Українська м'ясна порода апробована і затверджена у 1993 році. Виведена складним відтворним схрещуванням шаролезької (Ш), кіанської (К), симентальської (С) та сірої української (У) порід. Створенню породи передувало (1978 р.) виведення чернігівського і придніпровського типів. Селекційний процес в подальшому у породі спрямовувався на поєднання кращих ознак тварин цих типів і консолідацію спадковості одержаних нових генотипів (Ш 3/8, К 3/8, С 1/8, У 1/8; ПІ 5/8, К 1/8, С 1/8, У 1/8). Нині налічується 10000 гол. цієї породи, в т. ч. 5000 корів, 130 бугаїв. Екстер'єрними особливостями нової породи є зкрупність, пропорційна будова тіла, міцний щільний тип конституції, досить розвинена глибока (81 см) і широка (61 см) грудна клітина.
Тварини високорослі, масивні (висота плідників у холці - 150 см, корів - 130 см), рівна лінія верху при достатній довжині тулуба (коса довжина - 176 см), добре розвинена задня третина тулуба, міцний кістяк, масть мають світло-полову і полову. Добре використовують пасовище.
Жива маса повновікових бугаїв 1000 -1270 кг, корів - 600710 кг, телят у 6 міс. - 200-220 кг, середньодобові прирости 11501200 г, забійний вихід 65-68 %.
Волинська м'ясна порода
Волинська м'ясна порода затверджена в 1994 році, виведена складним відтворним схрещуванням місцевої (М) чорно-рябої та червоної польської худоби з плідниками абердин-ангуської (А), герефордської (Г) і лімузинської (Л) порід. Кінцевий генотип тварин (Л 3/8, А 3/16, Г 3/16, М 1/4) розводять "в собі".
Тварини мають міцний тип конституції, широкий і округлий, дещо видовжений тулуб, добре розвинену мускулатуру, середньої товщини шкіру, кістяк міцний, але не грубий, голова в основному безрога, шия коротка, кругла, добре розвинуте підгруддя, широка, м'ясиста холка, груди широкі і глибокі, рівна широка спина, поперек прямий, широкий і рівний, мускулистий, крижі довгі, округлі, добре виповнені, стегна досить виповнені мускулатурою. Масть в основному червона від світло- до темно-червоної.
Жива маса повновікових плідників - 950-1050 кг, корів - 500550 кг, телят при народженні - 28-32 кг, у 6 міс. - 180- 220 кг. Середньодобові прирости 1010-1200 г, забійний вихід - 60-66 %. Загальне поголів'я породи 5022 голови, в т. ч. 1935 корів.
Поліська м'ясна порода
Поліська м'ясна порода апробована і затверджена 27 листопада 1998 року, виведена методом прискореного генетичного поліпшення масиву тварин поліського зонального типу для досягнення високої плодючості, інтенсивного приросту живої маси, добрих м'ясних форм та якості м'яса.
Тварини світлої масті, довгі, широкотілі, з невеликою головою і короткою шиєю, глибокою грудною кліткою з округлими ребрами, без перехвату за лопатками, добре розвинений соколок, спина і поперек широкі, довгі, прямі з добре розвиненою мускулатурою, крижі рівні, широкі, довгі, добре виповнені мускулатурою, стегна пишні з добре розвиненою мускулатурою, кінцівки широко поставлені. Жива маса дорослих бугаїв - 900-1100 кг, корів - 550600 кг, телят при народженні - 28-34 кг, бугайців у 18 місяців - 510-530 кг, теличок у 18 місяців - 400-410 кг, середньодобові приросту 1000-1200 г, забійний вихід- 63-65 %. Витрати кормів на 1 кг приросту 6-8 корм. од., вихід телят на 100 корів 85-90 голів.
П'ємонтез
Створена в Італії шляхом довготривалої селекції сірої степової худоби за м'ясними якостями. Зосереджена в північно-західній частині - регіоні тваринництва П'ємонт. Характерною особливістю породи є "подвійний круп", що забезпечує найвищий вихід м'яса. Масть тварин - світло-сіра. Тварини не потребують спеціальної відгодівлі, добре споживають сіно і підніжний корм. У зв'язку із цим корови середнього розміру, їх жива маса - 500600 кг, молочність - 1500-2000 л молока на рік. Жива маса телят при народженні - 43 кг. При вирощуванні телята швидко ростуть, мають надзвичайно добре розвинену м'язову тканину, тонкий кістяк і шкіру, дають при цьому велику кількість ніжного, доброго на смак нежирного м'яса, з малим вмістом холестерину.
Вихід туш бичків у віці 15-18 місяців при живій масі 550-600 кг у середньому становить 68 %, а максимально - 72 %. Жива маса дорослих бугаїв - 1000 кг, вони мають максимальний мускульний розвиток, особливо задньої частини, а також передньої - в загривку. При схрещуванні бугаїв з голштинською та червоно-рябою породами одержують помісей, що народжуються без проблем, їх середньодобовий приріст становить 1,2-1,3 кг, а вихід туш - 6063 %. Порода розповсюджена більш як у 25 країнах світу. В 19951996 рр. в Головний селекційний центр (м. Переяслав-Хмельницький) завезено з Італії 6 бугайців і 12 телиць. Жива маса бугайців у віці 18-21 місяців коливалася від 600 до 700 кг. Найвищу живу масу у 21-місячному віці мав бичок Уно 11785-700 кг. Жива маса телиць у віці 17-25 місяців коливається від 380 до 540 кг. За період використання від бугаїв одержано понад 35 тис. спермодоз глибокозамороженого сім'я, що використовується в основному для промислового схрещування. Передбачається вивчення акліматизаційних властивостей та продуктивних якостей в умовах України і створення племінних репродукторів методом поглинального схрещування.
Поліський тип
Поліський тип затверджено у 1994 р., виведено складним відтворним схрещуванням чернігівського (ЧМ-1), придніпровського (ПМ-1) та знам'янського типів. Тварини довгі, широкотілі, з невеликою головою і короткою шиєю, глибокою грудною кліткою, добре розвинена задня третина тулуба, порівняно невисокі кінцівки, масть світла Жива маса дорослих бугаїв - 1055-1150 кг, корів - 560-600, телят при народженні 28-35 кг, середньодобові прирости
1050-1200 г, забійний вихід - 63-65 %. Нині поліський зональний тип нараховує 3000 гол. маточного поголів'я, 3 лінії і 18 родин.
Знам'янський тип
Знам'янський тип виведений відтворним схрещуванням тварин абердин-ангуської (А), шаролезької (ПІ) і симентальської (С) порід. Тварини відрізняються високою енергією росту (до 2000 г за добу). Тулуб низько поставлений на кінцівках, добре виповнений мускулатурою.
Жива маса бугаїв 800-900 кг, корів - 500-550, телят у 7-8-міс. - 170-220 кг, забійний вихід - 60-65 %. В Україні ведеться також робота по створенню асканійської м'ясної породи та інших типів м'ясної худоби.
Знам'янський тип
1.3. М'ясна продуктивність і фактори, що її визначають
1.4. Технологія виробництва та якість яловичини
Розділ 2. СВИНАРСТВО
2.1. Значення галузі свинарства у виробництві продукції тваринництва
2.2. Породи свиней
Велика біла порода
Миргородська порода свиней
Українська степова ряба порода