Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Гіацинтик блідий

Гиацинтик бледный

Родина Лілійні

Коли починає цвісти гіацинтик блідий, вигляд степу змінюється. від його голубих квіток здається, ніби озерця розкидані по степу Маленькі (3-5,5 см), ніби з воску, м'ясисті дзвіночки ніжно-блакитного кольору зібрані по 6-25 у довгасту негусту китицю на верхівці стрункого квітконоса, біля основи якого розвинені лише 2-3 вузьколінійних жолобчастих листки. Віночок шестичленний, до третини надрізаний на відігнуті лопаті. Нитки тичинок прикріплені біля середини трубочки в 2 ряди, пиляки їх чорні Багаторічна рослина, 7-25 см заввишки, має цибулину. Росте більш-менш великими купками на степах, кам'янистих схилах, по чагарниках. Починає цвісти в другій половині квітня, масове цвітіння припадає на початок травня, а в другій половині травня вже розвиваються плоди -к улясті коробочки. Після дозрівання плодів надземна частина рослин засихає, а в ґрунті залишається лише цибулина. Гіацинтик - ефемероїд. Поширений у степових і південних лісостепових районах. Поступово, на жаль, зникає. Рослину занесено в список рідкісних рослин України, її не можна зривати.

Глід обманливий

Боярышник обманывающий

Родина Розові

Одним з останніх серед степових кущів зацвітає глід обманливий. Його високі розложисті кущі до 2-5 м заввишки біліють по балках і западинках, на схилах, у степових дібровах і на галявинах. Росте переважно на Лівобережжі в південній частині Лісостепу та в Степу, а на Правобережжі - лише в Дніпропетровській і Запорізькій областях. Листки з прилистками, товстуваті, виразно двоколірні, з волосистим черешком і війчасто-волосистими краями пластинок, на плодючих пагонах 3- 5-лопатеві, на неплідних - 5-7-лопатеві з 4-11 зубцями. Суцвіття у вигляді складного, широкого і рідкого щитка. Віночок білий, до 12 мм у діаметрі. Стовпчик 1, угорі зігнутий, тичинок багато. Ніжні й привабливі квітки глоду мають неприємний запах. Він приваблює мух, які, мабуть, запилюють квітки. У квітках раніше дозрівають маточки, а потім пиляки, чим і забезпечується перехресне запилення. Наприкінці серпня - у вересні дозрівають плоди. Вони невеликі, близько 1 см завдовжки і 5-8 мм завширшки, червонувато-оранжеві, їстівні - смачні й корисні. Плоди, листки й квітки використовуються у медицині для лікування серцево-судинних захворювань. Ціниться глід і як декоративна й медоносна рослина.

Гоніолімон татарський

Гониолимон татарський

Родина Кермекові

Блідо-фіолетові ажурні суцвіття гоніолімона татарського видніються по всьому степу. Цвіте протягом місяця. Коренева система розвинена дуже добре, складається з головного кореня, у верхній частині здерев'янілого, довжиною близько 1 м, і численних бічних коренів. Стебло біля самої основи галузиться і розвиває 5-10 наземних пагонів, які кілька років залишаються в стадії розетки. Цупкі розчепірені галузки розсувають навколишні трави, завдяки чому суцвіття гоніолімона видно здалека. Квітки дрібні (по 1-3), в колосках, зібраних у складні колоски на кінцях гілок вилчасторозгалуженої щитковидної волоті. Кожний колосок має покривний листок і два приквітки. Віночок трохи перевищує п'ятизубчасту лійковидну чашечку. Пелюстки рожево-фіолетові. У вересні дозрівають плоди, які мають вигляд довгастого мішечка з круглою кришечкою, що відпадає. Гілочки волоті на цей час дуже розчепірюються і загинаються назовні, так що рослина набуває майже кулястої форми. Вітер відриває висохле стебло і котить його по степу, розсіваючи насіння. На місці відриву на початку жовтня починають розвиватися нові, так звані осінні, листки. Росте у лівобережному Лісостепу, Степу та Криму.

Глід обманливий
Гоніолімон татарський
Горицвіт весняний
Горицвіт волзький
Гострокильник волосистий
Громовик різноколірний
Грудниця волохата
Деревій щетинистий
Дзвоники алтайські
Дивина східна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru