Соціологія - Гіденс Ентоні - Розділ 16. РЕЛІГІ

Основні поняття

• релігія • ритуал • секуляризація

"У світлі дня і в темряві ночі твій Господь не залишає тебе напризволяще і не цурається тебе. Майбутнє життя обіцяє тобі більшу винагороду, ніж це теперішнє існування.

Ти мусиш із вдячністю приймати те, що посилав тобі Господь. Хіба він не дав тобі, як сироті, притулку? Хіба він не бачив твоїх помилок і не наставив тебе на істинний шлях? Хіба не збагатив тебе, колишнього бідняка? Тому не кривдь сиріт і не відганяй від себе жебраків. Тож прославімо доброту нашого Господа".

Цей уривок зі Святого Письма дає добре уявлення про той вплив, котрий релігія мала на життя людей впродовж тисячоліть. Згідно з Письмом, Бог піклується про кожного з нас, оточуючи нас турботою і затишком, надаючи їжу й притулок. Шануючи Бога і вірячи в його доброту, ми матимемо всі блага в майбутньому житті.

Як ми побачимо далі в цьому розділі, не всі релігії поділяють такі переконання, проте, в тій чи тій формі, релігія існує у всіх відомих людських суспільствах. Найперші цивілізації, про які ми маємо свідчення лише завдяки археологічним розкопкам, демонструють очевидні сліди релігійних символів та церемоній. Протягом подальших років РЕЛІГІЯ залишалася головною складовою історії людства, впливаючи на усвідомлення нами нашого оточення та на наше ставлення до цього оточення.

Щойно процитований уривок із Письма подає релігію як джерело особистої втіхи й підтримки. Водночас релігія часто породжувала запеклі соціальні битви й конфлікти. Розглянемо поради й настанови з наступного уривка з Письма:

"Нехай любов до нашого братства підігріває взаємну дружбу. Шануймо один одного.

З неослабною енергією, сповнений наснаги, служи Господу.

В надії будь радісним; у біді будь непохитним; постійно молися.

Подавай пожертви убогим і будь гостинним.

Проси благословення для тих, хто утискає тебе, — благословення, а не проклять...

Якщо можеш, поки це залежить від тебе, живи у мирі з усіма людьми".

Як і в першому уривку, ці слова передають почуття всезагальної любові та доброти Божої. Важко навіть припустити, що віруючі послідовники вчення першого з цих уривків неприхильно ставитимуться до настанов із другого уривка. І все ж протягом багатьох століть ці дві групи віруючих часто вступали в кривавий конфлікт. Власне, першу цитату взято з Корану, священної книги ісламу. Другу — з Нового Заповіту християнської Біблії. Іслам і християнство мають одних і тих самих пророків. Однак кожна з цих релігій заперечує бога протилежних поглядів або взагалі будь-яких інших релігійних поглядів як недругів.

У XI—XIII століттях європейські війська захопили частину території Середнього Сходу з наміром відібрати Священну Землю у мусульман (прибічників ісламу) і передати її християнам. Ці війни, які християни називали "хрестовими походами", належали до найкривавіших в історії битв, хоча велися як в ім'я Бога, так і в ім'я Аллаха. Тисячі людей загинуло, і з обох сторін протягом понад два століття чинилися звірства. Європейці захопили значні території й важливі міста, включаючи Єрусалим (під час Першого хрестового походу), проте під кінець Дев'ятого походу, 1272 року, мусульмани відвоювали всю територію Священної Землі.

Одним із найревніших прихильників хрестових походів був Сен-Бернар, абат великого монастиря у Клерво (Франція). Він писав: "Благословенні мученики, котрі загинули в бою! Радійте, нездоланні звитяжці, якщо ви живете і воюєте за Господа, але ще більше радійте і славтеся, якщо ви гинете і йдете до Господа" (Кoenigsburger, 1987).

Яким чином релігія впливає на життя людей настільки, що вони готові жертвувати собою заради її ідеалів? Чому релігія відігравала таку всеосяжну роль у людському суспільстві? За яких умов релігія об'єднує спільноти, а за яких — розмежовує їх? На ці питання ми спробуємо знайти відповідь у даному розділі. Для цього ми мусимо поставити питання, що таке насправді релігія, і розглянути різні форми релігійних вірувань та обрядів. Крім того, ми розглянемо головні соціологічні теорії релігії та проаналізуємо різні види релігійних організацій, котрі піддаються розмежуванню. Нарешті, ми дослідимо долю релігії в сучасному світі; оскільки, на думку багатьох оглядачів, із зростанням ролі науки та сучасної промисловості релігія відіграє в суспільному житті меншу роль, ніж це було в минулих століттях.

Дослідження релігії — складна справа, котра вимагає дуже специфічної соціологічної уяви. Аналізуючи релігійні звичаї, ми мусимо зрозуміти суть багатьох різних вірувань і ритуалів у різних культурах людства. Нам треба пройнятися ідеалами, котрі вселяють у віруючих глибокі переконання, і водночас дати їм об'єктивну оцінку. Ми мусимо співставити ідеї вічних цінностей і водночас усвідомити, що релігійні групи так само виконують цілком світські справи, наприклад, підтримують своїх послідовників у фінансовому чи моральному відношенні. Нам необхідно не лише усвідомити розмаїття релігійних вірувань та моделей поведінки, але й проникнути у природу релігії як загального явища.

ВИЗНАЧЕННЯ РЕЛІГІЇ
РІЗНОВИДИ РЕЛІГІЇ
Тотемізм та анімізм
Іудаїзм, християнство та іслам
Іудаїзм
Християнство
Іслам
Релігії Далекого Сходу
ТЕОРІЇ РЕЛІГІЇ
ТИПИ РЕЛІГІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru