Географія - Гілецький Й. Р. - Прогноз погоди

Уся сукупність фізичних процесів, що протікають у тропосфері, визначає особливості погоди на певній території, які відображають на синоптичних картах. Інформація для їхнього складання надходить від космічних штучних супутників" численних метеорологічних станцій, розміщених як в Україні, так і у світі. Усього гідрометеорологічна служба України охоплює близько 130 гідрометеорологічних станцій у різних кутках країни, де за єдиною програмою 8 разів на добу (через кожні 3 години) фіксуються дані приладів. Метеорологічні та гідрологічні спостереження здійснюють також 14 морських станцій, спеціалізовані обсерваторії та інші станції. Зібрана інформація надходить у гідрометцентр України, який обробляє інформацію і повідомляє прогнози погоди населенню та підприємствам і організаціям.

Узагальнюють дані спеціальні служби при Державному комітеті України з гідрометеорології у Києві. Там складаються синоптичні карти нашої країни.

Космічний метеорологічний супутник

Основні кліматичні показники. Розподіл температур повітря і опадів по території України

Температура повітря тісно залежить від величини сумарної сонячної радіації, а отже передусім знижується у напрямку від екватора до полюса. Середньорічна температура повітря в Україні коливається від +11°,..+13 °С на півдні до +5°...+7 °С на півночі.

Річний хід температури повітря і кількості опадів Ялта

Річний хід температури повітря і кількості опадів Київ

Річний хід температури повітря і кількості опадів Львів

Середня температура найхолоднішого місяця (січня) змінюється від -7°...-8 °С на північному сході країни до 0 °С на Південному узбережжі Криму та +2 °С поблизу Севастополя. В окремі роки спостерігаються зниження середньомісячних температур до -15 °С

У найтеплішому місяці (липні) середньомісячна температура на рівнинній території України змінюється від майже +17°...+19 °С на північному заході та півночі країни до +22°...+23 °С у південних районах Причорномор'я та Приазов'я, на Кримському півострові.

Різниця температур найхолоднішого і найтеп-лішого місяця (річна амплітуда середніх температур) змінюється із заходу (+18 - (-4) - 22) на схід (+21 - (-7) в 28). Ця особливість клімату пов'язана зі зменшенням впливу на нього у цьому ж напрямі Атлантичного океану. Водночас посилюється вплив центральних областей Євразійського материка.

Зростання континентальності клімату із заходу на схід підтверджується і тим, що абсолютні мінімальні температури (близько -42 °С) спостерігаються на сході і абсолютні максимуми (+41 °С) також на сході та південному сході України.

На рівнинній території України річна кількість опадів також змінюється у напрямку із заходу на схід (від 700 мм на заході Подільської височини до 400 мм і менше у південних приморських районах). Це є ще однією ознакою зростання континентальності клімату.

Кількість опадів розподіляється нерівномірно за сезонами. У теплу пору їх випадає у 2—3 рази більше, ніж у холодну. Винятком є Південний берег Криму, де опади спостерігаються здебільшого у холодну пору року. Це пов'язано з тим, що влітку тут переважає високий тиск і низхідний рух повітря.

Максимальна кількість опадів на більшості території України припадає на червень—липень, причому у червні вона різко зростає порівняно з травнем.

Різною на території України є середня кількість днів з опадами. На півдні Причорноморської низовини вона коливається від 5 до 9, а у північній і західній частині країни — від 10 до 16 днів на місяць. Найбільше їх буває взимку, а найменше—в серпні—вересні.

На північному заході України випаровуваність дещо менша, ніж кількість опадів, тому ця територія має достатнє і навіть надмірне зволоження. У Карпатах і Кримських горах коефіцієнт зволоження значно більший від одиниці. У південних і південно-східних районах країни навпаки — величина випаровуваності суттєво перевищує річну кількість опадів, а, отже, зволоження недостатнє.

Річний хід температури повітря і кількості опадів Луганськ

Загальні риси клімату

Територія України лежить у помірно континентальній області помірного кліматичного поясу.

Зима в Україні характеризується морозною погодою з випаданням снігу і встановленням снігового покриву. Триває вона 3—4 місяці, а починається у кінці листопада — на початку грудня, коли утворюється сталий сніговий покрив. Сніг протягом зими декілька разів сходить і випадає знов. Зима приходить з північного сходу і найпізніше досягає Кримського півострова. Для неї характерною є значна мінливість погодних процесів: сильні похолодання часто змінюються різкими потепліннями з відлигами; періоди хмарної й теплої погоди з опадами у вигляді мокрого снігу і дощу змінюються безхмарною погодою. Відлиги (8—10 днів протягом зими) охоплюють більшу частину території, іноді і всю країну, що спричиняється перенесенням теплих повітряних мас з Атлантики.

Весна на території України найраніше настає на південному заході і широко просувається на північний схід. Бувають заморозки, викликані

Весна найраніше настає на південному заході України

вторгненням холодного арктичного повітря з півночі.

Літо тепле, на півдні — спекотне. Максимальні температури повітря спостерігаються в липні. Цей місяць характеризується часто безхмарною посушливою погодою. По всій території України влітку проходять грози та зливові дощі. На літо припадає близько 40 % річної норми опадів. Тільки в південних районах літо посушливе.

Осінь в Україні порівняно тепла й тривала, з ясними сонячними днями та прохолодними ночами, нерідко із заморозками. Негода із затяжними дощами, низькими температурами повітря настає наприкінці осені (жовтень— листопад). Найбільш характерна вона для заходу та півночі країни.

На Південному березі Криму погода взимку визначається впливом помірних повітряних мас, а влітку — тропічних. Тому опади тут бувають в основному взимку, і у вигляді снігу, але сніговий покрив не утворюється. Літо сонячне, сухе і спекотне. Такий тип клімату називається середземноморським і він характерний для субтропічного поясу.

Клімат України сприятливий для життя і діяльності людини.

Несприятливі погодні явища

Для клімату нашої держави характерні й деякі несприятливі погодні явища. За літній період на території України часто спостерігаються грози — 25—ЗО днів (у Карпатах — до 40), які супроводжуються зливами, інколи градом. Град випадає на рівнинах 2—3 рази на рік, а в Карпатах — 4— 6 разів.

15—30 днів на рік з туманами (в горах до 130 днів). Значної шкоди сільському господарству завдають заморозки, восени (з другої половини вересня) і навесні (квітень і навіть травень).

Узимку для всієї території України характерні ожеледі, тривалість яких коливається від декількох годин до 10 днів і більше. Ожеледдю називають суцільний шар льоду, що утворюється на гілках дерев, телефонних та електропроводах, а також на поверхні землі при температурі від 0 °С до -З °С унаслідок замерзання крапель дощу, мряки або туману. Ожеледь, яка покриває дороги, називають ожеледицею. Хуртовини найчастіше бувають у січні—лютому.

У літній період (інколи навесні та восени) виникають посухи, котрі повторюються, як правило, через 2—3 роки і завдають чималих збитків сільському господарству, особливо на півдні та південному сході країни. У весняно-осінній період спостерігаються пилові бурі, тривалість яких коливається від декількох хвилин до декількох діб. їх спричиняють суховії, що дмуть із пустельних, напівпустельних просторів Середньої Азії.

Основні кліматичні показники. Розподіл температур повітря і опадів по території України
Загальні риси клімату
Несприятливі погодні явища
ВНУТРІШНІ ВОДИ
Поверхневі води, особливості їхнього формування і розподілу
Основні річкові басейни. Канали
Озера й водосховища
Підземні води. Болота, їхні типи і поширення
Водний баланс і водні ресурси України
ҐРУНТОВИЙ ПОКРИВ, ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru