Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Молочай степовий

Люцерна румынская

Родина Бобові

Багаторічна рослина 40-80 см заввишки, її висхідні стебла вплітаються в зелений килим трав. Завдяки густому сіруватому опушенню і стрижневому кореню, який забезпечує рослину водою з глибини, недосяжної для більшості степових рослин, люцерна румунська добре переносить літні посухи. Трійчасті листки її складаються з дрібнозубчастих по верхньому краю листочків; прилистки до половини зрослі, у верхній вільній частині ланцетні. Віночок жовтий, з тупим човником; тичинок 10, з них 9 зрослися нитками в трубочку, а одна - вільна. Квітки зібрані в укорочені головчасті грона. Цвітіння довготривале, починається в червні і продовжується до вересня. Пагони, що відцвіли, замінюються новими. Плід - біб, малонасінний, прямий або майже прямий. Латинська назва роду походить від назви стародавньої країни

Мідії, де вперше було знайдено цю рослину. Розповсюджена на степах і степових схилах Степу, зустрічається на степових схилах у Лісостепу і навіть на півдні Полісся. Як і всі бобові, люцерна румунська має на коренях бульбочки. Це вирости кореневих тканин, в яких живуть бактерії, що засвоюють азот з повітря, збагачуючи ним ґрунт. Цінна кормова рослина і добрий медонос.

Льон австрійський

Лен австрийский

Родина Льонові

Під час масового цвітіння льону степові схили стають ніжно-блакитними. Квіткові стебла рослини підносять угору суцвіття з голубих квіток. Рослина має міцний, майже завжди дуже розгалужений корінь. Прямостоячі стебла до 70 см заввишки, розгалужені. Листки лінійно-ланцетні, із загорнутим краєм. Квітки на тонких квітконіжках у китицевидних завійках, зібраних у китицевидне суцвіття. Біля плодів квітконіжки нахилені в один бік, тому коробочка поникла. Цвіте в червні-липні. Квітки розкриваються з першими променями сонця, а в середині дня закриваються. У вологу або дощову погоду вони зовсім не відкриваються. Рослина з перехресним запиленням, але якщо воно не відбулося, то квітка може самозапилюватись. Насінини льону, які намокнуть, стають липкими, тому після висипання з коробочки вони невдовзі обліплюються ґрунтом, що забезпечує умови для їх проростання. Рослина переважає на положистих схилах південної експозиції. Росте на степах, відслоненнях, сухих луках. Для Степу - це звичайна рослина, на заході дуже рідка.

Мигдаль низький бобчук

Миндаль низкий бобівник

Родина Розові

Рано навесні рясно цвіте рожевим цвітом невисокий кущ - мигдаль низький, або степовий. Ного тонкі пагони вкриваються квітками одночасно з появою листків, але під час рясного цвітіння листків майже не видно. Однорічні гілки вкриті білуватою корою, на багаторічних вона червонувато-сіра. Ростові пагони спрямовані вгору, а вкорочені гілочки часто перетворюються на колючки. Гост-ропилчасті листки сидять на вкорочених пагонах пучками, а на ростових - частіше поодинокі. Квітки на коротких ніжках, оточені дрібними буро-коричневими бруньковими лусками. Плід - округло-яйцевидна кістянка, вкрита повстю. Цвіте в квітні-травні. Латинська назва роду походить від сірійського - красиве дерево, а видова назва означає низький. Рослина світлолюбна, посухостійка і досить морозостійка.

Основний район розповсюдження - Степ, але заходить і на південь Лісостепу. Дуже декоративний кущ, широко використовується в озелененні, особливо на Далекому Сході. Ядро насінини містить до 50% гіркої олії, яку використовують як сировину.

Молочай степовий

Молочай степной

Родина Молочайні

Багаторічна рослина. Має досить товстий, здерев'янілий багатоголовий корінь, що проникає в ґрунт глибше ніж на 2 м. Численні товстуваті стебла майже прямостоячі, прості, густо вкриті листками, до 60 см заввишки. В нижній частині стебла помітні рубці від опалих листків. Листки сидячі, широ-коланцетні, шкірясті, суцвіття зонтиковидне. Зонтик має 7-13 головних променів. Квітки без чашечки і віночка, 1012 тичинок і маточка оточені жовтими листочками, які утворюють наче чашечку. Приймочка маточки здатна приймати пилок раніше, ніж тичинки тієї самої квітки звільнюють свій пилок. Така особливість забезпечує перехресне запилення, яке здійснюють мухи. Пошкоджена рослина виділяє білий густуватий сік, схожий на молоко, за що рослина дістала свою назву. Сік швидко гусне і захищає ушкоджене місце. Коли він застигне, нагадує каучук. Через їдкий і отруйний сік худоба молочаю не їсть. Розповсюджений в Степу і Лісостепу. Росте на степах, кам'янистих і степових схилах. На орних землях росте як бур'ян.

Незабудка дрібноцвіта
Ортанта жовта
Переломник великий
Перстач астраханський
Півники низенькі
Півонія тонколиста, воронець
Пирій ковилолистий
Полин повзучий
Подорожник степовий
Різак звичайний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru