Психологічне консультування та корекція - Цимбалюк І. М. - Особливості роботи з проблемами розподілу сімейних ролей і обов'язків

Для подружніх пар, що звертаються по допомогу в консультацію, конфлікти й непорозуміння з приводу розподілу ролей і обов'язків є дещо характерними. Відзначимо, що саме поняття рольового конфлікту є дещо широким і спирається на уявлення про сімейні ролі як про якусь систему прав і обов'язків, що забезпечують повсякденне життя подружжя і тісно пов'язані і між собою. Здавалося б, що найтиповіші такі проблеми повинні бути лише для молодих подружніх пар, у яких норми стосунків лише встановлюються, але це зовсім не так. З "букетом" конфліктів у консультацію приходять партнери практично з будь-яким стажем спільного життя. Проте, загострення проблем такого роду, а отже, і прихід чоловіка й жінки в консультацію зовсім не випадкові. Посилюючим моментом часто є якась більш-менш значна зміна, що або уже відбулася, або очікується найближчим часом у родині. Такою подією може бути народження дітей, початок відвідування дитиною дитячої дошкільної установи або школи, вихід жінки на роботу після відпустки по догляду за маленькою дитиною, серйозна хвороба одного з членів родини, квартирообмін, передбачуваний або реальний вихід на пенсію одного з членів сім'ї.

Звичайно, звернення до консультанта не відбувається автоматично за цими сімейними подіями, і часто простежити подібний зв'язок навіть у процесі консультування буває важко. Окрім того, сам факт виникнення подібних проблем у зв'язку зі змінами зовсім не означає, що колись їх не існувало (до того ж фунт для них є, мабуть, у більшості сучасних родин).

Першим етапом роботи в цьому випадку, як і в більшості інших, є збір конкретних скарг клієнтів. Чим більше проблемних ситуацій вони згадають, тим краще для консультанта. Для того щоб сімейні обов'язки були розподілені більш рівномірно, кожен з членів подружжя повинен знати, чого хоче й чекає від нього інший, тому консультантові не слід думати, що він витрачає час прийому даремно, коли чоловік і жінка докладно описують, що робить і не робить кожен із них.

Проблема рівності в розподілі сімейних обов'язків

Мабуть, найбільш розповсюджений варіант рольового конфлікту зводиться до того, що дружина не задоволена тим, як чоловік допомагає їй у веденні господарства й виконанні різних повсякденних справ. Причому, може бути, що чоловік просто не робить того, чого від нього чекає й вимагає дружина, або ж, що надзвичайно поширено, дружина, незадоволена не відсутністю допомоги як такої, а пасивним ставленням чоловіка до своїх домашніх обов'язків: чоловік сам не виявляє ініціативи, хоча і намагається виконувати усе, що вимагає дружина.

У такій ситуації консультантові часто доводиться виступати в ролі експерта, що обґрунтовує недоречність і не конструктивність традиційних поглядів на чоловічі й жіночі ролі в родині. Консультантові варто говорити про подібні проблеми як про матеріал для міркування, для обміну думками зі співрозмовниками.

Особливості роботи з розбіжностями в поглядах і настановах подружжя

Сімейне життя наповнене причинами для подібних розбіжностей.

Природно, що консультант ні в якому разі не повинен займати позицію судді, вирішуючи, чиї погляди більш правильні, а чиї немає. До того ж, найчастіше за такими конфліктами маскується просте невміння чоловіка й жінки вислухати один одного і домовитися. У такій ситуації консультантові варто спробувати провести з людьми конструктивні переговори, що, з одного боку, дозволило б їм домовитися з якогось питання, а, з іншого боку, продемонстрували б саму змогу і способи вирішення розбіжностей і проблем.

Техніка конструктивних переговорів

При проведенні таких переговорів дуже важливо дотримуватися певної системи висловлювань, не даючи жодному з партнерів виявляти зайві емоції, замість того, щоб викладати факти. Так, на першому етапі кожному з членів подружжя пропонується чітко і ясно висловити свою позицію з якогось питання, обраного для обговорення, наприклад, чи варто віддавати дитини в садок у два роки або краще вишукати змогу виховувати її ще рік у дома.

Наступний етап - аргументація. Кожен партнер, повинен якнайдетальніше і ретельніше обґрунтувати переваги своєї позиції. І лише на наступному етапі, вислухавши аргументи один одного, чоловік і жінка можуть висловлювати критичні зауваження (але також по можливості, спираючи на логіку, а не на емоції") на адресу позиції партнера. Треба помітити, що сама по собі ця процедура, дещо проста на перший погляд, часом вимагає серйозних зусиль із боку обох чоловіка й жінки, і не лише в тому, щоб мовчати й уважно слухати іншого. Формулювання власної позиції й аргументів у її захист не так легко даються багатьом клієнтам, оскільки більш звичними в такій ситуації є взаємні окрики типу: "Як ти можеш так думати?" або "Ти нічого в цьому не розумієш!". Цікаво, що вже на цих перших етапах хтось із членів подружжя може погодитися з позицією іншого або відчути слабість своєї власної точки зору. Але уявимо собі, що всі попередні етапи пройшли успішно і ніхто з партнерів "не вибув". Тоді настає найвідповідальніший і складний етап - пошуки компромісу.

Тут можливі принаймні два шляхи. Перший - згода обох на якесь проміжне стосовно поглядів обох рішення: наприклад, віддати дитину в садок у два з половиною роки замість двох або трьох. Другий шлях полягає в дотриманні деякої черговості, наприклад, цього року влітку провести відпустку на півдні, а в наступному - у байдарковому поході.

У процесі аргументації часто з'ясовується, що в основі позиції одного з членів подружжя лежать не які-небудь логічні аргументи й розуміння, а якісь погляди й настанови, засвоєні в дитинстві, почуті десь або вичитані з книг і сприйняті як незаперечні. Вигідне, без врахування зовнішніх обставин прагнення реалізувати свою позицію, якою б вона не була, навряд чи сприятиме поліпшенню стосунків.

Запитання та завдання для самоконтролю

1. У чому суть проблеми рівності в розподілі сімейних обов'язків?

2. Які особливості роботи з розбіжностями в поглядах і настановах подружжя?

3. У чому полягає техніка конструктивних переговорів?

4. Як здійснюється корекція ригідних уявлень і принципів?

Проблема рівності в розподілі сімейних обов'язків
Особливості роботи з розбіжностями в поглядах і настановах подружжя
Техніка конструктивних переговорів
Консультування подружжя з приводу сексуальних проблем
Скарги на пасивність партнера в сексуальних стосунках
Незадоволеність сексуальними стосунками з партнером
Створення позитивного фонду в спілкуванні подружжя
Аналіз почуттів і переживань у процесі подружнього спілкування
Індивідуальне психоконсультування подружжя
Надмірна залежність чоловіка від його батьків
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru