Організація і методика аудиту - Кулаковська Л.П. - ПЕРЕДМОВА

Розвиток України на сучасному етапі характеризується подальшим розвитком ринкової економіки, її інтеграцією в систему міжнародних економічних відносин, виникненням акціонерних компаній, товариств, різних фондів. До розвитку економіки залучаються зовнішні й внутрішні інвестиції, кредити, проводяться емісії цінних паперів, іде роздержавлення власності та приватизація майна. Учасники цих процесів потребують достовірної і неупередженої інформації про фінансово-майновий стан, перспективи розвитку й фінансову стабільність суб'єктів господарювання, нарахування дивідендів. Подання достовірної та неупередженої інформації зацікавленим особам забезпечується через аудиторський висновок, виданий суб'єктом аудиторської діяльності.

Поява перших аудиторських фірм пов'язана зі створенням в Україні спільних підприємств із часткою іноземного капіталу в статутному фонді, з виникненням необхідності у підтвердженні результатів фінансово-господарської діяльності таких суб'єктів господарювання. З прийняттям Закону України "Про аудиторську діяльність" аудиторська діяльність набуває офіційного визнання як самостійна підприємницька діяльність. Аудиторська діяльність — це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик підприємницька діяльність із надання аудиторських послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

Тривалий час слова "підприємець" та "підприємницька діяльність" не стосувалися фахівців економічного профілю. Економісти могли працювати лише за наймом. Тепер аудитор, оцінивши свої здібності, може працювати в аудиторській фірмі як найманий працівник, може зареєструватися як приватний підприємець із надання аудиторських послуг, або може організувати свою аудиторську фірму. Такі можливості дають аудитору впевненість у своїх силах, дають змогу знайти своє місце в суспільстві. Власна справа, здатність задовольнити важливі потреби користувачів фінансової інформації зокрема і суспільства в цілому піднімають авторитет аудитора, зміцнюють його життєві позиції.

При вирішенні питання на користь власної справи в аудитора виникає ціла низка проблем. Як організувати свою підприємницьку діяльність? Як працювати з персоналом? Як спланувати свою роботу та роботу з персоналом, щоб досягти позитивних результатів? Як налагодити договірні відносини з партнерами та клієнтами? Як організувати перевірку так, щоб за мінімальних трудових і матеріальних витрат досягти бажаних фінансових результатів?

Мета цього навчального посібника - допомогти студенту, а також фахівцеві, що починає свою аудиторську діяльність, і, можливо, має певний досвід підприємництва, орієнтуватися у великому, багатогранному світі бізнесу, не тільки виживати в конкурентному середовищі, а й примножувати свої здобутки. А для цього суб'єктові аудиторської діяльності знадобляться знання з організації і методики аудиту.

Інформація, викладена у навчальному посібнику, відповідає програмі з дисципліни "Організація і методика аудиту" чинного Галузевого стандарту вищої школи "Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра напряму 0501 - "Економіка і підприємництво".

Вивчення дисципліни "Організація і методика аудиту" передбачає у студентів наявність відповідної бази знань із курсів: "Теорія бухгалтерського обліку", "Фінансовий облік", "Управлінський облік", "Організація бухгалтерського обліку", "Фінанси підприємств", "Економіка підприємств", "Аналіз фінансово-господарської діяльності", "Господарське право", "Трудове право", "Контроль і ревізія", "Аудит" та інші.

У посібнику в 16 темах висвітлені питання організації і методики аудиту: поняття аудиторської діяльності, її правове забезпечення; суб'єкти й управління аудиторською діяльністю; організація роботи з персоналом; планування аудиторської діяльності; організація надання аудиторських послуг; методика та організація аудиту фінансової звітності; методика проведення аудиту за окремими розділами.

За окремими розділами у кожній темі у підручнику наведені особливості нормативної бази. У зв'язку з можливими змінами в нормативних документах, при використанні цього навчального посібника як при підготовці до занять, так і у практичних цілях, необхідно орієнтуватися на норму закону, що є чинною для даного періоду.

При підготовці посібника були використані теоретичні надбання як зарубіжних вчених (А. Арене, Дж. Лоббек, Дж. Робертсон, Р. Монтгомері та ін.), так і вітчизняних (Ф. Бутинець, М. Білуха, А. Кузьминський, В. Рудницький та ін.).

ТЕМА І. АУДИТОРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ
1.1. Поняття аудиторської діяльності та її правове забезпечення
За національним законодавством
Залежно від історичних стадій розвитку
Залежно від типу клієнтів
За об'єктами
Схема процесу аудиту фінансової звітності
За ініціативою здійснення
Залежно від тривалості співпраці "клієнт-аудит"
По відношенню до атестації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru