Психологічне консультування та корекція - Цимбалюк І. М. - 2. Особливості консультування при роботі з подружньою парою

На підставі переліку причин (приводів) звернень можна припустити, що можливо, принаймні, є два варіанти приходу в консультацію: обоє членів подружжя разом або один із них із скаргами на себе або на партнера. Найбільш розповсюдженим варіантом приходу є останній.

Зупинимося докладніше на деяких перевагах роботи з подружжям, а також на певних труднощах, пов'язаних із цим варіантом приходу клієнтів у консультацію.

1. Насамперед, бесіда з двома, а не з одним членом подружжя, більш діагностична, дозволяє одразу ж побачити ті проблеми й труднощі, на які клієнти скаржаться. Так, особливості їхньої взаємодії у консультації розкривають багато чого з того, про що буває важко говорити, і дозволяють наочно вирізнити те, що визначає характер стосунків і що самим членам подружжя важко позначити більш чітко.

2. Робота з обома партнерами дозволяє в ході прийому безпосередньо апелювати до зразків їхніх стосунків, що виявляється в особливостях взаємодії чоловіка й жінки в консультації.

3. Присутність обох клієнтів дозволяє з успіхом використовувати цілу низку особливих технік і прийомів, таких, наприклад, як сімейна скульптура, висновок контракту Й ін., що сприяють більш успішному й ефективному веденню подружньої терапії, застосування яких при наявності лише одного клієнта або в принципі неможливо, або дещо ускладненено.

4. Прихід чоловіка й жінки в консультацію часто означає їх більш серйозну мотивацію до роботи, припускає, що робота буде більш тривалою й поглибленою. Крім того, при одночасній роботі з обома партнерами можна в разі потреби підтримувати робочу мотивацію одного з них "за рахунок" іншого.

5. Консультування подружньої пари часто є більш ефективним. Адже якщо обоє членів подружжя серйозно налаштовані на перебудову своїх стосунків і прагнуть у своєму спільному житті реалізувати все те, що обговорюється і відзначається під час прийомів, то зміни у стосунках настають значно швидше й у принципі можуть бути значними й стабільними, ніж при роботі з кимсь одним - чоловіком або жінкою. В останньому випадку, для того щоб дочекатися яких-небудь змін, чоловіку часто необхідно набратися терпіння і дещо довго без якої-небудь взаємності демонструвати кращі зразки поведінки, перш ніж інший відчує і якось відреагує на це.

Але, крім цих і деяких інших переваг, робота з подружжям має і ряд додаткових труднощів і недоліків. Коротко перелічимо їх.

1. Насамперед, вести прийом, у якому беруть участь двоє клієнтів, а не один, звичайно, сутужніше, особливо на перших етапах консультативного процесу, оскільки присутність другого члена пари так чи інакше позначається на ході бесіди. Чоловік і жінка можуть перебивати один одного, починати переговори і сперечатися, прагнучи щось пояснити або довести насамперед один одному, а не консультантові, виступати в коаліції проти консультанта і т. д. Хоча можлива і зворотна реакція, коли присутність партнера призводить до того, що чоловік або дружина стають неговіркими, кожен із них може чекати, що щось важливе буде сказане іншим. І в тому, І в іншому випадку від консультанта потрібні особливі навички й уміння, щоб переорієнтувати чоловіка й жінки на спільну роботу, організувати й направити процес консультування.

2. Робота з обома членами сім'ї, хоча і є більш ефективною, найчастіше має менш глибокий, поверхневий характер. У цьому випадку рідше зачіпаються серйозні особисті проблеми, що лежать в основі тих або інших подружніх розбіжностей.

3. Робота з обома членами сім'ї більш уразлива. З одним чоловіком легше працювати, ніж з двома, вибравши той темп роботи, що у більшому ступені відповідає клієнтові.

Запитання та завдання для самоконтролю

1. Які труднощі пов'язані із зверненням, подружжя у консультацію?

2. Які особливості консультування при роботі з подружньою парою?

Консультування подружньої пари
Організація роботи з подружньою парою
Організація роботи з одним із членів подружжя
Причини приходу чоловіка й жінки в консультацію
Тривалість роботи з подружньою парою
Використання домашніх завдань при роботі з подружжям
Особливості роботи з проблемами розподілу сімейних ролей і обов'язків
Проблема рівності в розподілі сімейних обов'язків
Особливості роботи з розбіжностями в поглядах і настановах подружжя
Техніка конструктивних переговорів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru