Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - Херсонський промисловий вузол

Розташований на східному березі Бузького лиману при злитті річок Південний Буг та Інгул за 50 км від Чорного моря. Крім Миколаєва (514 тис. осіб), до складу вузла входять населені пункти, розміщені у приміській смузі на головних транспортних шляхах, що зв'язують обласний центр з усіма районами Миколаївської та інших областей. Профілюючою галуззю промислового комплексу вузла є машинобудування, представлене високорозвиненим суднобудуванням, продукція якого має міждержавне значення. У Миколаєві діють найбільші в Україні суднобудівні заводи - Чорноморський, "Океан" і завод імені 61 комунара. Суднобудівні заводи споруджують різні типи суден - наливні та суховантажні, пасажирські та риболовецькі, рефрижератори і морозильні траулери.

Серед великих підприємств машинобудування - "Дормашина", "Гідрореммаш", "Поліграфмаш", "Млинмашина", завод дослідних мастильних систем та ін. Підприємства машинобудування виробляють дорожні машини, технологічне устаткування для харчової промисловості й елеваторів, підйомно-транспортне устаткування для металургійної та гірничорудної промисловостей, металоконструкції.

У промисловому вузлі розвинені також галузі: легка, харчова і виробництво будівельних матеріалів. Легка промисловість представлена швейним і трикотажним виробничими об'єднаннями, шкіряним заводом, взуттєвою і швейно-галантерейною фабриками; харчова - м'ясною, лікеро-горілчаною, кондитерською, макаронною, виробництвом соків на заводі "Нектар". Тут розміщені виробництва будівельних матеріалів, силікатних і стінових виробів, а також виробниче об'єднання "Миколаївзалізобетон". Працює також парфумерно-косметичний комбінат "Червоні вітрила". Відносно новою галуззю промислового комплексу є кольорова металургія, що представлена потужним глиноземним заводом. Глинозем постачається на алюмінієве підприємство у Запоріжжя і на заводи Росії.

На території Миколаївської області зосереджені два значні промислові центри - Первомайськ і Вознесенськ.

Первомайський промисловий центр розташований у північній частині області, у місці, де р. Синюха впадає у Південний Буг. У промисловому центрі розвинене машинобудування і металообробка (машинобудівний завод, що випускає машини для зрошувальних робіт, авторемонтне підприємство). Харчова промисловість представлена молочноконсервним, м'ясним та овочеконсервним комбінатами, підприємствами цукровим і хлібним. Тут розміщені швейна і меблева фабрики, а також підприємства з виробництва будівельних матеріалів.

Вознесенський промисловий центр розташований на відстані 91 км на північний захід від Миколаєва, де річка Мертвовод зливається з Південним Бугом. Тут розвивається машинобудування (заводи гідропресів та інструментальний), легка промисловість (швейна фабрика і шкіряне об'єднання), м'ясний і сироварний комбінати, консервний, виноробний і хлібний заводи.

Херсонський промисловий вузол

Найпотужніше промислове утворення на території однойменної адміністративної області. До складу вузла входять міста Херсон (328 тис. осіб), Цюрупинськ, Гола Пристань; поселення Білозерна, Дніпровське та ін. На компактній території вузла зосереджено 3/5 випуску промислової продукції області. Вузол сформувався у гирлі Дніпра, де пересікаються річкові та морські шляхи із залізничними і шосейними дорогами.

До провідних галузей спеціалізації вузла належать: машинобудування, легка і харчова. Міжрайонне і міждержавне значення мають суднобудівна, нафтопереробна, виробництво комбайнів для агропромислового комплексу та консервна галузі. Майже всі промислові підприємства розміщені у Херсоні, що є ядром промислового вузла. Тут зосереджені виробничі об'єднання суднобудування і судноремонту, "Херсонський комбайновий завод", електромашинобудівний, карданних валів, "Прибой" - усі машинобудівного профілю. Хімічна і нафтохімічна промисловості представлені такими заводами, як "Дельта", нафтопереробним, гумово-технічних виробів; скляна і керамічна - заводами скляних і керамічних виробів; легка - бавовняним комбінатом, швейною, взуттєвою фабриками та шкірзаводом; харчова - консервним, рибним, м'ясним комбінатами, кондитерською, макаронною фабриками тощо. Працює потужне виробниче об'єднання "Херсонзалізобетон".

На відстані 18 км від Херсона розміщений промисловий центр Цюрупинськ. У ньому зосереджені такі основні промислові виробництва: соковиноробний завод, рибокомбінат, швейна фабрика, маслозавод, целюлозно-паперовий завод та ін. Крім промислової функції, місто виконує організаційно-господарську, культурно-побутову та оздоровчу функції.

У межах території Херсонського промислового вузла розташована Гола Пристань - районний центр на р. Конка за 40 км від Херсона. Головними промисловими підприємствами цього міста є "Комунар", хлібний, маслоробний, рибний заводи, елеватор.

На території Херсонської області виокремлюються промислові центри Каховка і Берислав. У Каховці працюють заводи електрозварювального устаткування, експериментально-механічний, "Сільгоспагрегат", меблева фабрика та інші підприємства харчової промисловості. У Бернславі зосереджені виробництво будівельних матеріалів, дослідно-експериментальний завод нестандартного устаткування та інші підприємства харчової промисловості. Між підприємствами цих міст розвиваються виробничі зв'язки на основі кооперування, що сприяє формуванню Каховсько-Бериславського промислового вузла в центральній частині Херсонської області поблизу Дніпра і Каховського водосховища.

Промисловий потенціал Автономної Республіки Крим, що є складовою Причорноморського промислового району, зосереджений переважно у Сімферопольському, Севастопольському, Керченському промислових вузлах та у Красноперекопському і Сакському промислових центрах.

Сімферопольський промисловий вузол
Севастопольський промисловий вузол
Керченський промисловий вузол
7.7. Подільський промисловий район
Хімічна промисловість
Вінницький промисловий вузол
Хмельницький промисловий вузол
Кам'янець-Подільський промисловий вузол
Тернопільський промисловий вузол
7.8. Волинський (Північно-Західний) промисловий район
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru