Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Слабникводяний

Мягковолосник водяной

Родина гвоздичні

Протягом майже всього літа на заболочених луках, по берегах річок та у вільшняках білими квітками цвіте ця приваблива тіньовитривала рослина. Слабник водяний - багаторічна невисока (25-75 см заввишки) рослина з довгим повзучим кореневищем та лежачим або напівлежачим стеблом. Вгорі стебло вилчасто розгалужене, залозисто-опушене, облистнене. Листки супротивні, яйцевидні або довгасто-яйцевидні, біля основи серцевидні, сидячі; нижні - черешкові. Квітки правильні, з подвійною, роздільнопелюстковою оцвітиною, зібрані в розлогі розвилки. Чашечка і віночок п'ятилистні, пелюстки довші за чашечку, до основи двороздільні. Тичинок десять, маточка одна з 5 стовпчиками, запилюється комахами. Плід - багатонасінна яйцевидна коробочка. Рослина медоносна. За морфологічними ознаками слабника водяного нагадує зірочник гайовий, що теж зростає у вільшняках, тінистих вологих місцях. Проте на відміну від слабника маточка зірочника має не п'ять, а лише три стовпчики. Рослина отруйна. Обидва види рослин розповсюджені майже по всій території України.

Смородина чорна

Смородина черная

Родина агрусові

Смородина чорна добре відома як дуже корисна ягідна рослина. На Україні ії широко вирощують як садову культуру. Проте в окремих районах республіки - на Поліссі, Лісостепу, Прикарпатті, вона зростає дико в підліску листяних лісів, по краях боліт й у прибережних чагарникових заростях. Смородина чорна - це кущ (0,6-1,3 м заввишки) з темно-бурою корою добре облистнених пагонів. Листки 3-5-лопатеві, по краю зарубчасто-зубчасті, злегка зморшкуваті, з сильним ароматом. Вони чергові, черешкові, тьмяно-зелені, зверху голі, зісподу з жовтими крапчастими залозками. Квітки маленькі, непоказні, з подвійною, п'ятичленною оцвітиною, зеленувато-чорнуваті, зібрані в пониклі китиці. Тичинок п'ять, маточка одна. Цвіте в травні, запилюється комахами. Плід - багатонасінна чорна ягода, що достигає у липні. Ягоди смородини чорної мають характерний запах і чудовий смак. Листки та молоді пагони використовують для виготовлення медичних препаратів. Смородина чорна - добрий медонос. Вона є родоначальницею багатьох культурних сортів.

Сусак зонтичний

Сусак зонтичний

Родина сусакові

У стоячих або повільно текучих водах, по болотах та берегах водойм зростає ця висока, струнка рослина з гарними чималими квітками. Сусак - це гола рослина (60-120 см заввишки) з товстим, горизонтальним кореневищем. Квітконосне стебло прямостояче, циліндричне, безлисте, гладеньке. Листки зібрані у прикореневу розетку. Вони чималі, лінійні, цілокраї, численні, прямостоячі, жолобчасті, голі, при основі з піхвами. Квітки численні, правильні, роздільнопелюсткові, з шестичленною віночковидною оцвітиною; три зовнішніх пелюстки зелені або рожеві, а три внутрішні - рожеві, рожево-білі, з темними жилками, трохи більші за зовнішні. Тичинок дев'ять, маточка одна. Квітки зібрані в прості зонтики з 7-10 променями. Біля основи суцвіття мають покривало з яйцевидно-ланцетних плівчастих листочків. Цвіте в травні-вересні, запилюється комахами. Плід - збірна листянка. Сусак - харчова, медоносна, плетивна рослина. Кореневища споживають печеними, смаженими або вареними. Молоді листки та пагони охоче поїдають тварини. Рослина цінується в озелененні прибережних зон водойм.

Суховершки звичайні

Черноголовка обыкновенная

Родина губоцвіті

Ця невисока рослина, з привабливими барвистими щільними суцвіттями-голівками, часто зростає на луках, галявинах, узліссях майже по всій території України. Суховершки звичайні - багаторічна гола або трохи шорстка рослина (8-50 см заввишки) з повзучим кореневищем та прямостоячим або висхідним, часто червонуватим, чотиригранним, облистненим стеблом. Листки супротивні, черешкові, довгасто-яйцевидні, цілокраї або зарубчасто-зубчасті. Верхня пара листків обгортає суцвіття біля основи. Квітки неправильні, з подвійною, зрослоли-стою оцвітиною, широкими приквітками, зібрані у верхівкову щільну, яйцевидну або довгасту колосовидну голівку. Чашечка, як і віночок, двогуба, коричнево-пурпурова. Віночок, у 2 рази довший за чашечку, фіолетовий, синій або білий. Верхня губа цілісна, шоломовидна, нижня - трилопатева, з широкою зарубчастою середньою часткою. Тичинок чотири, маточка одна. Цвіте в червні-вересні, запилюється комахами. Плід - дрібний горішок. Рослина кормова.

Смородина чорна
Сусак зонтичний
Суховершки звичайні
Теліптерис болотяний
Тонконіг болотний
Хвощ болотний
Цикута отруйна
Чемериця Лобелієва
Череда трироздільна
Чистець болотний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru