Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Рогіз широколистий

Повой заборный

Родина березкові

Ця дуже декоративна, витка рослина, з великими напрочуд гарними квітками, поодиноко зростає на вогких місцях, по берегах водойм, у заростях кущів. Плетуха звичайна - багаторічна рослина з горизонтальним кореневищем та довгим слабким (до 3 м заввишки), витким, облистненим стеблом, що обплітає навколишні рослини. Листки чергові, цілісні, трикутні або трикутно-яйцевидні, біля основи серцевидні, як і стебла, голі. Квітки правильні, з подвійною оцвітиною, поодинокі, пазушні, , на квітконіжках довших за листки. Чашечки п'ятилопатеві, біля основи з двома широкими листковидними приквітками, що довші за чашечку. Віночок п'ятичленний, зрослопелю-стковий, лійковидно-дзвоникуватий, білий, рідше блідо-рожевий. Тичинок п'ять, маточка одна. Цвіте в червні-серпні, запилюється комахами. Плід - коробочка. Близький родич плетухи - іпомея пурпурова, або кручені паничи, розповсюджена витка декоративна культурна рослина, що часто прикрашає балкони,альтанки.

Подорожник великий

Подорожник большой

Родина подорожникові

Ця широковідома рослина дуже розповсюд жена по всій території України. Зростає вон поодиноко або утворюєхчималі зарості н луках, галявинах, вздовж доріг, на подвір'я тощо. Подорожник великий - невисок (10-60 см заввишки) кореневищна рослина, з безлистим, голим стеблом і розеткою прикореневих листків. Листки великі яйцевидні або овальні, довгочерешкові, цілокраї, з 3-7 помітними жилками. Квітки дрібні, невиразні, зібрані у чималий видовжено-циліндричний верхівковий колос. Вони правильні, зрослопелюсткові з 4-роздільни-ми чашечкою та віночком. Тичинок чотири, із світло- або темно-фіолетовими пиляками, маточка одна. Цвіте у травні-липні, запилюється комахами. Плід - багатонасінна коробочка. Листки подорожника великого використовують у науковій медицині, парфюмерній промисловості, ветеринарії та гомеопатії.

Нерідко поряд з подорожником великим, особливо на луках, галявинах, узліссях зростають подорожник ланцетолистий та подорожник середній, що також мають лікувальне значення.

Рогіз широколистий

Рогоз широколистный

Родина рогозові

Майже по всій території України по трав'янистих болотах, берегах водойм, у вільшняках часто утворює значні зарості ця висока рослина з яскравими чорно-бурими, оксамитовими суцвіттями. Рогіз широколистий - багаторічна рослина (1-2,5 м заввишки) з потовщеним довгим кореневищем та циліндричним, товстим стеблом. Листки при основі стебла довгі, широколінійні, сіро-зелені. Квітки дуже дрібні, одностатеві з редукованою оцвітиною у вигляді довгих тонких щетинок, зібрані на верхівці стебел у циліндричні колосовидні суцвіття. Верхня частина колоса містить тичинкові, а нижня - маточкові квітки. Тичинкові квітки мають три тичинки; маточкові - одну маточку з довгим стовпчиком і лопатевою приймочкою. Тичинкова частина суцвіть нещільна, маточкова, що безпосередньо примикає до тичинкової,- набагато довша тичинкової. Вона чорно-бура, майже чорна, щільна, товста, оксамитова від численних зрослих приймочок. Цвіте у червні-липні, запилюється вітром. Плід - горішок.

Розрив-трава звичайна

Недотрога обыкновенная

Родина бальзамінові

Ця ніжна декоративна рослина з прозорим стеблом та напрочуд яскравими, красивими великими квітками, часто зростає на болотах, у вільшняках, вогких місцях, по берегах водойм Полісся та Лісостепу України. Розрив-трава звичайна - однорічна, тіньовитривала рослина (50-120 см заввишки) з мичкуватою кореневою системою, прямостоячим, соковитим, потовщеним у вузлах стеблом. Листки чергові, овальні або довгасто-яйцевидні, сидячі, великі, тоненькі, крупнозубчасті, як і стебло, голі. Квітки неправильні, пониклі з подвійною лимонно-жовтою з червоними крапками оцвітиною; зібрані у пазушні 3-5-квіткові китиці. Чашечка - з трьох забарвлених листків: два передні - дрібні або зовсім нерозвинені, а задній - пелюстковидний, збільшений, видовжений у гачковидну шпорку. Тичинок п'ять, маточка одна. Цвіте у червні-серпні, запилюється комахами. Плід - довгаста коробочка з п'ятьма стулками. У стиглих плодах стулки навіть при незначному дотику спірально скручуються і викидають насіння на певну відстань від рослини. Рослина фарбувальна та декоративна. Вона може прикрашати вологі місця парків і лісопарків.

Розрив-трава звичайна
Розхідник звичайний
Росичка кругло листа
Ситник членистий
Сідач конопляний
Слабникводяний
Смородина чорна
Сусак зонтичний
Суховершки звичайні
Теліптерис болотяний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru