Класичні експерименти в психології - Копець Л. - 4.2. Джон Боулбі – дослідник беземоційного характеру

Джон Боулбі (1907-1990) відомий як видатний дослідник психічного розвитку дитини. Він отримав медичну освіту у Кембриджському університеті (спеціалізація - дитяча психіатрія). Вчений зацікавився проблемою дитячих травм у ранньому віці і роллю сім'ї у психічному розвитку дитини. Все життя Боулбі був прихильником психоаналізу, однак у своїх наукових дослідженнях використовував досягнення перш за все біології та етології.

Гіпотезу, яку перевіряв Боулбі, можна сформулювати таким чином: порушення у психічному розвитку зумовлені порушенням стосунків між батьками і дитиною. Він порівняв психологічні особливості малолітніх правопорушників з їхніми однолітками із благополучних сімей. У 1946 р. вийшла перша книга Боулбі, досить виразна назва якої підійшла б швидше для детективу, а не наукової праці, - "Сорок чотири юних злодії".

Боулбі встановив, що найбільш суттєва відмінність між двома вибірками полягала у тому, що діти, які не мали схильності до правопорушень, виховувались в умовах батьківської турботи та мали позитивні стосунки зі своїми матерями впродовж всього життя. Між тим, серед 44 неповнолітніх правопорушників виявилось 17, які у віці до п'яти років були в розлуці зі своєю матір'ю не менше ніж півроку. Боулбі визначив, що це і є той чинник, який зумовив відхилення у психічному розвитку.

Боулбі проводив свої спостереження у лікувальних та виховних дитячих закладах, де перебували діти, покинуті своїми матерями. Результати досліджень він опублікував у відомій книзі "Материнська турбота і психічне здоров'я" (1951). Боулбі був першим дослідником, який встановив зв'язок між розвитком прихильності та адаптацією і виживанням дитини. Боулбі описав вплив розлуки з матір'ю на розвиток дитини і психопатологічних відхилень, а також психологічні реакції дитини: протест, гострий жаль, відчай і відчуження, тривогу і неспокій, амбівалентність, депресію.

Спираючись на свої спостереження і дані дослідників Спітцата Голдфарба, Боулбі дійшов висновку: дитина в ранньому віці має виховуватись в умовах емоційної теплоти і розвинути стійкий емоційний зв'язок із матір'ю, що є основою благополуччя та рівноваги дитини. Якщо такі умови порушено (зруйновано емоційні стосунки прихильності), виникають серйозні розлади в психічному здоров'ї різної міри складності, у багатьох випадках незворотного характеру,

В умовах тривалої емоційної депривації формується особистість низького рівня розвитку (примітивна) в напрямі психопатичного характеру, який Боулбі називав "беземоційним". Такий характер спрямовує до неадекватної, а також до протиправної поведінки.

Праці Боулбі збудили інтерес в суспільстві і привернули увагу до проблеми, наскільки важливі умови розвитку та виховання в ранньому дитинстві. В той же час увага дослідників до цієї проблеми сприяла виявленню надзвичайно цікавого феномена "невразливих" дітей. Було встановлено, що деякі діти, які не отримують належного догляду і батьківської уваги, все ж таки невразливі до несприятливих умов і розвиваються цілком нормально. Цей феномен вразив дослідників, однак у чому полягає психологічна природа їхнього протистояння негативним умовам, досі залишається таємницею.

Боулбі вважав, що розлука з матір'ю завжди призводить до тяжких порушень психічного розвитку, і чим триваліша розлука ("умови емоційної депривації"), тим незворотнішими є її негативні наслідки. Праці дослідника вражають різноманіттям феноменології та стриманістю у висновках. їх неможливо прочитати і не змінитись, це книги справжнього психолога. Дослідження прихильності наповнюють психологію все новими фактами, в чому є велика заслуга Джона Боулбі.

4.3. Експерименти Музафера Шерифа
4.4. Соціальні резонанси Курта Левіна
4.5. Експериментальні події Стенлі Мілграма
РОЗДІЛ 5. Артефакти психологічних експериментів
Ефект плацебо
Ефект Хоторна
Ефект аудиторії, або ефект соціальної фасилітації (Ефект Роберта Зайонца)
Ефект Шгмаліона (або ефект Р. Розенталя)
Ефект Фокса
Ефект першого враження
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru