Релігієзнавство - Кислюк К.В. - КОРОТКІ ПІДСУМКИ

1. Перші сліди релігії простежуються на досить ранніх етапах людської історії — кілька десятків тисяч років до н.е.

2. Первісні форми релігії помітно відрізнялися від сучасних нам релігійних проявів (у першу чергу, світових релігій), оскільки в них були відсутні сформоване віровчення, регулярний культ і стійка організація.

3. У первісних формах релігії були закладені основні тенденції для подальшого релігійного розвитку людства.

3.1. Відбувається формування віровчення. Це стосується, головним чином, уявлень про надприродне, які стають усе більш абстрактними, точніше, абстрагованими від звичайного земного життя, і виникнення уявлення про безсмертя людської душі.

3.2. Ускладнюється і стає більш масовим культ. Витоки релігійного культу слід шукати у первісних магічних обрядах. Крім того, у розвитку культу простежується виразна тенденція до його символізації, коли, наприклад, криваве жертвопринесення людей або тварин замінюється різними знаками — зменшеними копіями, ляльками або простими зображеннями.

3.3. Шамани є зародком жрецтва (духівництва) — особливої соціальної групи професійних служителів культу, свого роду посередників між людським і надприродним світом.

4. Основні первісні форми релігії: фетишизм, тотемізм, анімізм.


ЗАПИТАННЯ:

1. Назвіть основні відомі Вам первісні форми релігії та дайте кожній з них коротке визначення.

2. Як конкретно-чуттєвий характер мислення первісної людини вплинув на первісні форми релігії?

3. Простежте, в якому напрямі змінюються уявлення давніх людей про Бога.

4. Чим відрізнялися релігійний культ і релігійна організація в ранніх релігіях від своїх аналогів на рівні світових релігій?

5. Назвіть відомі вам теорії походження магії й розкрийте їхній зміст.

6. У чому принципово відрізняються погляди на магію, висловлені Дж. Фрезером та С. О. Токаревим ?

7. Що таке табу? Згідно з якими принципами відбувалося зняття й накладання табу? Які функції виконували табу в первісному суспільстві?

8. Як співвідносяться між собою магія і табу?

9. Яке значення для подальшого розвитку релігії мав шаманізм?

10. Які ранні форми релігії поширені серед африканських народів у наш час? Яка з цих форм с найхарактернішою для традиційних релігій народів Африки?

ЗАВДАННЯ

1. Відомий дослідник первісних релігійних вірувань Е. Тайлор у книжці "Первісна культура" наводить ритуал деяких індіанських племен. Під час церемоній індіанці використовували пляшку, яку наповнювали камінням. Вона уявлялася вмістилищем для духа, який розмовляв із неї з людьми, коли її приводили в коливання. Тому індіанці зверталися до цього знаряддя з промовами, приносили в дарунок їжу, створювали для його вшанування щорічні свята. Які форми первісної релігії можна помітити в цьому ритуалі?

2. Визначте, пережитками яких первісних форм релігії є:

а) віра у вампірів;

б) звичай носити знаки Зодіаку;

в) заборона викидати обрізки нігтів й волосся.

3. Класифікуйте наведені нижче обряди водночас за відомими Вам типами та видами магії, вказавши в чисельнику її вид, а в знаменнику — тип (наприклад: лікувальна/контактна):

а) У країнах Балтії спостерігався такий звичай: троє чоловіків залазили на високе дерево в священному гаю. Один з них щосили гамселив по казанку або невеличкій діжці, другий розмахував палаючою головешкою, третій — розбризкував за допомогою зв язки гілок в усі боки воду з глечика.

б) Ще в XIX ст. німецькі мисливці застосовували такий прийом: втикали гвіздок, витягнутий із труни, у свіжі відбитки тварини, на яку полювали.

в) У Меланезії друзі людини, пораненої стрілою, тримали уламки цієї стріли, загорнутими у прохолодне листя, або клали у сире місце.


РОЗДІЛ 4. ЕТНІЧНЕ ТА РЕГІОНАЛЬНІ РЕЛІГІЇ
4.1. ОСОБЛИВОСТІ ЕТНІЧНИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ РЕЛІГІЙ
4.2. ІУДАЇЗМ: ІСТОРІЯ, ВІРОВЧЕННЯ, КУЛЬТ
"Дохрамовий період" — до початку II тисячоліття до н.е.
Період "першого храму"
Період "другого храму" — з кінця VI ст. до н.е. (538 р.) до 70 р. н. е.
П’ятий період — з І—II ст. н.е. до 1948 р. — період діаспори.
Священне Писання
Релігійні обряди
Цикл єврейських свят
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru