Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Залізняк колючий

Зопник колючий

Родина Ясноткові (Губоцвіті)

У деяких видів степових рослин виникло цікаве пристосування до розповсюдження плодів вітром. Під час плодоношення ці рослини набувають кулястої форми, відриваються від коріння і котяться по степу. їх називають перекоти-поле. Як і в інших рослин цієї групи, у залізняка колючого довгий головний корінь, він проникає в ґрунт на глибину понад 2 м. Від кореня одходить 3-15 наземних пагонів, розчепірено-розгалужених майже від основи. Розвиток рослини починається в першій декаді квітня. В травні завдяки щільно скупченим численним гілочкам, густо вкритим довгасто-ланцетними листочками, вони набувають вигляду кулястих сірувато-зелених кущиків. Стебло і нижня сторона листків білоповстисті. Зверху листки ясно-зелені. На початку червня розкриваються великі рожеві квітки, розміщені кільцями в пазухах листків. Цвіте рослина завжди рясно, великими рожевими кулями виділяючись серед зелені. Закінчує цвісти в другій половині липня, в серпні достигають плоди. Росте на степах, степових схилах, пагорбках, перелогах, кам'янистих відслоненнях у степовій зоні та Криму, зустрічається на півдні Лісостепу.

Звіробій стрункий

Зверобой стройный

Родина Звіробійні

Багаторічна рослина, з дуже розгалуженою кореневою системою і великою кількістю надземних пагонів. Стебла тонкі, прямі, вкриті чорними плямами, розгалужені лише на верхівці. Листки довгасто-ланцетні, стеблообгортні, супротивні, ясно-зелені, усіяні крапчастими залозками. Верхівки гілочок завершують суцвіття великих жовтих квіток, утворюючи широкопірамідальну волоть. Плід - коробочка. Рослина досить звичайна для степової і лісостепової зон, де росте на степових схилах і кам'янистих відслоненнях. Рідко трапляється на Поліссі. Цвіте в червні - липні 4-6 тижнів. Окремі рослини цвітуть і в серпні. На початку жовтня стебла всихають.

Зірочки цибулинконосні

Гусиний лук луковичконосний

Родина Лілійні

Земля нещодавно звільнилася від снігового покриву, а вже між першими зеленими росточками видніються маленькі зеленувато-жовті квітки, як зірочки. Ніжні рослинки 5-15 см заввишки - зірочки цибулинконосні - дуже швидко проходять увесь цикл свого розвитку, вони належать до ефемероїдів. Зацвітають і зав'язують плоди, поки не виросли і не закрили їх листям інші трави. Рослина має цибулину і надземне стебло з вузенькими, майже нитковидними листочками, на верхівці якого 1 або 2-3 пониклих квітки. Оцвітина вільнолиста, листочки її з внутрішнього боку жовті, блискучі, з медовою ямкою біля основи, а із зовнішнього - із широкою зеленою смужкою. У пазухах стеблових листків містяться виводкові цибулинки, за допомогою яких рослина може розмножуватися вегетативно. Розмножується вона і насінням. Плід - 3-гнізда коробочка. Цвіте в березні-квітні. Росте на степах, трав'янистих і кам'янистих схилах, на відслоненнях гірських порід у Степу, Криму, і в південній частині Лісостепу.

Калофака волзька

Калофака волжская

Родина Бобові

Цей чагарник має висхідні стебла висотою 20-80 см. Листки непарноперисті, дрібні, біля основи їх розвинені прилистки. Весною розпускаються великі жовті квітки, зібрані по 4-8 у видовжені китиці на кінцях довгих квітконосів, які значно перевищують листки. Рослина цвіте з травня по липень так рясно, що положисті степові схили від її цвіту стають жовтими. Плодоносить вона в липні-серпні. Плід - довгасто-циліндричний біб. Є він у Криму на Тарханкутському півострові біля озера Донузлав. Росте по кам'янистих, зокрема гнейсових, відслоненнях, степових і крейдяних схилах.

Звіробій стрункий
Зірочки цибулинконосні
Калофака волзька
Люцерна румунська
Льон австрійський
Мигдаль низький бобчук
Молочай степовий
Незабудка дрібноцвіта
Ортанта жовта
Переломник великий
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru