Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 3. Права та обов'язки сторін за договором побутового підряду

За договором побутового підряду замовник і підрядник мають взаємні права і обов'язки. Однак можна сказати, що основний зміст прав і обов'язків сторін за договором побутового підряду можна звести до того, що обов'язок підрядника - належним чином виконати роботу і передати її результат замовнику, а обов'язок замовника - прийняти роботу і оплатити її результат.

Замовник при укладенні та виконанні роботи за договором побутового підряду має право на отримання необхідної повної та достовірної інформації. Цьому праву замовника кореспондує відповідний обов'язок підрядника надати таку інформацію. Про отримання інформації при укладенні договору зазначалося раніше. Що стосується інформації, яку підрядник зобов'язаний надати замовнику при здачі робіт, то це питання врегульовано у ч. 2 ст. 869 ЦК України, де вказується: "При здачі робіт замовникові підрядник зобов'язаний повідомити його про вимоги, яких необхідно додержувати для ефективного та безпечного використання виготовленої або переробленої речі або іншої виконаної роботи, а також про можливі для замовника або інших осіб наслідки недодержання відповідних вимог". У статті закріплена презумпція того, що замовник не має спеціальних знань про властивості та характеристики товарів (робіт, послуг), які він придбаває. А підрядник, навпаки, як спеціаліст володіє відповідними знаннями щодо предмета замовлення за договором побутового замовлення, тому має надати всю необхідну інформацію. Ця інформація може надаватися усно, однак, як правило, вона повинна міститися в різного роду правилах (інструкціях тощо) з використання (експлуатації) результатів роботи. І ще, у визначених в нормативно-правових актах випадках, разом з передачею результату роботи та відповідної інформації підрядник повинен передати ще й гарантійний документ.

У процесі виконання замовлення за договором побутового підряду замовник має право вносити до нього часткові зміни, які приймаються виконавцем за умови, що виконання їх технічно і технологічно можливе. Якщо зміни впливають на вартість послуги, їх внесення повинно бути оформлене документально і враховане при остаточному розрахунку за надані послуги за цінами, які діяли на час внесення змін (п. 33 Правил побутового обслуговування населення).

Замовник має право у будь-який час до здачі йому роботи відмовитися від договору побутового підряду (ч. 2 ст. 867 ЦК України та п. 34 Правил побутового обслуговування населення), замовник має право анулювати замовлення і розірвати угоду з власної ініціативи до закінчення терміну. Його виконання. При цьому замовник оплачує виконавцю вартість виконаної роботи і відшкодовує йому збитки, заподіяні розірванням угоди. Вказане у ст. 867 ЦК України положення часто підлягає застосуванню разом із положенням ч. 4 ст. 849 ЦК України "Права замовника під час виконання роботи". Право замовника відмовитися від виконання договору побутового підряду не пов'язується з наявністю поважних причин. Відмова від виконання з боку замовника можлива незалежно від причин, якими це викликано. Право відмовитися від виконання договору надається замовнику лише щодо ще не завершеної підрядником роботи. Якщо ж робота була завершена, то замовник не має права відмовитися від прийняття її результату, незважаючи на те, що вона для нього вже втратила інтерес. Умови договору, які позбавляють замовника в будь-який момент до завершення робіт відмовитися від виконання договору, є нікчемними.

У разі істотного порушення підрядником договору побутового підряду замовник має право вимагати за своїм вибором: 1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості; 2) розірвання договору та відшкодування збитків. У разі виявлення інших відступів від умов договору або інших недоліків у роботі він має право за своїм вибором вимагати безоплатного усунення цих недоліків у розумний строк, або відшкодування його витрат на усунення недоліків, або відповідного зменшення плати.

Замовник повинен з'явитися за одержанням виконаної роботи, прийняти і оплатити її1. Порядок прийняття роботи передбачено у ст. 853 ЦК України, згідно з якою замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору, оглянути ЇЇ і в разі виявлення допущених відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Замовник має право не тільки оглянути результат роботи, а в певних випадках перевірити "працездатність" виробу.

Замовник зобов'язаний оплатити виконані роботи за договором підряду згідно з ціною (вартісно робіт), погодженою у договорі. У ч. 2 ст. 873 ЦК України передбачаються особливості порядку оплати виконаних робіт за договором побутового підряду порівняно із загальним порядком, передбаченим у ст. 854 ЦК України "Порядок оплати роботи". Робота, виконана за договором побутового підряду, повинна оплачуватися замовником після її остаточного передання підрядником, тобто прийняття ним результату роботи від підрядника. Лише за згодою замовника можливий інший порядок оплати роботи, а саме робота підрядника може бути ним оплачена при укладенні договору побутового підряду шляхом видачі авансу або у повному обсязі. Однак тут слід також враховувати норми ч. 2 ст. 870 ЦК України "Виконання роботи за договором побутового підряду з матеріалу підрядника", згідно з якою, якщо робота виконується з матеріалу підрядника, вартість матеріалу оплачується замовником частково або в повному обсязі, за погодженням сторін, при укладенні договору побутового підряду з остаточним розрахунком при одержанні замовником виконаної підрядником роботи. Розрахунки з підрядником за надані послуги можуть здійснюватися у готівковій, безготівковій чи в іншій формі відповідно до законодавства України.

У ст. 874 ЦК України встановлюються правові наслідки нез'явлення замовника за одержанням результатів роботи. У цій статті містяться спеціальні щодо норм ч. 5 ст. 853 ЦК України норми стосовно обов'язку замовника прийняти роботу, виконану підрядником, на випадок, якщо замовник ухиляється від виконання свого обов'язку. Підрядник має право продати результат роботи за розумною ціною і внести суму виторгу, за вирахуванням належних йому платежів, у депозит нотаріуса на ім'я замовника. Скористатися вказаним правом підрядник має право при дотриманні таких умов. По-перше, він повинен письмово попередити замовника про готовність роботи до здачі і, по-друге, з моменту попередження повинно пройти два місяці, по-третє, виходячи з вимог норм ст. 853 ЦК України "Обов'язок замовника прийняти роботу, виконану підрядником" повідомлення повинно бути направлене, якщо замовник не з'являється за одержанням результату роботи протягом місяця з моменту настання строку здачі роботи. У всіх інших випадках застосовуються загальні норми про прострочку кредитора (ст. 613 "Прострочення кредитора" ЦК України), про розподіл ризиків між підрядником і замовником (ст. 842 "Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу" та ст. 855 "Розрахунки між сторонами у разі випадкового знищення предмета договору підряду або неможливості закінчення роботи" ЦК України), про інші наслідки ухилення замовника від прийняття роботи (ст. 853 "Обов'язок замовника прийняти роботу, виконану підрядником" ЦК України).

Якщо підрядник не бажає продавати предмет договору побутового підряду за процедурою, передбаченою ч. 1 ст. 872 ЦК України, то він має право притримати його або вимагати відшкодування витрат, наприклад, на зберігання результату замовлення.

Підрядник зобов'язаний попереджати замовника про недоброякісність або непридатність матеріалів, наданих замовником, а також про інші незалежні від виконавця обставини, що можуть погіршити споживчі властивості замовлення. У разі якщо замовник, незважаючи на своєчасне і обгрунтоване попередження, у відповідний строк не замінить свої недоброякісні або непридатні матеріали, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи, підрядник має право відмовитися від виконання договору та право на відшкодування збитків.

Підрядник зобов'язаний забезпечити збереження прийнятих від замовника для виконання роботи матеріалів, а також використати їх за призначенням. Він зобов'язаний відшкодувати збитки, заподіяні замовнику невиконанням або неналежним виконанням умов договору, а також у разі втрати, псування чи пошкодження зі своєї вини матеріалів, прийнятих від замовника для виконання робіт. Також, якщо роботи виконувалися з матеріалу замовника, то підрядник повинен повернути їх залишки замовнику, якщо інше не передбачено договором (наприклад, фізична особа замовила собі пошити костюм і надала для цього матеріал. Усі залишки матеріалу повинні бути обов'язково повернуті замовнику).

4. Виконання договору побутового підряду та відповідальність за його порушення
Глава 32. Договір будівельного підряду
1. Поняття договору будівельного підряду
2. Предмет договору будівельного підряду
3. Елементи і виконання договору будівельного підряду
Сторони договору будівельного підряду
4. Відповідальність за договором будівельного підряду
Глава 33. Договір підряду на проектні та пошукові роботи
1. Поняття договору підряду на проектні та пошукові роботи
2. Права та обов'язки сторін договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт та правові наслідки їх порушення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru