується всередині фірми. Завдання податкового обліку - забезпечити формування повної та достовірної інформації про порядок відображення в обліку операцій з метою їх оподаткування, контролю правильності розрахунків, повноти та своєчасності сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів відповідного рівня.

Значний сектор в економічній інформаційній системі займає малий бізнес, який виділяється своїми особливостями господарювання і сплати податків. Тому цей навчальний посібник поєднує дослідження методики ведення бухгалтерського обліку разом з оподаткуванням суб'єктів малого підприємництва, виходячи, перш за все, з вимог сучасної практики ведення обліку на підприємствах малого бізнесу, а також із завдань навчального курсу дисципліни "Облік та оподаткування підприємств малого бізнесу"

Посібник підготовлено за матеріалами діючого законодавства станом на 1 липня 2009 р. і буде корисним не тільки студентам економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, а також і для практичних працівників: підприємців, бухгалтерів, економістів-аналітиків та осіб різного рівня підготовки, що цікавляться питаннями оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва.

Для відтворення практики ведення обліку господарської діяльності на підприємствах малого бізнесу в посібнику використані умовні числові приклади.

Розділ 1. Загальні положення організації діяльності та системи обліку підприємств малого бізнесу
1.1. Сутність, значення, функції та місце малого бізнесу в умовах розвитку ринкової економіки
Переваги малого бізнесу
Недоліки малого бізнесу
1.2. Характеристика суб'єктів малого підприємництва згідно законодавства України
1.3. Визначення середньооблікової чисельності працюючих на підприємствах малого бізнесу
1.4. Визначення обсягу виручки підприємств малого бізнесу для переходу на сплату єдиного податку
1.5. Процедура державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності
Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб
Реєстрація новостворених суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru